Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Neurologie


Polyneuropathie

Polyneuropathie

door chemotherapie of immunotherapie


Bij polyneuropathie zijn zenuwen op meerdere (poly = veel) plaatsen in het lichaam beschadigd. Uw gevoel werkt, of uw spieren werken dan niet meer zoals het hoort. Hierdoor heeft u pijn, verandering in uw gevoel of krachtsverlies. Hier leest u over polyneuropathie die ontstaat als gevolg van uw behandeling met chemo- of immunotherapie.

Wat is polyneuropathie?


Een neuropathie is een beschadiging van de zenuwen. Bij polyneuropathie zijn zenuwen op meerdere (poly = veel) plaatsen in het lichaam beschadigd. Uw gevoel werkt of uw spieren werken dan niet meer zoals het hoort. Hierdoor heeft u pijn, verandering in gevoel of krachtsverlies. De verschijnselen beginnen meestal in uw tenen, voeten, vingertoppen of handen. Meestal treden de klachten in gelijke mate aan de linker- en rechterkant van het lichaam op.

Oorzaak van polyneuropathie


Polyneuropathie kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen. Maar het kan ook passen bij een specifiek ziektebeeld. Hier leest u meer over polyneuropathie, die kan ontstaan als gevolg van uw behandeling met chemo- of immunotherapie.

Al tijdens uw eerste behandeling met chemo- of immunotherapie kunnen één of meerdere klachten ontstaan. Maar u kunt ook veel later en zelfs na het afronden van de behandeling klachten krijgen.

Het is erg belangrijk dat u dit meteen tegen uw arts of verpleegkundig specialist zegt. Ook als het alleen om lichte klachten of symptomen gaat. We vinden dit erg belangrijk om u tijdens uw behandeling goed te kunnen begeleiden. Als de polyneuropathie meer op de voorgrond treedt, kan dit uw behandeling zwaarder maken. Wij kunnen op basis van uw klachten de behandeling aanpassen, zodat u deze kan afmaken.

Symptomen en gevolgen


Als uw gevoelszenuwen zijn beschadigd, kunt u last hebben van:

Hierdoor kunt u bijvoorbeeld het gevoel hebben alsof u op watten of kussens loopt, een prikkend gevoel in of onder uw huid hebben, of een verandering in temperatuur voelen in uw ledematen.

Als uw motorische zenuwen zijn beschadigd, kunt u last hebben van:

Door de afname in spierkracht kunt u bijvoorbeeld minder goed lopen of uw voeten niet goed kunnen optillen en afrollen. Door de trillingen in uw handen kunt u moeite hebben met schrijven, dichtmaken van knoopjes of het openen van potten.

Andere gevolgen van neuropathie zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, erectiestoornissen en incontinentieproblemen.

Over de behandeling


Nogmaals willen we u vragen deze klachten met uw behandelaar te bespreken. Van daaruit kan er gekeken of er een aanpassing in uw behandelschema nodig is. Ook kunnen we u dan ook een doorverwijzingen geven naar de pijnspecialist of neuroloog,

Wat kunt u zelf doen?


Het is niet mogelijk om polyneuropathie te voorkomen. Maar u kunt goed voor uw lichaam zorgen, waardoor u de ziekte zo goed mogelijk onder controle houdt:

Contact


Binnen kantooruren (maandag t/m vrijdag, tussen 8:00-16:00 uur)
Buiten kantooruren, met spoed:


Foldernummer: 0000776-04_21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien