Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Urologie


Plaatsen van ProACT-ballonnen

Plaatsen van ProACT-ballonnen


U bent onder behandeling bij een uroloog vanwege incontinentieproblemen. In overleg met de specialist heeft u besloten om een ProACT-operatie te ondergaan. Hieronder kunt u meer lezen over deze operatie.


Wat is een ProAct-operatie?


Als u ongewild urine verliest (incontinentie), beïnvloedt dat uw dagelijks leven. Er zijn 3 vormen van incontinentie:

  1. Stress-incontinentie: dit komt voor tijdens inspanning. Denk hierbij aan lachen, hoesten, niezen, lopen of zwaar tillen. Vaak ontstaat deze vorm van incontinentie na een operatie aan de prostaat. Dit komt doordat de sluitspier van de blaas beschadigd raakt.
  2. Urge-incontinentie: hierbij is het moeilijk om de urine op te houden, zodra er aandrang is.
  3. Gemengde incontinentie: zowel urineverlies tijdens inspanning als bij aandrang.
Na een functie-onderzoek van de blaas kan uw specialist vertellen welke vorm van incontinentie bij u voorkomt. Meer over dit functie-onderzoek kunt u lezen in de informatie over ‘urodynamisch onderzoek’.

De ProACT-operatie is bedoeld om ongewenst urineverlies en de daarbij horende ongemakken te voorkomen. ProAct staat voor Aanpasbare Continentie Therapie en is bedoeld voor mannen. Tijdens de operatie worden er siliconen ballonnen aan weerszijden van de plasbuis geplaatst. Deze ballonnen, die gevuld worden met vloeistof via een vulventiel, drukken de plasbuis dicht (zie figuur hieronder).

Deze operatie wordt met name uitgevoerd bij stress-incontinentie. Maar ook bij gemengde incontinentie kan dit een uitkomst bieden.

Locatie van de proact-ballonnen

Voorbereiding op de operatie


De volgende zaken zijn belangrijk om te bespreken met uw specialist:

De dag van opname


De ProACT operatie vindt plaats tijdens dagopname. In principe overnacht u niet in het ziekenhuis. Het opnamebureau plant de operaties is en informeert u over de datum. Dit gaat buiten uw specialist om. De operatie vindt plaats binnen ongeveer 3 maanden.

Vervoer


Zorg alstublieft voor vervoer.


Verloop van de operatie


De ProACT operatie wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie (narcose). U ligt op uw rug met de benen in beensteunen. Via een scoop wordt de blaas gevuld met contrastvloeistof. Door röntgenfoto’s wordt de locatie van de blaas bepaald. Vlak onder de balzak (het scrotum) maakt de uroloog 2 sneden van ongeveer 0,5 centimeter, net naast de middenlijn. Vervolgens maak de uroloog met een holle naald ruimte onder de blaas. Daar wordt aan beide kanten van de plasbuis een ProACT-ballon geplaatst. De ballonnen worden gevuld met een mengsel van contrastvloeistof en steriel water (totaal 1 milliliter). Dat zorgt ervoor dat de ballonen terug te zien zijn op röntgenfoto’s. Tot slot sluit de uroloog de sneden met onderhuidse, oplosbare hechtingen en brengt een katheter in om de plasbuis een aantal uur rust te geven.

De operatie zelf duurt ongeveer 25 minuten.


Na de operatie


Dezelfde dag wordt de katheter verwijderd. Als u niet voldoende leeg kan plassen, kan de specialist besluiten om de ballonnen iets te legen. Kunt u alsnog niet voldoende leeg plassen? Dan kan de specialist besluiten opnieuw een katheter in te brengen. In dat geval gaat u met katheter naar huis. Na ongeveer 1 week kan de katheter dan verwijderd worden.

Het kan zijn dat u de dagen na de operatie volledig droog bent. Dit komt doordat het weefsel in het geopereerde gebied opzwelt. Zodra de zwelling afneemt, neemt het urineverlies in de meeste gevallen ook weer toen. Dit betekent niet dat de operatie mislukt is. Doordat iedere man een andere hoeveelheid vulling in de ballonnen nodig heeft, komt u poliklinisch nog een aantal keer terug bij de verpleegkundige.

Poliklinische zorg


De eerste keer dat u terugkomt op de polikliniek is 4 tot 6 weken na de operatie. Het 2e bezoek is 8 weken na de operatie. Eerst moet het weefsel tot rust komen. Vervolgens kunnen de ballonnen iedere 2 weken worden bijgevuld. Het kan een aantal weken duren voor u het effect merkt.

Bijvullen van de ballonnen


Het bijvullen van de ballonnen doen we met een heel dunne naald. Het vulventiel wordt opgezocht en door de huid aangeprikt. Vervolgens kunnen de ballonnen worden bijgevuld met een mengsel van contrastvloeistof en water.

Leefregels

We vragen u om tot het 1e polikliniek niet zwaarder dan 5 kilo te tillen, niet te sporten, niet te fietsen en niet seksueel actief te zijn.


Bijwerkingen en complicaties


Direct na de operatie kunt u last hebben van een blauwe plek, zwelling en pijn. Dit is normaal. U mag de zwelling meerdere keren per dag voor 10 minuten koelen. Let op dat u de wonden niet week laat worden. Ga ook niet op een harde ondergrond zitten. Een donut zitkussen kan helpen.

Er is een kleine kans op een infectie. Als er een infectie optreedt, zullen we dit in eerste instantie behandelen met antibiotica. In het uiterste geval moet de ProACt verwijderd worden. Na een periode van ongeveer 3 maanden we dan overwegen om de ingreep of de operatie nog een keer uit te voeren.

Het komt zelden voor dat de uroloog tijdens de operatie uw blaas raakt met de naald. In dit geval krijgt u een katheter. Deze katheter kan na 1 week verwijderd worden.

Wanneer contact opnemen?


Krijgt u koorts, voelt u zich helemaal ziek of vertrouwt u de situatie niet? Neem dan direct contact op met het ziekenhuis.

Zijn de wonden na 10 dagen niet gesloten? Neem dan contact op met de verpleegkundige op de polikliniek urologie.

Contact?


Heeft u vragen? Noteer ze dan, zodat u ze kunt stellen tijdens een gesprek met uw specialist of verpleegkundige.

Op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur kunt u contact opnemen met de polikliniek urologie, (010) 704 01 46. U spreekt in eerste instantie een doktersassistent. Houd uw patiëntnummer of geboortedatum bij de hand.

Wilt u direct de verpleegkundige spreken? Dan kunt u op maandag tot en met vrijdag bellen tussen 8:30 en 9:00 uur, (010) 703 46 62. Ook kunt u mailen voor niet-dringende vragen, uroverpleegkundige@erasmusmc.nl. Houd uw patiëntnummer of geboortedatum bij de hand of noteer dit in de mail.

’s Avonds en in het weekend belt u naar de spoedeisende hulp (SEH), (010) 704 01 45. Vraag hierbij naar de dienstdoende uroloog. Houd uw patiëntnummer of geboortedatum bij de hand.


Foldernummer: 0000511-01_17


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien