Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Pijnstillers en rijvaardigheid

U gebruikt pijnstillers. Sommige pijnstillers beïnvloeden de rijvaardigheid. U kunt met deze pijnstillers dus niet autorijden, of rijden op een motor of brommer. Soms is ook fietsen niet verantwoord. Hier leest u meer informatie over.

Download PDF

Mag ik autorijden?

Met sommige medicijnen mag u niet autorijden. Of rijden op een motor of brommer. Een op de 6 mensen gebruikt medicijnen waarbij ze niet mogen rijden. Waar kunt u op letten?

Kijk op de verpakking

Heeft uw medicijn invloed op de rijvaardigheid? Dan staat er een gele sticker op de verpakking. En staat er een waarschuwing op het etiket. Uw apotheker of huisarts kan u meer vertellen.

Lees de bijsluiter

In het doosje van uw medicijnen zit een bijsluiter. Hierin staat of het middel de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Lees altijd de bijsluiter.

Websites

Op de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl kunt u zoeken op de naam van uw medicijn. Hier leest u wat de beroepsorganisatie voor apothekers (KNMP) voor advies geeft over rijden met dit medicijn. Als het medicijn niet op deze website staat, geeft het KNMP hier geen landelijk advies over. Vraag het dan aan uw apotheker of arts. Op www.thuisarts.nl/pijn-en-pijnstillers en www.apotheek.nl kunt informatie vinden over uw medicijn.

Medicinale cannabis en morfine

De adviezen van de beroepsorganisatie voor apothekers (KNMP) zijn niet altijd hetzelfde als wat er mag volgens de wet. Bijvoorbeeld bij medicinale cannabis (wiet) en morfine. Deze medicijnen kunnen namelijk ook als drugs gebruikt worden. Het is verboden om deel te nemen aan het verkeer als u onder de invloed bent van drugs. Hoe de politie en het Openbaar Ministerie hier mee om gaan, leest u op

Medisch dossier

Wilt u uw medisch dossier inzien? Ga dan naar Mijn Erasmus MC en log in met uw DigiD. Hier kunt u zien welke medicijnen de arts heeft voorgeschreven, en hoe lang u deze al gebruikt.

Twijfel of vragen?

Twijfelt u of heeft u vragen? Neem dan contact op met uw apotheker of huisarts. Misschien kunt u een ander medicijn krijgen waarmee u wel kunt rijden. De apotheker of huisarts zal dit bespreken met uw behandelend arts.

Wanneer contact opnemen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen aan uw arts of verpleegkundige? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe kunt u contact opnemen?

Secretariaat van het Centrum voor Pijngeneeskunde: (010) 704 01 40 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur).
  • Centrumlocatie: kies optie 1
  • Locatie Oude Haven: kies optie 2