Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Retrograad pyelogram

Retrograad pyelogram


Een retrograad pyelogram is een onderzoek waarbij eventuele afwijkingen aan de hoge urinewegen in beeld worden gebracht. Via een cystoscoop (dunne, holle kijkbuis) brengt de uroloog een dunne katheter (slangetje) naar de nier. Door het inspuiten van contrastvloeistof via deze katheter, worden de urineleiders en de nier zichtbaar. De katheter wordt na het onderzoek weer verwijderd.

Voorbereiding


Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding e.d.)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Over dit onderzoek


Verloop van het onderzoek


In de kleedkamer doet u de onderkleding uit voordat u op de onderzoektafel plaats neemt. Vervolgens reinigt de uroloog de schede of de penis met een desinfecterende vloeistof. Daarna wordt een licht verdovend glijmiddel in de plasbuis gespoten. Het is belangrijk is dat u, voor zover mogelijk, goed ontspannen bent. Dan doet het inbrengen van de cystoscoop zo min mogelijk pijn. Via de cystoscoop voert de uroloog een dunne katheter op via de urineleider naar de nier. Het opvoeren van de katheter naar de nier kan gevoelig zijn. Het is goed mogelijk dat u tijdens het onderzoek een gevoel krijgt van aandrang om te plassen. Dit komt omdat de uroloog (steriel) water in de blaas laat lopen.

Bij het onderzoek is een röntgenlaborant aanwezig om de röntgenapparatuur te bedienen zodat de uroloog foto’s kan maken en kan zien of de katheter goed in de nier is geplaatst.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt 30 minuten.

Na het onderzoek


Nazorg en controles


Eten en drinken
Na het onderzoek mag u alles weer eten en drinken. Het is belangrijk dat u tot 2 dagen na de contrasttoediening veel drinkt om zo snel mogelijk de contrastvloeistof uit te plassen.

Bijwerkingen en complicaties


Na het onderzoek thuis


Na de behandeling is er een kleine verhoogde kans op een urineweginfectie, maar dit komt doorgaans weinig voor. Blijft u plasklachten houden, is er bloed zichtbaar in de urine of krijgt u hoge koorts, neemt u dan contact op met de medewerkers van de polikliniek Urologie.

Op andere tijdstippen kunt u contact opnemen met de huisarts.

De uitslag


De uroloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De uitslag wordt op een later moment met u besproken.

Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.Foldernummer: 0000142-11_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien