Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Revalidatie kinderen met een cochleair implantaat (CI)

Wij leggen u graag uit wat u kunt verwachten tijdens de revalidatieperiode van uw kind met een CI. Wilt u de informatie goed doorlezen voordat u bij ons komt voor de eerste afregeling.

Download PDF

Afregelingen CI-processor


Handleiding
Tijdens de eerste afregeling ontvangt uw kind naast de processor een grote doos vol onderdelen en accessoires. Wij leggen u uit wat alles is en hoe u de onderdelen moet gebruiken. U krijgt veel informatie in één keer. Alle informatie over de processor kunt u nalezen in de uitgebreide handleiding. Wij raden u aan deze thuis rustig een keer helemaal door te lezen.

Aanzetten CI
De eerste keer dat wij het CI van uw kind aanzetten, is natuurlijk vaak een spannend en bijzonder moment. We zetten het CI eerst heel zachtjes aan en voeren de luidheid daarna langzaam op totdat we uw kind zien reageren. Alle kinderen reageren verschillend. Er zijn kinderen die gaan lachen bij het horen van de geluidjes, maar er zijn ook kinderen die ervan schrikken en gaan huilen. Dit is allemaal normaal.

cochleair implantaat (CI)
Meting
Tijdens iedere afregeling proberen we te meten wat uw kind al hoort met het CI en wat we moeten wijzigen om uw kind nog beter te laten horen. Als uw kind nog erg jong is, lukt deze meting waarschijnlijk niet bij elk bezoek even goed. Wij meten hoeveel stroom het CI moet geven voordat uw kind geluiden hoort. Dit wisselt in het begin van de revalidatie nog sterk. Dit is één van de redenen dat u in de eerste periode regelmatig moet terugkomen met uw kind. Een andere reden is dat hersenen moeten wennen aan het nieuwe geluid, waardoor we de hoeveelheid gegeven stroom langzaam op moeten bouwen. Regelmatige bijstelling van de processor is daarom nodig.

Logopedie

Als uw kind nog jong is, combineren we de bezoeken van de audioloog en de logopedist. Als uw kind al wat ouder is, vinden deze bezoeken na elkaar plaats. Tijdens de afspraak met de logopedist bekijken we de voortgang van het horen met het CI. Tijdens iedere afspraak bekijken we hoeveel uw kind al hoort. De logopedist adviseert de gezinsbegeleider in de hoortrainingen, aangepast aan het niveau van horen van uw kind. Het is per kind verschillend hoe snel het proces van leren horen en verstaan gaat. In het begin is de hoortraining vooral gericht op het horen van geluiden. Later zijn de oefeningen meer gericht op het horen van verschillen tussen de geluiden. Als uw kind steeds kleinere verschillen gaat onderscheiden, gaat hij ook steeds meer van de gesproken taal horen en begrijpen.

Revalidatieschema

U heeft van ons een revalidatieschema voor uw kind gekregen. U kunt daarop zien dat de tweede afspraak kort na de eerste afspraak gepland staat. De reden hiervoor is dat we in het begin nog veel moeten bijstellen aan de processor. Naarmate uw kind de processor langer draagt, hebben vooral de hersenen tijd nodig om aan het geluid te wennen en hoeft u dus niet elke week naar het ziekenhuis te komen. Daarom wordt de periode tussen de afspraken steeds groter. Ook staat er op het schema een laatste afspraak vermeld. Dit wil echter niet zeggen dat deze laatste afspraak ook daadwerkelijk de laatste afspraak is. Tijdens deze ‘laatste afspraak’ bespreken wij met u welke afspraken nog nodig zijn om uw kind zo goed mogelijk te laten horen en verstaan met het CI.

Nazorg

Na de intensieve revalidatieperiode roepen wij uw kind in het begin vaak nog 2 keer per jaar op voor nazorg. Vervolgens komt uw kind nog jaarlijks voor controle van het CI. Wij nemen testen af bij uw kind om het functioneren met het CI te bepalen. Daarnaast bespreken wij met u hoe het gaat met de spraak- en taalontwikkeling en de schoolsituatie. Eventueel passen wij de instellingen van de processor aan en beoordelen we de staat van de processor en de losse onderdelen.

Verzekering

Een CI is zeer kostbaar en wij raden u dan ook ten sterkste aan om een verzekering af te sluiten. De verzekering sluit u af voor verlies en diefstal van het uitwendige gedeelte van het CI. U krijgt tijdens de eerste afregeling de gegevens van het CI van uw kind, zoals het serienummer en het te verzekeren bedrag. Hiermee kunt u de aanvraag in orde maken. U bent hier zelf verantwoordelijk voor.

Wanneer contact opnemen?

Storingen of problemen
Heeft uw kind problemen met de processor? Of heeft u vragen? Wacht dan niet op de nazorgafspraak van uw kind. Wij adviseren u contact op te nemen met ons secretariaat en als het nodig is kunnen we voor uw kind een afspraak maken op het CI-spreekuur.


Contact

De coördinatoren van het CI-team Rotterdam zijn telefonisch bereikbaar op: (010) 703 18 12. Of stuur een mail: ci@erasmusmc.nl. U kunt ook contact opnemen via de BeterDichtbij-app.