Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Chirurgie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Poortkatheter plaatsing

Poortkatheter plaatsing


Een poortkatheter, PAC of Port-A-Cath® is een systeem om medicatie voor een langere tijd toe te dienen. Het bestaat uit een reservoir waaraan een buisje (katheter) vast zit. We brengen de katheter onder uw huid in, in een grote ader. We doen deze ingreep vaak samen met een andere operatie

Wat is het doel?

Voor het behandelen van uw ziekte krijgt u regelmatig medicijnen via een infuus. Bij het inbrengen van het infuus prikken we uw bloedvaten vaak aan. Het kan ook zo zijn dat we uw bloedvaten aanprikken voor bloedafname.

Door het regelmatig aanprikken, kunnen uw bloedvaten beschadigen. We brengen een poortkatheter in om deze beschadiging en andere irritaties te voorkomen. De poortkatheter is bedoeld om bloedafname en het toedienen van medicijnen voor een langere periode gemakkelijker te maken.

Voorbereiding

Tijdens het plaatsen bent u volledig onder narcose (anesthesie). Daarom bezoekt u de anesthesioloog voor een preoperatie screening. Tijdens dit gesprek bespreken we met u hoe u zich moet voorbereiden.

Eten en drinken

Voor de operatie is het belangrijk dat u nuchter bent. Dat betekent dat u voor de operatie niet mag eten en drinken:

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)

Tijdens deze operatie gebruiken we röntgenonderzoek. Als (de kans bestaat dat) u zwanger bent, kunt u beter geen röntgenonderzoek doen. Bij twijfel kunt u de behandeling het beste binnen 10 dagen na de eerste dag van uw menstruatie doen. U kunt uw afspraak verzetten als dat nodig is.

Voor röntgenonderzoek is contrastmiddel met jodium nodig. Bij deze behandeling dienen we het contrastmiddel in de ader toe. Een heel kleine hoeveelheid van dit middel kan in de moedermelk komen. Het is belangrijk om te weten dat het maagdarmkanaal van de baby deze middelen niet opneemt. U kunt dus gewoon borstvoeding blijven geven. Wilt u extra veilig zijn, stop dan na de behandeling met contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Verloop van de operatie

U krijgt een operatiejasje aan en een muts op. We brengen een infuus in voor het toedienen van vocht. Hierna brengt de anesthesist u in slaap. De chirurg brengt de katheter in via een ader onder het sleutelbeen. Het uiteinde van de katheter leidt naar een reservoir. Het reservoir hechten we aan de borstspier. Een tweede optie is om de poortkatheter aan te brengen in de arm.

Poortkatheter in borst
Poortkatheter aan borstspier

Poortkatheter in arm
Optie 2: poortkatheter aan arm

Alle onderdelen zitten na plaatsing volledig onder de huid. Na de operatie kunt u een bobbel voelen waar het reservoir zit. U kunt ook een klein sneetje zien. Ook is er een hechting te zien op de plek waar het bloedvat is aangeprikt. Tijdens de operatie spuit de chirurg wat heparine (bloedverdunner) in het reservoir zodat de poortkatheter niet verstopt kan raken. Dit heet het heparineslot.

Duur van de operatie

De ingreep duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Na de operatie

Na de operatie maken we een röntgenfoto om te controleren of de poortkatheter goed zit. Het gebied rond de poortkatheter kan nog wat gevoelig zijn. Als u in het ziekenhuis bent opgenomen gaat u na de operatie weer terug naar uw patiëntenkamer. Bent u niet opgenomen, dan bent u klaar en mag u naar huis gaan.

Thuis

Het resultaat

Als uw poortkatheter wordt gebruikt, prikt een verpleegkundige het reservoir aan met een speciale naald. Hij/zij verwijdert het heparineslot. Bij de eerste keer aanprikken kan de huid nog wat gezwollen zijn. De verpleegkundige plakt de naald met doorzichtig folie vast. Na aanprikken mag de naald tot een week blijven zitten. Voor het verwijderen van de naald zet de verpleegkundige het heparineslot er weer op. Minimaal één keer per zes weken moet het heparineslot vervangen worden. Hiervoor krijgt u zo nodig een afspraak.

Bijwerkingen en complicaties

Zoals bij elke operatie, kan het zijn dat het iets anders verloopt of dat er complicaties optreden. Bij plaatsing van een poortkatheter kunnen de volgende complicaties optreden:

Wanneer contact opnemen

Als u één van de volgende klachten heeft, neem dan contact op met het ziekenhuis:

ContactFoldernummer: 0000769-03_21
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien