Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Pijnbestrijding na operatie

Download PDF
Tijdens de operatie zorgt de anesthesioloog voor de pijnbestrijding. De pijn na een operatie is voor iedereen anders. Voor een spoedig herstel na uw operatie is het echter belangrijk om uw pijn zo goed mogelijk te bestrijden. Als u na uw verblijf op de intensive care terug bent op de kliniek cardiothoracale chirurgie, zorgt het team ervoor dat u een optimale pijnbestrijding krijgt. Daarom meten en registreren wij uw pijn na de operatie.

Doel van de pijnmeting


De pijn wordt gemeten om inzicht te krijgen in uw pijn. Deze gegevens helpen ons om de pijnbestrijding zo goed mogelijk af te stemmen op de pijn die u heeft.

Hoe meten wij de pijn ?
Veel mensen vinden het moeilijk uit te leggen hoeveel pijn zij hebben. Om toch inzicht te krijgen meet de verpleegkundige drie keer dag een pijnscore; op een schaal van nul tot tien wordt u gevraagd een cijfer aan de pijn te geven. Nul is geen pijn, tien de ergste pijn die u zich kunt voorstellen en vanaf vijf wordt de pijn voor u ondragelijk. Met deze methode kunt u goed aangeven hoeveel pijn u heeft zodat de verpleegkundige u pijnstilling kan geven als dat nodig is.

Wisseling in pijn
Wanneer u op meerdere plaatsen pijn heeft, kunt u het beste uitgaan van de pijn die u als ergste ervaart. Sommige mensen hebben alleen pijn op een bepaald moment, bijvoorbeeld bij het bewegen. In dat geval geeft u een cijfer voor dat bewuste pijnmoment. Natuurlijk kunt u pijn altijd bespreken met de arts, nurse practitioner of de verpleegkundige en hoeft u niet te wachten totdat een verpleegkundige u vraagt hoeveel pijn u heeft.

Pijnbestrijding
Pijnbestrijding kan gegeven worden via een infuus, een injectie of in tabletvorm.

Vragen


Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust aan de arts, nurse practitioner of verpleegkundige.