Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Nucleaire geneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

PET-CT-scan bij kinderen

PET-CT-scan bij kinderen

met F18-FDG


Belangrijk: Een goede voorbereiding is erg belangrijk voor het slagen van het onderzoek. Lees daarom de informatie in deze brief aandachtig door.

Waarom moet uw kind op tijd komen?


De radioactieve vloeistof die nodig is voor het onderzoek wordt dezelfde dag, vroeg in de ochtend, speciaal voor uw kind op maat klaargemaakt en is maar kort houdbaar. Het is daarom belangrijk dat uw kind op tijd aanwezig bent. Als uw kind niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Omdat de radioactieve stof dezelfde dag wordt gemaakt dient er eerst een kwaliteitstest gedaan te worden. Het kan voorkomen dat de kwaliteit van de radioactieve stof niet goed is, waardoor we deze niet kunnen gebruiken. Dit komt zelden voor, mocht het helaas toch gebeuren dan betreuren wij dat ten zeerste en zal er gekeken worden naar een oplossing.

De hoeveelheid radioactieve stof die uw kind krijgt toegediend is zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is.

Doel van het onderzoek


Een PET-CT scan geeft informatie over de vorm en functie van de te onderzoeken organen en weefsels. Deze worden na toediening van een radioactieve vloeistof zichtbaar. Zo kan worden vastgesteld of er afwijkingen zijn en wat de eventuele omvang daarvan is. Er zijn geen schadelijke bijwerkingen. De radioactiviteit die wordt toegediend, verdwijnt voor een deel uit het lichaam via de urine. De rest dooft in enkele uren uit.

Diabetes/suikerziekte


Indien uw kind diabetes heeft en insuline of metformine gebruikt, is het belangrijk dat u ons dat zo snel mogelijk laat weten; er geldt dan een andere voorbereiding op het onderzoek. Indien uw kind andere orale antidiabetica gebruikt geldt er geen andere voorbereiding op het onderzoek.

VoorbereidingenPropranolol


Het kan voorkomen dat uw kind propranolol krijgt vóór de toediening van de radioactieve stof. Dit heeft een inwerktijd van 60 minuten. Dit medicijn blokkeert het bruine vet voor een betere kwaliteit van het onderzoek.

Specifieke informatie per leeftijdsgroep


Baby's


Kinderen van 1 tot 4 jaar


Kinderen van 4 t/m 9 jaar


Kinderen vanaf 10 jaar


Het onderzoek


Uw kind krijgt een tijdelijk infuus of uw kind heeft een port-a-cath. Vervolgens wordt de bloedsuikerwaarde wordt bepaald. Hierna wordt de radioactieve vloeistof toegediend. Van deze vloeistof merkt uw kind niets. Daarna gaat uw kind naar een warme rustruimte. De vloeistof moet een uur inwerken terwijl uw kind volledig rust: uw kind mag niet praten, lezen of muziek luisteren.

Na een uur gaat uw kind naar een ruimte waar de PET-CT scan wordt gemaakt. Het is erg belangrijk dat uw kind tijdens de scan goed stil ligt. Kleine kinderen kunnen in een vacuümkussen gelegd worden zodat ze goed stil blijven liggen. De duur van de PET-CT scan is afhankelijk van lengte en gewicht en duurt minimaal 15 minuten tot maximaal 45 minuten.

In sommige gevallen kan het zijn dat de specialist de PET-CT scan wil combineren met een extra CT scan met een contrastmiddel. Dit contrastmiddel wordt dan tijdens het onderzoek via het infuus toegediend. Veel mensen krijgen het daar warm van. Dit gevoel is normaal en trekt snel weer weg.

Let op: bij het gebruik van een contrastmiddel bestaat een zeer kleine kans op een overgevoeligheidsreactie. Als uw kind dit eerder heeft gehad, is het belangrijk dit vooraf te melden. In de meeste gevallen zal uw kind dan worden voorbereid met medicijnen tegen allergische reacties.

Duur van het onderzoek


Het onderzoek duurt in totaal 2-3 uur.

Na het onderzoek


Heeft uw kind een port-a-cath, dan is het mogelijk dat deze in het Sophia wordt verwijderd.

U kunt na het onderzoek gewoon naar huis. Daarbij kunt u gebruik maken van auto of openbaar vervoer. Direct na het onderzoek mag uw kind weer eten.

De uitslag van het onderzoek krijgt uw specialist. U krijgt dus de uitslag van haar/hem. Als medisch handelen op korte termijn noodzakelijk is, is er telefonisch contact tussen uw specialist en onze afdeling.

Begeleider


Bij kinderen tot 9 jaar mag er 1 ouder aanwezig zijn tijdens het hele onderzoek uitgezonderd CT-scan. Bij kinderen van 9 jaar en ouder mag er 1 ouder mee bij de voorbereiding, daarna kunt u wachten in de wachtkamer. Dit vanwege de stralingsdosis, daarom is het van belang dat de begeleider die meegaat niet zwanger is.

Eigendommen


Wij raden u aan geen waardevolle bezittingen mee naar het ziekenhuis te nemen en in het ziekenhuis uw eigendommen niet onbeheerd achter te laten.

Afspraak annuleren


Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan een dag van tevoren voor 10.00 uur aan ons doorgeven.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704


Foldernummer: 0000952-04_22


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien