Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


PRG sonde

PRG sonde


Als u niet voldoende kunt eten door een bepaalde aandoening, kan het nodig zijn dat u kunstmatige voeding krijgt. Dat kan op verschillende manieren: via een ader (infuus), via een maagsonde die door de neus wordt ingebracht of via een PRG sonde. PRG is de afkorting van ‘Percutane Röntgenologische Gastrostomie’. Dat wil zeggen dat er een slangetje in de maag wordt gebracht, door de buikwand heen (percutaan), met behulp van röntgendoorlichting. Wij leggen u graag uit hoe dit precies gaat en hoe u de PRG sonde moet verzorgen.

Voorbereiding


Nuchter zijn
Voor deze behandeling moet u nuchter zijn. Daarom mag u de dag van tevoren vanaf 24:00 uur niet meer eten of drinken. Als u diabetes mellitus heeft, dan kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts. Hij of zij zorgt dan voor de nodige maatregelen.

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding en dergelijke)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet de behandeling plaatsvinden binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Kleding
Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.


Over de behandeling


Verloop van de behandeling


De radioloog kijkt eerst met behulp van echografie hoe de darmen en de lever liggen ten opzichte van de maag. Zo bepaalt de radioloog ook waar de PRG sonde geplaatst wordt. Rond die plek desinfecteren (schoongemaakt met alcohol) wij uw huid en dekken wij u toe met steriele doeken. De radioloog geeft u een prik voor de plaatselijke verdoving. Dit kan gevoelig zijn.

Via de maagsonde brengen we lucht in de maag, om de maag op te kunnen blazen als een soort ballon. Hierdoor kan de radioloog de maag makkelijker aanprikken. Daarna wordt er een naald door de buikwand in de maag gebracht. Door deze naald wordt een draad in de maag geschoven. Over deze draad kan een dikker slangetje in de maag worden gebracht en via dit slangetje wordt de PRG sonde geplaatst. Aan het uiteinde van de PRG sonde zit een ballonnetje, deze bevindt zich nu in de maag. Het ballonnetje wordt met water gevuld en zorgt ervoor dat de sonde niet naar buiten kan. Aan de buitenkant wordt de sonde vastgezet door een plaatje dat over de sonde geschoven wordt.

Ondersteunend beeld bij deze folder.

Na de behandeling


Nazorg en controles


Na de ingreep moet u nog een uur bedrust houden. Daarna mag u weer uit bed en rustig mobiliseren. Ongeveer 4 uur na de plaatsing van de sonde wordt er een kleine hoeveelheid glucose door de sonde gespoten. Als dit weinig of geen klachten geeft, kan de sondevoeding gestart worden. Rond de sonde, tussen de maag en huid, vormt zich een kanaal. Dit kanaal wordt steviger door vorming van bindweefsel binnen enkele weken na plaatsing van de PRG sonde. U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek. Tijdens deze afspraak krijgt u een controle en een kort gesprek over hoe het gaat met de sonde.

Naar huis


Verzorgen van een PRG sonde

De eerste 14 dagen
U mag douchen vanaf de dag na de plaatsing van de sonde. De eerste 14 dagen, of zolang de opening in de huid nog vocht afscheidt, mag u niet in bad of gaan zwemmen. In deze periode wordt namelijk het kanaal tussen maag- en buikwand gevormd. Het uitwendige fixatieplaatje moet dan ook strak op de buik zitten. Eventueel kunt u een splitgaasje onder het fixatieplaatje aanbrengen. Pas alleen huidverzorging onder dit fixatieplaatje toe wanneer dit nodig is en beweeg de sonde zo weinig mogelijk. Het is heel belangrijk dat het fixatieplaatje van de PRG sonde de eerste 14 dagen niet wordt verplaatst.

Na de 14e dag
Wanneer het kanaal is gevormd en er geen vochtafscheiding meer plaatsvindt, is het niet meer nodig om een gaasje onder het fixatieplaatje aan te brengen. Zet met een watervaste viltstift een streepje op de sonde op de plaats waar het fixatieplaatje moet zitten. De hechtingen die geplaatst zijn op de huid, mogen na 10 tot 14 dagen doorgeknipt worden. Aan de op de huid geknoopte draden zitten ‘ankertjes’ die bij doorknippen van de hechting in het maagdarm-kanaal verdwijnen. Verschuif zo nodig het fixatieplaatje (bijvoorbeeld bij gewichtstoename). Zet dan een nieuw streepje op de sonde.

Vanaf dag 10 - 14
Als de hechting eruit is, moet de sonde dagelijks gedompeld en gedraaid te worden:
Als de hechting eruit is, kan de reiniging met lauw water worden uitgevoerd:

Legen en vullen van de ballon
Doorspoelen van de sonde
Als de sonde verstopt is

Bijwerkingen en complicaties


Tijdens de behandeling


Zoals bij elke medische procedure kunnen bij het plaatsen van een PRG sonde, of in de periode daarna, problemen of complicaties optreden. Ernstige complicaties zijn zeldzaam (minder dan 1 op de 100 ingrepen). Soms blijkt tijdens de ingreep dat er geen geschikte plek te vinden is, bijvoorbeeld door een maagoperatie in het verleden of door een afwijkende ligging van de maag. Dan wordt de procedure gestaakt. Een bloeding van de insteekopening van de PRG sonde komt zelden voor.

Na de behandeling in het ziekenhuis


Infectie van de insteekopening komt relatief vaak voor, met name in de eerste maand na het plaatsen van de sonde. Meestal betreft het slechts een lichte, voorbijgaande ontsteking van de huid er omheen (pijn, roodheid, geringe pusuitvloed). Uitbreiding van de infectie naar diepere huidlagen of buikvlies (buikpijn, koorts, zwelling rond PRG sonde) ontstaat vrijwel nooit.

Na de behandeling thuis


Een lichte vorm van vochtafscheiding uit het bindweefselkanaal is normaal. Waarschuw uw arts of (voedings)verpleegkundige in geval van: pijn, roodheid, huidirritatie, ontsteking en pusafscheiding.

Wanneer contact opnemen?


Heeft u nog vragen?


Heeft u vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek maag-, darm-, en leverziekten. Bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur.

ContactFoldernummer: 5811476-11_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien