Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Preoperatieve screening polikliniek Orthopedie

U staat op de wachtlijst voor een orthopedische ingreep. Om na de ingreep weer goed te kunnen herstellen, is een goede voorbereiding belangrijk. Wij noemen dat de preoperatieve screening. Wat dat precies inhoudt, hebben we voor u op een rij gezet.

Download PDF

Over de preoperatieve screening

De voorbereiding voor de ingreep, ofwel de preoperatieve screening, bestaat uit:
  • een gesprek met een anesthesioloog
  • een gesprek met de verpleegkundig zorgcoördinator van de kliniek orthopedie
  • eventueel bloedonderzoek
  • eventueel een röntgenfoto.
Alle onderdelen van de preoperatieve screening vinden na elkaar plaats op één dagdeel.

Gesprek met de anesthesioloog

Het gesprek met de anesthesioloog duurt ongeveer 30 minuten.

De anesthesioloog onderzoekt u en beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt. Samen met u neemt hij de door u ingevulde ‘gezondheidsvragenlijst anesthesie’ door. Ook stelt hij u een aantal vragen over uw gezondheid. Na het lichamelijk onderzoek vertelt de anesthesioloog u welke verschillende vormen van anesthesie (verdoving) er mogelijk zijn tijdens de operatie en wat hij u adviseert. Ook hoort u meer over pijnbestrijding na de operatie. Soms is meer onderzoek nodig, zoals extra bloedonderzoek of een hartfilmpje (een ECG.).

Als de anesthesioloog de operatie verantwoord vindt, krijgt u 'groen licht'. Het Orthoplanbureau stuurt u dan binnen 6 weken een oproep voor de operatie.

(Nog) geen groen licht
Het kan zijn dat de anesthesioloog u naar een andere arts verwijst om uw conditie verder te beoordelen. Bijvoorbeeld een internist, een longarts of een cardioloog. Wellicht vraagt de anesthesioloog ook medische informatie op van uw specialist uit een ander ziekenhuis.

Dit kan zorgen voor vertraging bij het inplannen van uw operatie. U krijgt dan tijdelijk 'rood licht' voor de operatie. Als alle gegevens bekend zijn en de anesthesist vindt het verantwoord om u te opereren, wordt het 'roodlichtformulier' omgezet in een 'groenlichtformulier'. Vanaf dat moment kunt u binnen 6 weken van het Orthoplanbureau een oproep voor de operatie verwachten.

Geldigheid
Het vooronderzoek van de anesthesioloog is 6 maanden geldig en uitsluitend voor de operatie waarvoor u gescreend bent. Voor elke andere operatie is een nieuw vooronderzoek nodig, ook als dat binnen deze 6 maanden is.

Medicijnen
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit altijd vertellen aan de anesthesioloog. Ook het gebruik van pijnstillers moet u doorgeven omdat sommige pijnstillers een bloedverdunnende werking hebben.
Overgevoelig
Als u overgevoelig bent voor medicijnen, bijvoorbeeld voor antibiotica, vraagt u dan aan de huisarts of de apotheek om welke medicijn(en) het precies gaat. Het is belangrijk dat u dit doorgeeft aan de anesthesioloog en aan de zorgcoördinator.

Gesprek met de verpleegkundig zorgcoördinator

Het gesprek met de verpleegkundig zorgcoördinator duurt maximaal 30 minuten.

De zorgcoördinator is een verpleegkundige die is gespecialiseerd in het voorbereiden van patiënten op hun opname in het ziekenhuis. Tijdens dit gesprek krijgt u uitgebreide informatie over de voorbereidingen, de opname, de leefregels en revalidatie na de operatie en de mogelijkheden met betrekking tot de nazorg.

De zorgcoördinator neemt de volgende punten met u door:
  • Uw thuissituatie.
  • Uw lichamelijke conditie.
  • Mantelzorg (hulp die u kunt krijgen van familie of naasten).
  • De voorbereidingen die u thuis kunt treffen voorafgaand aan de operatie.
  • Wat u kunt verwachten na de operatie.
  • De medicijnen die u gebruikt.
De verpleegkundig zorgcoördinator kan u geen medische informatie geven. We gaan er vanuit dat u alle medische informatie heeft gekregen toen de arts u tijdens uw polikliniekbezoek op de wachtlijst heeft geplaatst.

Bloedonderzoek

Als de anesthesioloog het nodig vindt, prikt de zorgcoördinator bloed bij u. De resultaten van dit bloedonderzoek vormen de uitgangswaarde voor de operatie.

Röntgenonderzoek

De orthopedisch chirurg bepaalt of er nog een foto nodig is voor de operatie. Als dat zo is, verwijst de zorgcoördinator u door naar het specialisme radiologie waar de foto van het te opereren gebied wordt gemaakt.

Wat neemt u mee naar de preoperatieve screening?

  • De ingevulde 'gezondheidsvragenlijst anesthesie’, die u samen met deze folder heeft ontvangen bij de uitnodigingsbrief voor de preoperatieve screening.
  • Uw medicijnen in de originele verpakking. of een overzicht van uw apotheek met alle door u gebruikte medicijnen.
  • Als u bloedverdunners gebruikt die door de trombosedienst worden gecontroleerd, neemt u ook de controlekaart van de trombosedienst mee.
  • Het telefoonnummer van uw contactpersoon.

Voorbereiding op de operatie

U kunt u alvast voorbereiden op de operatie door bepaalde informatie te lezen.

De aangekruiste informatie is voor u van toepassing:

  • Orthopedie pre- en postoperatieve zorg (kliniek)
  • Lichaamsmateriaal en medisch onderzoek (kliniek)
  • Heupprothese (totaal)
  • Heupprothese (vervangen)
  • Knieprothese (totaal)
  • Knieprothese (vervangen)
  • Kruisbandreconstructie (voorste)
  • Decubitus, wat u zelf kunt doen om decubitus (doorliggen) te voorkomen

Wat als u verhinderd bent?


Als u verhinderd bent of als u uw operatie langer dan 3 maanden wilt uitstellen, neemt u contact op met het Orthoplanbureau. U krijgt een nieuwe afspraak.

Belangrijk

Neemt u vooral een familielid of naaste mee naar de preoperatieve screening, zodat u later met elkaar alle informatie samen kunt doorspreken.

Contact


Polikliniek orthopedie:
(010) 704 01 36 (maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.00 uur)

Orthoplanbureau:
(010) 703 59 29