Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

PICC-lijn

Een PICC-lijn is een soepel slangetje dat in een groot bloedvat zit. Hierdoor kunnen medicijnen, vocht en voeding direct in het bloed worden opgenomen. De verpleegkundige heeft u in het ziekenhuis laten zien hoe u thuis met de PICC-lijn moet omgaan. Wij zetten de belangrijkste informatie graag nog even voor u op een rij.

Download PDF

Voorbereiding

Een behandeling in het ziekenhuis kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wij vinden het belangrijk u en uw kind goed te begeleiden tijdens de opname, zodat u vol vertrouwen naar huis gaat. Stelt u daarom ook gerust vragen tijdens de uitleg in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat u straks weet waar u thuis op moet letten.

Wat is een PICC-lijn?

PICC staat voor:
Peripherally: in de kleinere bloedvaten
Inserted: ingebracht
Central: in het midden gelegen. In dit geval gaat het om een groot bloedvat vlakbij het hart
Catheter: een dun buigzaam buisje of slangetje

Samengevat betekent het dus dat een infuusslangetje via een kleiner bloedvat, naar een groter bloedvat geschoven wordt in de richting van het hart.

Wat is het doel?

Uw kind krijgt deze lijn omdat hij voor langere tijd medicijnen, vocht of voeding nodig heeft via een infuus. De redenen voor het plaatsen van een PICC-lijn kunnen zijn:
  • Uw kind heeft medicijnen nodig die brandend of bijtend zijn en hierdoor een bloedvat kunnen beschadigen. Dit komt vooral voor wanneer deze medicijnen vaak en langdurig nodig zijn. Een PICC-lijn zit in een groot bloedvat waarin het bloed veel sneller stroomt. Hierdoor mengen de medicijnen snel met het bloed en is de kans op beschadiging veel kleiner.
  • Een PICC-lijn kan veel langer blijven zitten dan een gewoon infuus. Hierdoor hoeft uw kind niet steeds opnieuw geprikt te worden.
  • Een PICC-lijn is gemaakt van siliconen of polyurethaan. Dit is een soort plastic waar het lichaam goed tegen kan. Het lichaam stoot het niet af, waardoor de kans op een allergische reactie klein is.

Inbrengen van de lijn


  • De arts prikt de PICC-lijn meestal aan de binnenkant van de bovenarm.
  • Vervolgens schuift hij de lijn door via de bloedvaten in de arm naar een groot vat onder het sleutelbeen, in de richting van het hart.
  • De arts bekijkt met een echoapparaat vóór en tijdens het inbrengen waar de vaten lopen om te zien waar hij het beste kan prikken.
  • Na het prikken en doorschuiven van de lijn maken wij een controlefoto om na te gaan of de lijn goed zit.

Verzorging na het inbrengen


Door verpleegkundige in het ziekenhuis en thuiszorg
  • In het ziekenhuis verzorgt de verpleegkundige de lijn. Wanneer uw kind naar huis mag, kan (kinder)thuiszorg u helpen bij de verzorging thuis. Voorwaarde is wel dat de lijn minimaal french 3 is (diameter).
  • Is uw kind jonger dan 2 maanden, dan is er geen biopatch gebruikt (een foam tegen infecties), maar een doorzichtige pleister. Verschonen van deze pleister is alleen nodig wanneer er bloed of stolsels te zien zijn of wanneer de pleister loslaat. Heeft uw kind wel een biopatch, dan vervangt de verpleegkundige in het ziekenhuis en later de thuiszorg de patch, de pleister en de grip-lok 1 keer per week.
  • Het is belangrijk dat de PICC-lijn goed vastgeplakt zit. Wanneer een pleister loslaat mag u deze niet zelf vervangen. U kunt wel eventueel een pleister bijplakken. Meld het altijd bij de verpleegkundige in het ziekenhuis of bij de thuiszorg als de lijn niet meer goed vastzit.
  • Het hangt van de maat van de lijn af of uw kind van het infuus afgekoppeld mag worden. Wanneer dit bij uw kind is toegestaan en uw kind dagelijks medicijnen krijgt, moet de thuiszorg na het geven van de medicijnen een heparineslot (50 IE/ml) via de lijn toedienen. Dit middel heeft een antistollend effect en zorgt ervoor dat de lijn niet verstopt raakt. Het werkt 24 uur, hierna is de kans op een verstopte lijn veel groter.
  • Mag uw kind meer dan 24 uur afgekoppeld zijn van het infuus, dan moet de thuiszorg een hogere hoeveelheid heparine (100 IE/ml) via de lijn geven. Wanneer het infuus verder niet gebruikt wordt, moet dit minimaal 1 keer per 3 maanden gebeuren.
Door u als ouder/verzorgerHet is belangrijk goed op te letten of uw kind geen infectie krijgt of dat de lijn verstopt raakt. De lijn zit in een groot bloedvat, het is daarom belangrijk om zeer voorzichtig met de lijn om te gaan: bekijk dagelijks (eventueel samen met uw kind) de insteekopening. Kijk of deze
  • rood is
  • dik of gezwollen is
  • warm aanvoelt
  • pijn doet
  • vrij is van vocht, pus of bloed
Controleer verder of de PICC-lijn niet lekt en de lengte nog hetzelfde is.

Leefregels

  • Uw kind mag in bad of onder de douche, maar de PICC-lijn mag niet nat worden. Plak deze daarom naar boven toe vast. Zorg dat de arm niet in/onder het water komt en gebruik huishoudfolie om de lijn af te dekken. Controleer na afloop of de pleisters nog goed vastzitten. In de Zorgwinkel Erasmus MC kunt u o.a. een speciale PICC-lijn douchehoes kopen. Meer informatie op (010) 704 11 76 of kijk op https://www.zorgwinkelerasmusmc.nl.
  • Uw kind mag niet zwemmen.
  • Til uw kind nooit onder de oksel op. De PICC-lijn kan verschuiven en minder goed in het bloedvat komen te liggen. Uw kind mag daarom ook niet aan zijn armen gaan hangen.
  • Houd de lijn van de grond af, zodat er geen vuil bij kan komen.
  • Voorkom dat er een knik in de lijn komt of dat er aan de lijn wordt getrokken.

Bijwerkingen en complicaties

Bij het inbrengen

Zelfs als het inbrengen helemaal goed is gegaan, kunnen er problemen ontstaan:
  • Zeer zelden prikt de arts in een slagader in plaats van in een ader. Meestal ziet de arts dit direct. Soms is er achteraf aan de buitenkant een bloeduitstorting te zien. Wanneer de arts een slagader heeft aangeprikt, moet uw kind opnieuw geprikt worden.
  • Een enkele keer komt het voor dat het aanprikken of het opschuiven van de PICC-lijn niet lukt. De arts probeert het dan meestal op een ander plaats. Soms neemt een andere arts het over of komt er een collega voor overleg. De arts kan ook besluiten te stoppen.
  • Soms ligt de lijn te diep of is de verkeerde kant opgegaan. Pas op de röntgenfoto kan de arts zien of het uiteinde van de lijn op de juiste plek ligt. Als dit niet zo is, legt de arts de lijn alsnog goed. Uw kind voelt hier niets van.

Na verloop van tijd

  • Trombose
    De lijn zit in een groot bloedvat, toch kan het bloedvat dichtslibben door bloedstolsels. Dit noemen we trombose. Dit is te zien op een echo. Bij een trombose krijgt uw kind bloedverdunnende medicijnen. Het kan zijn dat de lijn verwijderd moet worden.
  • Infectie
    De insteekopening kan rood worden en er kan pus uitkomen. Uw kind kan pijn krijgen en koorts. Wanneer uw kind een ontsteking krijgt, is het vaak nodig om de lijn te verwijderen en antibiotica via een (nieuw) infuus te geven.
  • Verstopping
    De lijn kan verstopt raken. Bijvoorbeeld door restjes medicijnen die aan de binnenkant blijven hangen. De verpleegkundige of arts probeert de lijn met medicijnen open te krijgen. Wanneer dit niet lukt, moeten wij de lijn verwijderen.
  • De lijn is uit het bloedvat getrokken
    Het kan gebeuren dat de lijn per ongeluk (een stuk) uit het bloedvat wordt getrokken. U mag de lijn nooit zelf terugduwen. Waarschuw altijd zo snel mogelijk een arts.

Wanneer contact opnemen?

Neemt u zo snel mogelijk contact op met de behandelend of dienstdoende kinderarts wanneer:

  • uw kind koorts heeft boven de 38.5°C
  • de PICC-lijn lekt
  • de insteekopening afwijkend is (rood, dik, gezwollen, warm, vies ruikt)
  • uw kind pijn heeft in arm of schouder

Contact

U kunt met vragen of problemen terecht bij uw huisarts of buiten kantooruren bij de dichtstbijzijnde huisartsenpost. Heeft u nog vragen, aarzel dan niet deze bij uw controle bezoek aan de behandelend arts of verpleegkundige te stellen. Zij zijn graag bereid u te helpen of te adviseren.


ProbleemSignalen/symptomenWat te doen?Hoe voorkomen?
bloedingbloed sijpelt uit de insteekplaats- kort na het inbrengen
mag er nog een beetje bloed uitkomen.
- verband na 24 uur wisselen,
eventueel lichte druk uitoefenen op
insteekplaats
- raadpleeg thuiszorg als het blijft bloeden
de arm met de lijn niet
te zwaar belasten
verplaatsen van
de lijn
het uitwendige deel van de lijn
is langer dan eerst
- duw de lijn nooit terug!
- raadpleeg arts
voorkom trekkracht op
de lijn. Zorg dat het
verband goed zit
schade aan het infuus,
lekkage
lekkage van vocht, gebroken lijn- klem lijn af met een kocher als dit
mogelijk is
- dek steriel af
- raadpleeg arts
gebruik geen scherpe
klemmen of andere
scherpe voorwerpen bij
het infuus
pleisters zitten los
- pleisters bijplakken
- verpleegkundige (thuiszorg) raadplegen
en pleisters laten vervangen
voorzichtig met in bad
gaan en douchen.
Controleer daarna altijd
de pleisters
trombo-embolie (het
loslaten van een bloed-
stolsel in de lijn)
uw kind is kortademig, heeft
pijn op de borst, is duizelig of
verward
neem met spoed contact op met de
behandelend of dienstdoende arts
er is een obstructie
van de lijn
het infuus loopt niet meer door,
de pomp slaat alarm en geeft
hoge druk aan
- controleer het infuussysteem en de
klemmetjes of er ergens iets wordt
afgekneld
- neem contact op met de thuiszorg als u
het probleem niet kunt oplossen
wees voorzichtig bij
dagelijkse activiteiten
er zit lucht in de lijnin plaats van infuusvloeistof
zit(ten) er een grote hoeveelheid
luchtbelletjes in de slang.
De pomp slaat alarm en geeft
lucht in lijn aan
- zet de pomp stop
- bel de thuiszorg en overleg wat te doen
wees voorzichtig bij
dagelijkse activiteiten