Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


PICC-lijn plaatsing

PICC-lijn plaatsing


PICC staat voor Perifeer Ingebrachte Centraal Veneuze Catheter. Voor het behandelen van uw ziekte geven we u vaak medicijnen via een infuus. Doordat we uw bloedvaten vaak aanprikken voor het inbrengen van een infuus of voor bloedafname, kunnen deze beschadigd raken. Om irritatie en beschadiging van de bloedvaten te voorkomen gaan we bij u een PICC-lijn inbrengen. Deze lijn maakt bloedafname en het toedienen van medicijnen voor langere periodes makkelijker.

Voorbereiding


Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek mag u alleen:
  • Als het onderzoek ‘s ochtends is: een kopje thee met een beschuitje.
  • Als het onderzoek ‘s middags is: een ontbijt en een lichte lunch.

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander zo nodig uw afspraak.

Tijdens de behandeling wordt soms (jodiumhoudend) contrastmiddel toegediend in de bloedvaten. Zeer kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Kleding
Het onderzoek vindt plaats in een steriele omgeving. Daarom moet u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komen. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit. Soms krijgt u op de afdeling een operatiehemd aan van de verpleegkundigen.

Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Opname
Voor dit onderzoek is meestal geen opname nodig. Als uw arts toch graag wilt dat u opgenomen wordt voor het onderzoek/de behandeling dan zal dit van tevoren met u besproken worden. Voor dit onderzoek is het soms belangrijk om te weten wat uw bloedwaarden zijn. Bijvoorbeeld wanneer u bloedverdunners gebruikt. Uw arts zorgt dat u in dat geval bij de afdeling bloedafname terecht kan om bloed te prikken.

Tijdstip van het onderzoek of de behandeling
De duur van het onderzoek of behandeling wisselt erg. We kunnen daarom niet aangeven hoe lang het onderzoek gaat duren of wanneer u klaar zal zijn. Ook krijgen we vaak aanmeldingen voor spoedprocedures. Het kan daarom voorkomen dat uw afspraak wordt uitgesteld. Meestal stellen we uw behandeling uit naar een later tijdstip op dezelfde dag, maar in zeldzame gevallen moeten we uw onderzoek uitstellen naar een andere dag. Als dit het geval is, geven we u hier zo snel mogelijk meer informatie over.

Over de behandeling


Wat we gaan doen


We brengen een PICC lijn in aan de binnenkant van uw bovenarm

Wat is het doel


Het doel is om bloedafname en het toedienen van medicatie makkelijker te maken.

Verloop van de behandeling


Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum, waarin personeel wordt opgeleid. Het kan daarom voorkomen dat het onderzoek of de behandeling uitgevoerd wordt door één van onze arts-assistenten, gesuperviseerd door een staf-arts. Ook kan het voorkomen dat de arts die het onderzoek of de behandeling van tevoren met u heeft doorgesproken niet degene is die het onderzoek of de behandeling uitvoert.

Op de röntgenkamer controleert de radioloog eerst de bloedvaten in uw arm. Dit gebeurt met een echoapparaat. Daarna reinigen we de huid van uw bovenarm en dekken u toe met steriele doeken. Vaak wordt er ook even een stuwband om de bovenarm gedaan zodat het bloedvat makkelijker kan worden aangeprikt. Daarna verdooft de radioloog uw huid. Dit kan gevoelig zijn. U krijgt een kleine snee in de huid. Met een echoapparaat prikt de radioloog de ader in de arm aan en brengt hij of zij een dunne draad in. Vervolgens bepaalt hij of zij met röntgendoorlichting de lengte van de PICC-lijn. Dan wordt hij de PICC-lijn over de eerder ingebrachte dunne draad in het bloedvat ingebracht. Ook dit kan even gevoelig zijn. De lijn wordt vervolgens aan de huid vastgeplakt met een speciale pleister en steriel afgeplakt met een dun folie.

Duur van de ingreep
De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.


Een PICC-lijn zit in het hart en loopt door een grote ader door naar de bovenarmNa de behandeling


Nazorg en controles


Als u in het ziekenhuis bent opgenomen gaat u na het onderzoek weer terug naar uw patiëntenkamer. Bent u niet opgenomen, dan bent u klaar en mag u weggaan.

Naar huis


Na het plaatsen van de PICC-lijn zijn er enkele zaken waar u rekening mee moet houden:

Verzorging
De PICC-lijn moet 1 keer per week verzorgd worden. Dit gebeurt in het ziekenhuis wanneer u daar bent voor een behandeling. In de weken dat de PICC-lijn niet gebruikt wordt, zal een wijkverpleegkundige bij u thuis langskomen voor de verzorging. Dit regelen we vanuit het ziekenhuis.

Leefregels


Bijwerkingen en complicaties


Behandelingen waarbij katheters in de bloedvaten worden ingebracht, zoals een PICC-lijn, verlopen meestal zonder problemen. Een enkele keer treden er bijverschijnselen op:

Complicaties


Een onderzoek of behandeling brengt altijd risico’s op complicaties met zich mee. Maar het team wat het onderzoek of de behandeling uitvoert is gespecialiseerd in het voorkomen van complicaties. De volgende complicaties kunnen optreden:

Wanneer contact opnemen?


Het kan zijn dat er klachten ontstaan na het plaatsen van de PICC-lijn. Als u één van de volgende klachten heeft, neem dan contact op met het ziekenhuis:


Contact


  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704Foldernummer: 0000471-04_21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien