Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Plaatsing van een PEG-sonde

De afkorting PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie. Dit is een verbinding met de maag direct door de buikwand heen. Hierdoor kan voeding gegeven worden. Met een PEG-sonde kunt u sondevoeding krijgen, als het niet lukt om op een normale manier genoeg eten of te drinken.

Download PDF


Voorbereiding

Om de operatie goed en veilig te kunnen doen, moeten uw slokdarm en maag leeg zijn. Hiervoor moet u zich voorbereiden.

Voor uw operatie moet u nuchter zijn. U mag dan niet eten, drinken of roken.
6 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u niet meer eten en roken. U mag dan nog wel heldere dranken drinken. Bijvoorbeeld water, thee en aanmaaklimonade. 2 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u ook niets meer drinken.

Ligt u de dag voor de operatie al in het ziekenhuis? Dan vertelt de verpleegkundige hoe laat u nuchter moet zijn.

Gebruikt u medicijnen? Bespreek dit altijd met uw arts. Sommige medicijnen mag u rond de operatie niet innemen. Moet u de medicijnen innemen? Dit mag altijd met een slokje water. Ook in de tijden dat u nuchter moet zijn.

Meer informatie over nuchter zijn bij een operatie leest u in de folder “Nuchter rondom een operatie

Bloedverdunners of suikerziekte?
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of medicijnen voor suikerziekte? Dan moet u dit vóór het onderzoek aangeven bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. We zullen u dan vertellen wat u moet doen met de medicijnen voor het onderzoek.
Vragenlijst
  • Verder vragen wij u om voor het onderzoek een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Hierover heeft u een email ontvangen. Vult u de vragenlijst niet in, dan kan het onderzoek niet doorgaan.

De ingreep

Op de onderzoekskamer krijgt u allereerst een infuus in uw arm. Door dit infuus kunnen we u medicijnen geven. Voor de ingreep ligt u op uw linkerzij op het onderzoeksbed. Heeft u een kunstgebit? Dan vragen wij u om deze uit te doen. Om het onderzoek makkelijker te maken verdoven we uw keel met een spray. Ook krijgt u een drankje tegen schuimvorming in de maag. Daarna krijgt u een bijtring tussen uw tanden. U kunt een kokhalsreflex krijgen als we de endoscoop inbrengen. Dit gevoel neemt weer af als de endoscoop in de slokdarm zit. Probeer te ontspannen en rustig te ademen. Daarna schuiven we de endoscoop langzaam op naar de plek die we moeten onderzoeken.

We maken de buikwand eerst schoon met een desinfecterend middel. Ook verdoven we de huid op de plek waar we in de buik gaan. Daarna brengen we een holle naald met een draad in de maag. Aan deze draad maken we de sonde vast. We zetten de sonde op de juiste plaats door aan de andere kant van de draad te trekken. Een rond plaatje aan de binnenkant van de maag voorkomt dat de sonde naar buiten schiet. Aan de buitenkant wordt de sonde ook vastgezet met een plaatje. PEG-sonde

Soms gebruiken we een andere techniek. Dan brengen we een sonde in, nadat de maag met hechtingen is vastgemaakt aan de buikwand. Ook bij deze techniek moeten we een endoscoop gebruiken.

Als u gezond genoeg bent, kunnen we u een 'roesje' geven. Zo merkt u minder van het onderzoek. U kunt hier meer over lezen in de folder Roesje bij een endoscopisch onderzoek.
Mocht u een roesje krijgen, dan is het belangrijk dat u begeleiding (iemand anders) meeneemt naar het onderzoek! Uw begeleiding moet u bij de uitslaapkamer (kamer Ns-449) komen ophalen. Ook is het belangrijk dat u de eerste 24 uur na het onderzoek niet alleen thuis bent. Neemt u geen begeleiding mee? Dan kunt u geen roesje krijgen. Dit is voor uw eigen veiligheid en de veiligheid in het verkeer.

Na de ingreep

Na de ingreep wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Bent u in het ziekenhuis opgenomen? Dan gaat u vanuit de uitslaapkamer weer naar uw afdeling. Bent u vanuit huis gekomen? Dan moet nog minimaal een uur blijven, zodat we u in de gaten kunnen houden. Als alles weer goed met u gaat, kunt u met uw begeleiding naar huis. Door het roesje kunt u de rest van de dag suf en vergeetachtig zijn. U mag daarom 12 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Dit houdt in dat u geen auto, (brom-)fiets of scootmobiel mag besturen. U mag dus ook niet alleen te voet, met openbaar vervoer of met de taxi naar huis.

Leefregels

  • U kunt 4 uur na de ingreep beginnen met sondevoeding. U mag de sonde niet gebruiken als u complicaties heeft, zoals forse buikpijn, braken of koorts. Neem dan contact met ons op. De contactgegevens staan onder het kopje 'contact'.
  • De eerste 4 dagen na de ingreep, mag u niet in bad of onder de douche.
  • De eerste 14 dagen na de ingreep mag u de PEG-sonde niet losmaken.
Na de ingreep kunnen we een afspraak met u maken voor het PEG-spreekuur.

Bijwerkingen en complicaties

Na het onderzoek kunt mogelijk last hebben van:

  • Opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit komt door de lucht die tijdens het onderzoek is ingeblazen. Opboeren of winden laten helpt.
  • Pijnlijke keel. Koud drinken of een ijsje eten helpt.
  • Pijnlijke buik op de plek van de sonde. Hiervoor kunt u paracetamol nemen.
De kans op complicaties door deze ingreep is klein, maar wel aanwezig. Voorbeelden van complicaties die kunnen optreden zijn:
  • Bloeding op de plaats waar de sonde wordt ingebracht.
  • Ontstaan van een gaatje in de darm (perforatie).
  • Ontsteking van de huid rondom de sonde.
  • Soms komt het ook voor dat het niet lukt om de sonde te kunnen plaatsen omdat er geen goede plaats is.

Verzorging van de PEG-sonde

Hierover ontvangt u een aparte informatiebrochure.

Contact

  • Heeft u na het lezen nog vragen over het onderzoek of de voorbereiding? belt u dan tijdens kantooruren op (010) 703 02 57 of stuur een e-mail naar prescopie@erasmusmc.nl.
  • Wilt u de afspraak wijzigen of bent u door omstandigheden te laat voor uw afspraak? neem dan tijdig contact met ons op (010) 704 02 66
Wij voeren vaak spoedprocedures uit of behandelingen duren soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten.