Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Onderzoek naar bijzondere bacteriën (BRMO)

U wordt binnenkort opgenomen in het ziekenhuis. Daarom moet u een test afnemen. U moet testen op bijzondere bacteriën (BRMO). Hier leggen we uit waarom u moet testen. Ook kunt u lezen wat BRMO betekent en hoe we dit testen.

Download PDF

Waarom testen

Sommige mensen hebben meer kans om een bijzondere bacterie te krijgen. Beantwoordt u eén van deze vragen met Ja? Dan heeft u meer kans op een bijzondere bacterie. We willen u testen voordat u voor uw opname komt.
  • Bent u het afgelopen jaar in het buitenland in een ziekenhuis opgenomen?
  • Bent u het afgelopen jaar in Nederland in een ziekenhuis opgenomen?
  • Bent u zeevarende van beroep?
  • Heeft u een huisgenoot of mantelzorger met de MRSA-bacterie?
  • Werkt u met levende vleesvarkens, vleeskalveren of vleeskuikens? Of woont u op een bedrijf waar deze dieren zijn?
  • Heeft u uw kind geadopteerd uit het buitenland? En is uw kind korter dan een jaar in Nederland?
  • Bent u gevlucht vanuit het buitenland? En u zat u de afgelopen twee maanden in een opvang voor vluchtelingen en/of asielzoekers?

Hoe kunt u de test zelf doen?

U kunt uzelf eenvoudig testen, dit doet geen pijn. In de envelop zit alles wat u nodig heeft om te testen. In de uitleg staat hoe u uzelf kunt testen. Ook kunt u de plaatjes volgen. U kunt ook een video met extra uitleg kijken op de website abrzorgnetwerkzwn.nl/mail

Vindt u het moeilijk om de test zelf te doen? Vraag dan een familielid om hulp. U kunt ook ons bellen, dan kunnen wij u meer uitleg geven.

Wat zijn bijzondere bacteriën (BRMO)?

BRMO staat voor Bijzonder Resistent Micro-Organisme. We bedoelen in dit geval een bacterie. Iedereen heeft bacteriën in en op het lichaam. Bijvoorbeeld in uw neus, in uw darmen of op uw huid. De meeste bacteriën zijn niet gevaarlijk. Maar soms krijgen mensen toch een ontsteking door één van deze bacteriën.

BRMO-bacteriën zijn resistent. Dat betekent dat de medicijnen die uw arts normaal zou geven, niet meer werken tegen deze bacteriën. Daarom noemen we dit bijzondere bacteriën. Uw arts moet dan andere medicijnen geven, die wel werken tegen deze bacteriën.

Nederlandse ziekenhuizen nemen speciale maatregelen om te zorgen dat deze bacteriën minder verspreiden. In een ziekenhuis liggen veel mensen met een slechte gezondheid bij elkaar. Deze mensen kunnen een BRMO-bacterie sneller krijgen, maar ook aan andere patiënten doorgeven.

Mensen die een BRMO-bacterie hebben, worden daar niet altijd ziek van. U kunt dus een bijzondere bacterie hebben zonder dat u het weet.

U kunt een BRMO-bacterie krijgen door:
  • Een patiënt met de bacterie aan te raken, bijvoorbeeld met de handen.
  • De douche en het toilet te delen met veel verschillende mensen.

Hoe krijgt u de uitslag van de test?

Als u een bijzondere (BRMO) bacterie wel heeft, dan krijgt u van ons een brief. Uw arts krijgt dan ook een brief. U krijgt deze brief binnen 14 dagen, nadat u de test heeft teruggestuurd.

Heeft u binnen 14 dagen geen brief gekregen? Dan heeft u de bacterie niet. Twijfelt u? Dan kunt u na 14 dagen bellen voor de uitslag.

Vragen?

Heeft u vragen? Bel ons dan.
Telefoon: 010-7035035. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.


Voorkom berspreiding van MRSA en BRMO