Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Maag-, darm- en leverziekten


Rectale zuigbiopsie

Rectale zuigbiopsie


Bij een rectale zuigbiopsie haalt de arts enkele hele kleine stukjes darmslijmvlies weg voor onderzoek. De arts onderzoekt waardoor de klachten van uw kind zijn ontstaan en of er afwijkingen zijn.

Voorbereiding


Klysma
Het is belangrijk dat het laatste gedeelte van de dikke darm (rectum) leeg is van ontlasting. U krijgt op de polikliniek een recept mee voor een mircolax/klysma. Een uur voor uw vertrek van huis geeft u dit medicijn aan uw kind. Dit gaat het beste als uw kind op zijn linkerzij ligt. Probeer uw kind zoveel mogelijk te laten ontspannen en breng dan de tut (eventueel extra ingesmeerd met vaseline) in de anus en knijp de microlax/klysma leeg. Het is belangrijk dat uw kind probeert het medicijn enkele minuten binnen te houden voordat hij naar de wc gaat.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:

Opvang broertjes en zusjes
U kunt geen broertjes of zusjes meenemen naar het onderzoek om de kans op infecties en kinderziekten zo klein mogelijk te houden. Bovendien heeft uw kind tijdens de test al uw aandacht nodig. Door thuis voor goede opvang te zorgen, kunt u in alle rust bij uw kind zijn. U kunt ook gebruik maken van het Ronald McDonald Speeldek.

Over het onderzoek


Verloop van het onderzoek


Uw kind ligt op de zij op een behandeltafel, met opgetrokken knieën. De arts brengt een klein rond kokertje in de anus. In dit kokertje zit een heel klein mesje en een soort spuitje. Met het spuitje wordt een klein stukje slijmvlies in het kokertje gezogen dat vervolgens met het mesje wordt afgesneden. De arts doet dit ongeveer 4 keer. Het klinkt gevoelig, maar dat is het niet. Het voelt alleen koud aan. Het doet geen pijn, omdat de bovenste laag van het slijmvlies ongevoelig is. U kunt tijdens het onderzoek bij uw kind blijven.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek


Om de wondjes in de anus goed te laten genezen, mag u uw kind de eerste 3 dagen niet rectaal temperaturen en geen zetpillen geven.

Wanneer contact opnemen?


Het is mogelijk dat u na het onderzoek bloedspoortjes aantreft in de ontlasting van uw kind. Daarover hoeft u zich geen zorgen te maken. De bloedspoortjes zijn het gevolg van het wegnemen van de stukjes slijmvlies. Als u denkt dat het meer wordt of als uw kind koorts krijgt, belt u dan met het ziekenhuis.

De uitslag


De uitslag van het onderzoek bespreken wij met u op het spreekuur. Maakt u hiervoor een aparte afspraak.

Heeft u nog vragen?


Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, neemt u dan contact met ons op.

Contact


Dagbehandeling (010) 703 67 95 (bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur).


Foldernummer: 5782106-01_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien