Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Maag-, darm- en leverziekten


Plaatsing van een PEG-sonde

Plaatsing van een PEG-sonde


U heeft een afspraak gekregen voor het plaatsen van een PEG-sonde. Hieronder kunt u lezen wat de ingreep inhoudt en leest u over de gang van zaken rondom de behandeling.


Over een PEG-sonde


Wat is een PEG-sonde?


De afkorting PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie: een verbinding met de maag direct door de buikwand heen waardoor voeding kan worden gegeven.

Locatie van PEG-sonde in het lichaam

Wat is het doel?


Via de PEG-sonde kunt u langdurig sondevoeding krijgen, als het niet mogelijk is om op een normale manier voldoende te eten of te drinken.


Verloop van de ingreep


Voorbereiding


Om de procedure goed en veilig te kunnen uitvoeren, moeten de slokdarm en maag leeg zijn. Als uw onderzoek in de ochtend gepland staat, betekent dit dat u op die dag vanaf 0.00 uur ‘s nachts niets meer mag eten en drinken. Wanneer u via een sonde voeding krijgt, moet de toediening hiervan ook om middernacht gestaakt worden.

Wanneer uw onderzoek in de middag gepland staat, mag u op de dag van de behandeling nog een licht ontbijt gebruiken, bestaande uit thee en een beschuit. Vanaf 07.00 uur ‘s morgens mag u niet meer eten of drinken. Sondevoeding moet ook vanaf 07.00 uur gestaakt worden.

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt of medicijnen voor suikerziekte, moet u overleggen met uw behandelend arts. U krijgt dan advies over het gebruik van deze medicijnen rondom het onderzoek.

Begeleiding


Wij vragen u iemand mee te nemen die u naar huis kan begeleiden. U kunt na de plaatsing van de PEG-sonde niet alleen naar huis. Het is noodzakelijk dat er altijd iemand als hulp en begeleider met u meegaat. Als u een roesje heeft gehad, mag u niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen.

Wat we gaan doen


We beginnen met het inbrengen van een infuus in uw arm. Door dit infuus krijgt u een antibioticum na de ingreep. Ook kunnen we via dit infuus een slaapmiddel toedienen, als uw gezondheid dit toelaat. Dit slaapmiddel noemen we ook wel een ‘roesje’ (niet hetzelfde als narcose). Het gebruik van een roesje gaat gepaard met een klein risico. Om dit risico te beperken, controleren we zorgvuldig uw ademhaling en bloeddruk tijdens en na de ingreep en krijgt u zuurstof toegediend.

Voor de ingreep ligt u op uw linkerzij op het onderzoeksbed. Wij vragen u om losse gebitsdelen uit de mond te halen. Daarna krijgt u een bijtring tussen de tanden. Via de mond en keel brengen we vervolgens een flexibele kijker (endoscoop) naar de slokdarm. Hierbij kan een kokhalsreflex optreden, die u niet kunt onderdrukken. Dit gevoel neemt af als de endoscoop eenmaal in de slokdarm zit. Daarna schuiven we de endoscoop langzaam op tot in de maag. In de maag kijken we of het mogelijk is om een PEG-sonde te plaatsen en wat de beste plaats is.

Als we de PEG-sonde gaan plaatsen, maken we eerst de buikwand schoon met een desinfecterend middel. Ook verdoven we de huid plaatselijk. Vervolgens brengen we een holle naald met een draad in de maag in. Aan deze draad wordt de sonde bevestigd, die op zijn plaats wordt gebracht door aan de andere kant van de draad te trekken. Een rond plaatje aan de binnenkant van de maag voorkomt dat de sonde naar buiten schiet. Aan de buitenkant wordt de sonde ook vastgezet met een plaatje.

Soms gebruiken we een andere techniek, waarbij we de sonde inbrengen, nadat de maag met een aantal hechtingen verbonden is met de buikwand. Ook bij deze techniek is het nodig om een endoscoop te gebruiken.


Na de ingreep


Wanneer u in het ziekenhuis bent opgenomen, kunt u na de ingreep terug naar de afdeling. Als u van huis bent gekomen, dan blijft u nog minstens een uur ter observatie in de uitslaapkamer. Soms kan het nodig zijn om u langer voor observatie te houden.

Naar huis


Door het roesje kunt u suf en vergeetachtig zijn. Ook kan uw reactievermogen minder zijn. Daarom mag u de hele dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Dat betekent dat u niet alleen te voet, met het openbaar vervoer of met een taxi naar huis kunt. U mag ook geen auto, (brom)fiets of scootmobiel besturen. U moet daaorm altijd door iemand opgehaald worden in de uitslaapkamer (Ns-449).

Leefregels


4 uur na plaatsing van de sonde, kan er gestart worden met sondevoeding. De sonde mag niet gebruikt worden als er aanwijzingen zijn voor mogelijke complicaties, zoals forse buikpijn, braken of koorts. Neem in dat geval contact met ons op.

De eerste 4 dagen na de ingreep, mag u niet in bad of onder de douche. Ook mag u de eerste 14 dagen de PEG-sonde niet losmaken. Afhankelijk van uw situatie maken we na de ingreep een afspraak voor het PEG-spreekuur.


Bijwerkingen en complicaties


Tijdens de ingreep


Tijdens de plaatsing van de PEG-sonde kunnen de volgende bijwerkingen en complicaties optreden:

Na de ingreep


Verder kunt u na plaatsing van de PEG-sonde last hebben van de volgende bijwerkingen en complicaties:

  • Opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit komt door de lucht die tijdens het onderzoek is ingeblazen. Opboeren of winden laten geeft verlichting.
  • Pijnlijke keel. Koud drinken of een ijsje eten helpt.
  • Pijnlijke buik op de plek van de sonde. Hiervoor kunt u paracetamol gebruiken.
  • Ontsteking van de huid rondom de sonde. Deze ontsteking is meestal licht en van korte duur.
  • Lekkage langs de sonde.
  • Pijn op de plek van het kanaal naar de maag.
  • Ontstaan van wild vlees op de plek van het kanaal naar de maag.
  • Verstopping van de sonde.
  • Per ongelijk verwijderen of het eruit vallen van de sonde. Omdat het kanaal naar de maag al binnen enkele uren dicht kan groeien, moet u direct proberen om de sonde zelf weer in te brengen. Zoek altijd op korte termijn contact, zodat de situatie beoordeeld kan worden en de sonde herplaatst of vervangen kan worden.
Ernstige complicaties komen weinig voor; bij minder dan 1 op de 100 ingrepen.

Verzorging van de PEG-sonde


Hierover ontvangt u een aparte informatiebrochure.


Vervangen van een PEG-sonde


De sonde kan vervangen worden wanneer er materiaalproblemen optreden zoals lekkage, verstopping of defecte onderdelen. De sonde wordt dus in principe niet standaard na een bepaalde periode gewisseld. Bij twijfel of vragen kunt u een afspraak maken voor het PEG-spreekuur (zie onder).


Heeft u nog vragen?


Wij hebben een spreekuur voor patiënten met PEG-sondes. Bij vragen of problemen kunt u of uw verzorger telefonisch een afspraak maken tussen 08.30 tot 17.00 uur, (010) 704 28 72. Dit kan ook via de afsprakenbalie van het Endoscopiecentrum, (010) 704 02 66. De gespecialiseerd PEG-verpleegkundige kunt u via e-mail bereiken op peg.endoscopie@erasmusmc.nl.


ContactFoldernummer: 5784031-05_20
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien