Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Percutane gastrostomie (PRG) plaatsing

Percutane gastrostomie (PRG) plaatsing

Plaatsen van een uitwendige voedingssonde in de maag


Als u niet genoeg kunt eten door een bepaalde aandoening, kan het nodig zijn dat u kunstmatige voeding krijgt. Dat kan op verschillende manieren: via een ader (infuus), via een maagsonde die door de neus wordt ingebracht of via een PRG sonde. PRG is de afkorting van ‘Percutane Röntgenologische Gastrostomie’. Dat betekent dat we een slangetje in uw maag brengen door de buikwand heen . Wij leggen u graag uit hoe dit precies gaat en hoe u de PRG sonde moet verzorgen.

Voorbereiding


Nuchter zijn
Voor deze behandeling moet u nuchter zijn. Daarom mag u de dag van tevoren vanaf 24:00 uur niet meer eten of drinken. Als u diabetes mellitus heeft, dan kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts. Hij of zij zorgt dan voor de nodige maatregelen.

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander zo nodig uw afspraak.

Tijdens de behandeling wordt (jodiumhoudend) contrastmiddel toegediend. Zeer kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit jodium. Jodium kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding met medicatie nodig zal zijn. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Neussonde
Voor het aanprikken van de maag moet de maag worden gevuld met lucht. Dit doen we door een sonde die via de neus wordt ingebracht. Als u nog geen neussonde heeft zal deze op de afdeling worden ingebracht voordat u naar de röntgenkamer komt.

Kleding
Het onderzoek vindt plaats in een steriele omgeving. Daarom moet u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komen. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit. Soms krijgt u op de afdeling een operatiehemd aan van de verpleegkundigen.

Opname
Uw behandelend arts heeft u verteld dat u voor dit onderzoek wordt opgenomen. Meestal is dit voor een of twee dagen. Op de verpleegafdeling wordt bij u een infuus geprikt en bloed afgenomen om de stollingswaarden en nierfunctie te bepalen en te controleren.

Tijdstip van het onderzoek of de behandeling
De duur van het onderzoek of behandeling wisselt erg. We kunnen daarom niet aangeven hoe lang het onderzoek gaat duren of wanneer u klaar zal zijn. Ook krijgen we vaak aanmeldingen voor spoedprocedures. Het kan daarom voorkomen dat uw afspraak wordt uitgesteld. Meestal stellen we uw behandeling uit naar een later tijdstip op dezelfde dag, maar in zeldzame gevallen moeten we uw onderzoek uitstellen naar een andere dag. Als dit het geval is, geven we u hier zo snel mogelijk meer informatie over.

Toilet
Ga voor de behandeling nog even naar het toilet op de verpleegafdeling.

Over de behandeling


Wat we gaan doen


Tijdens deze behandeling brengen we een sonde in de maag, die via de huid naar buiten komt. Dit doen we met een echo en röntgendoorlichting.

Wat is het doel?


Het doel is om het voeden voor u makkelijker te maken.

Verloop van de behandeling


Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum, waarin personeel wordt opgeleid. Het kan daarom voorkomen dat het onderzoek of de behandeling uitgevoerd wordt door één van onze arts-assistenten, gesuperviseerd door een staf-arts. Ook kan het voorkomen dat de arts die het onderzoek of de behandeling van tevoren met u heeft doorgesproken niet degene is die het onderzoek of de behandeling uitvoert.

Zodra u in de röntgenkamer bent, komt u op uw rug op de tafel te liggen. De radioloog kijkt eerst met echografie hoe de darmen en de lever liggen ten opzichte van de maag. Zo bepaalt de radioloog ook waar de PRG sonde geplaatst wordt. Op die plek maken we de huid schoon en dekken wij u toe met steriele doeken. Dit doen we om infectie te voorkomen. De radioloog geeft u daarna een prik voor de plaatselijke verdoving. Dit kan gevoelig zijn.

Via de maagsonde, die we al eerder hebben ingebracht, brengen we lucht in de maag. Zo blazen we de maag op als een soort ballon. Zo kan de radioloog de maag makkelijker aanprikken. Daarna brengen we een naald door de buikwand de maag in. Door deze naald wordt een draad in de maag geschoven. Over deze draad kan een buisje in de maag worden gebracht en via dit buisje wordt de PRG sonde geplaatst. Aan het uiteinde van de PRG sonde zit een ballonnetje, deze zit nu in de maag. Het ballonnetje wordt met water gevuld en zorgt ervoor dat de sonde niet naar buiten kan. Aan de buitenkant wordt de sonde vastgezet door een plaatje dat over de sonde geschoven wordt.

PRG sonde

Na de behandeling


Nazorg en controles


Na het onderzoek wordt u weer teruggebracht naar de verpleegafdeling. Om de kans op nabloedingen zo klein mogelijk te houden, moet u 1 uur bedrust houden als u weer op uw kamer bent. Daarna mag u weer uit bed en rustig bewegen. Ongeveer 4 uur na de plaatsing van de sonde wordt er een kleine hoeveelheid glucose (suiker) door de sonde gespoten. Als u hier weinig of geen last van heeft, kunnen we beginnen met sondevoeding. Rond de sonde, tussen de maag en huid, vormt zich een kanaal. Dit kanaal wordt steviger door vorming van bindweefsel binnen enkele weken na plaatsing van de PRG sonde. U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek. Tijdens deze afspraak krijgt u een controle en een kort gesprek over hoe het gaat met de sonde.

Naar huis


Verzorgen van een PRG sonde

De eerste 14 dagen
U mag douchen vanaf de dag na de plaatsing van de sonde. De eerste 14 dagen, of zolang de opening in de huid nog vocht afscheidt, mag u niet in bad of gaan zwemmen. In deze periode wordt namelijk het kanaal tussen maag- en buikwand gevormd. Het uitwendige fixatieplaatje moet dan ook strak op de buik zitten. Eventueel kunt u een splitgaasje onder het fixatieplaatje aanbrengen. Pas alleen huidverzorging onder dit fixatieplaatje toe wanneer dit nodig is en beweeg de sonde zo weinig mogelijk. Het is heel belangrijk dat het fixatieplaatje van de PRG sonde de eerste 14 dagen niet wordt verplaatst.

Na de 14e dag
Wanneer het kanaal is gevormd en er geen vochtafscheiding meer plaatsvindt, is het niet meer nodig om een gaasje onder het fixatieplaatje aan te brengen. Zet met een watervaste viltstift een streepje op de sonde op de plaats waar het fixatieplaatje moet zitten. De hechtingen die geplaatst zijn op de huid, mogen na 10 tot 14 dagen doorgeknipt worden. Aan de op de huid geknoopte draden zitten ‘ankertjes’ die bij doorknippen van de hechting in het maagdarm-kanaal verdwijnen. Verschuif zo nodig het fixatieplaatje (bijvoorbeeld bij gewichtstoename). Zet dan een nieuw streepje op de sonde.

Vanaf dag 10 - 14
Als de hechting eruit is, moet de sonde dagelijks gedompeld en gedraaid te worden:
Als de hechting eruit is, kan de reiniging met lauw water worden uitgevoerd:
Legen en vullen van de ballon
Doorspoelen van de sonde

Als de sonde verstopt is

Bijwerkingen en complicaties


Tijdens de behandeling


Zoals bij elke medische procedure kunnen bij het plaatsen van een PRG sonde, of in de periode daarna, problemen of complicaties optreden. Ernstige complicaties zijn zeldzaam (minder dan 1 op de 100 ingrepen). Soms blijkt tijdens de ingreep dat er geen geschikte plek te vinden is, bijvoorbeeld door een maagoperatie in het verleden of door een afwijkende ligging van de maag. Dan wordt de procedure gestaakt. Een bloeding van de insteekopening van de PRG sonde komt zelden voor.

Enkele andere complicaties die zelden bij deze ingreep voorkomen zijn:


Na de behandeling thuis


Infectie van de insteekopening komt relatief vaak voor, met name in de eerste maand na het plaatsen van de sonde. Meestal betreft het slechts een lichte, voorbijgaande ontsteking van de huid er omheen (pijn, roodheid, geringe pusuitvloed). Uitbreiding van de infectie naar diepere huidlagen of buikvlies (buikpijn, koorts, zwelling rond PRG sonde) ontstaat vrijwel nooit.

Een lichte vorm van vochtafscheiding uit het bindweefselkanaal is normaal. Waarschuw uw arts of (voedings)verpleegkundige in geval van: pijn, roodheid, huidirritatie, ontsteking en pusafscheiding.

Wanneer contact opnemen?Heeft u nog vragen?


Heeft u vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek maag-, darm-, en leverziekten. Bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur.

ContactFoldernummer: 5811476-04_21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien