Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Pijngeneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

RF-blokkade sacro-iliacaal gewricht

RF-blokkade sacro-iliacaal gewricht


De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten van het sacro-iliacale gewricht behandeld gaan worden door middel van een radio frequente (RF) laesie. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling.

Doel van de behandeling


Pijnklachten laag in de rug kunnen soms uitgaan van het SI (sacro-iliacaal) gewricht, dat zich bevindt tussen het heiligbeen (sacrum) en het zitbeen (ilium). De behandeling van het SI gewricht wordt toegepast bij patiënten met lage rugklachten. De pijn straalt soms uit naar de flank, de bil, de lies of het bovenbeen. Een RF behandeling van het sacro-iliacale gewricht is een blokkade waarbij de zenuwtjes naar het gewricht tussen heiligbeen en heupbeen worden geblokkeerd . Dit gebeurt door de tip van de naaldjes te verwarmen waardoor de pijngeleiding minder wordt.

Afspraak voor behandeling


Het secretariaat van het Centrum voor Pijngeneeskunde zal met u een datum en tijdstip afspreken wanneer de behandeling plaats kan vinden. Als blijkt, dat u voor de gemaakte afspraak verhinderd bent, verzoeken wij u om zo vroeg mogelijk telefonisch contact op te nemen.

Voorbereiding voor de behandeling


Het is van belang dat u “nuchter” bent op het moment van de ingreep. Nuchter zijn houdt in dat u met een lege maag bij ons komt.
In het algemeen geldt:

Op de dag van opname neemt u uw medicijnen die u normaal gebruikt in met een klein slokje water. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan kan het zijn dat u voor de behandeling tijdelijk moet stoppen met deze medicijnen. De behandelend arts heeft het volgende met u besproken:

NSAID / Ascal / Acetylsalicylzuur / Plavix / Acenocoumarol / Marcoumar

_____ dagen voor de behandeling stoppen met de aangekruiste medicijnen

De dag na de behandeling kunt u weer met de bloedverdunners beginnen, tenzij uw arts anders voorschrijft. Eventueel zal de behandelend arts voor u een aanvullend laboratorium onderzoek aanvragen op de dag van behandeling . De uitslag is dan bepalend voor het wel of niet doorgaan van de behandeling.

Zwangerschap


Wanneer u zwanger bent raden wij u aan om contact op te nemen met het Centrum voor Pijngeneeskunde. U hoort dan of de behandeling wel of niet door kan gaan.

Allergie


Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, röntgencontrast en/of huidontsmettingsmiddelen zoals jodium? Waarschuw ons dan.

Behandeling


De behandeling vindt plaats tijdens een dagopname. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op deze afdeling, waar u eerst wordt opgenomen. Na een intake gesprek wordt u verzocht een operatiehemd aan te trekken en uw sieraden, piercings en make-up af te doen. Soms is het nodig, dat u ook uw gebitsprothese voor de behandeling moet verwijderen (indien sedatie noodzakelijk is). Nadat u heeft plaatsgenomen in een bed, wordt u gebracht naar de behandelruimte.

Op de behandelkamer is naast uw behandelend arts een team aanwezig met ieder een eigen taak tijdens de procedure . Voorts kan het voorkomen dat er ten behoeve van het onderwijs meerdere personen op de kamer staan om mee te kijken. De verpleegkundige zal u helpen de juiste houding aan te nemen op de behandeltafel. Daarna zal de behandelend arts met behulp van röntgendoorlichting nauwkeurig de plaats bepalen voor de behandeling, de huid verdoven en de naalden plaatsen (meestal 3, soms 5). Door middel van teststroompjes wordt gekeken of de naaldjes op de juiste plaats staan. Daarna vindt de warmte behandeling plaats waarbij alleen de punt van de naald wordt verwarmd. De gehele behandeling duurt 15-30 minuten. Na de procedure wordt u op een brancard geholpen en naar de recovery ruimte gereden.

Na de behandeling


Na de behandeling verblijft u enige tijd op de uitslaapkamer. Als alles in orde is gaat u terug naar de verpleegafdeling . Op de verpleegafdeling krijgt u na verloop van tijd wat te drinken en eten aangeboden. Als u voldoende hersteld bent mag u naar huis. Het is niet toegestaan om zonder begeleiding naar huis te gaan. U moet er dus voor zorgen dat iemand u naar uw huis kan begeleiden . Als u met de auto komt, mag u niet zelf de auto terug naar huis besturen. Uw begeleider mag vanwege de privacy van andere patiënten niet mee naar de operatiekamer of de uitslaapkamer.

Ontslag


Uw behandelend arts zal met u afspreken wanneer u voor de controle terugkomt. Bij ontslag krijgt u een brief mee voor de huisarts. Houdt deze brief de 1e dag bij u. Mocht u een dienstdoende arts moeten raadplegen, dan staat in deze brief het type behandeling vermeld dat u heeft ondergaan. Brengt u de volgende dag de brief naar de huisarts.


Resultaat


Het uiteindelijke resultaat van de behandeling is meestal pas na dagen tot weken goed te beoordelen. Het is echter mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op uw pijnklachten merkt. Indien u eerder medicatie gebruikte voor de behandeling van de aangezichtspijn wordt deze, indien mogelijk, afgebouwd in overleg met uw behandelend arts. Veel patiënten ervaren na de behandeling enige napijn. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen, zoals paracetamol (volgens bijsluiter) of uw eigen pijnstillende medicatie. De napijn kan enkele weken aanhouden, maar is vrijwel altijd van tijdelijke aard.

Complicaties


Uw behandelend arts zal de behandeling zorgvuldig uitvoeren. Toch bestaat er een geringe kans op complicaties:

Vragen


Als u nog vragen heeft dan kunt u terecht bij de behandelend arts of de verpleegkundige van het Centrum voor Pijngeneeskunde. Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van 08.30 – 12.00 en van 13.00 tot 16:00 uur op telefoonnummer 010 704 01 40.
Foldernummer: 0000093-03_11


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien