Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Maag-, darm- en leverziekten


PEG-katheter

PEG-katheter


Uw kind krijgt een maagsonde, de Percutane Endoscopische Gastrostomie of PEG-katheter. De katheter is onder kleding vrijwel niet zichtbaar en uw kind kan er vrij mee bewegen. Via de katheter krijgt uw kind voeding. Wij leggen u graag uit hoe u de voeding via de maagkatheter moet geven en hoe u de katheter moet verzorgen.

Voorbereiding


Voordat uw kind naar huis gaat, krijgt u uitleg van de verpleegkundig consulent W.I.S. (Wond-, Incontinentie- en Stomazorg). U leert alle handelingen die nodig zijn rondom de voeding en de verzorging.

Geven van sondevoeding
U leert tijdens de opname van uw kind hoe u de voeding via de maagkatheter moet geven en op welke punten u moet letten. De voeding kan zowel met een spuit als met een pomp worden gegeven, in porties of continu. Een katheter noemen we ook wel een sonde. De voeding heet daarom ook sondevoeding. Het is een dunne, vloeibare voeding die volwaardig is en door de diëtist(e) geadviseerd in overleg met de arts.

Eten en drinken naast sondevoeding
Van de arts hoort u of uw kind naast sondevoeding ook andere dingen mag eten of drinken. Dit hangt af van de reden waarom uw kind voeding per katheter krijgt. De diëtist bespreekt met u wat u uw kind kunt geven. Uw kind heeft tijdens het eten geen last van de katheter.

Wat is een PEG-katheter?


Ondersteunend beeld bij deze folder.

De katheter gaat van buitenaf door de huid direct in de maag. Het inbrengen van de katheter controleren we met behulp van een endoscoop (een kijkbuis die we via de mond de maag inbrengen). Uw kind is dan onder anesthesie (narcose).

De PEG-katheter bestaat uit:
Het uiteinde van de katheter zit in de maag. Het eerste schijfvormige plaatje zit aan de binnenzijde van de maagwand en sluit het gaatje in de maag af. De katheter gaat door de buikwand naar buiten en wordt daar met een uitwendig plaatje vastgehouden. De twee plaatjes samen houden de maagwand tegen de binnenzijde van de buikwand. Dit verkleeft binnen enkele dagen, zodat er een ‘tunneltje’ ontstaat: de maagfistel (ook wel gastrostoma genoemd).

Ondersteunend beeld bij deze folder.

  1. plaatje aan de binnenzijde van de maagwand (inwendig fixatieplaatje)
  2. uitwendig fixatieplaatje
  3. afsluitklem
  4. aansluitstukje met afsluitdop
  5. maagkatheter
  6. maag
  7. buikhuid

Verzorging


Verband verwisselen


De eerste week na het plaatsen van de PEG-katheter is het belangrijk dat de katheter vrij strak is aangetrokken. Het fixatieplaatje mag u niet openen en de dagelijkse verzorging is de eerste week dan ook net iets anders dan daarna. De eerste paar dagen kan de verzorging pijnlijk zijn voor uw kind. Er zit immers een wondje.

Werkwijze
Klaarleggen benodigde materialen:


Eerste week

Na de eerste week


Het is belangrijk om dagelijks te dompelen en te draaien om ingroei van het katheterplaatje in de maag te voorkomen. De eerste
weken kan dit pijnlijk zijn. Het kan helpen om de katheter vochtig te maken met schoon water.

Spoelen van de katheter


Voor en na elke sondevoeding moet de katheter worden doorgespoeld. Wanneer uw kind geen sondevoeding krijgt, moet de katheter 1 keer per dag doorgespoten worden met 5-15 ml lauw water.

Mondverzorging


Een kind dat alleen sondevoeding krijgt, kauwt veel minder dan nodig is voor voldoende speeksel. Hierdoor is het vatbaarder voor ontstekingen en infecties in de mond. Goede mondverzorging is daarom belangrijk, zeker bij kinderen die uitsluitend sondevoeding krijgen. Het is belangrijk om vóór iedere voeding de mond te reinigen met een wattenstokje of met een gaasje gedrenkt in water. Daarnaast regelmatig de mond spoelen met water en tanden poetsen. Vooral bij kleine kinderen is het belangrijk om de mond voorzichtig schoon te maken. Zo voorkomt u dat uw kind gaat braken.

Leefregels


Onder de douche of in bad
Als het wondje goed genezen is, mag uw kind weer onder de douche of in bad (7 - 10e dag).

Medicijnen
U kunt beter geen medicijnen via de sonde (katheter) geven, dit kan een verstopping veroorzaken. Wanneer u dit toch moet doen, dan is het noodzakelijk de katheter voor en na het geven van de medicijnen door te spuiten met 5-15 ml lauw water. Gebruik medicijnen in vloeibare vorm en geef ze niet samen met voeding.

Bijwerkingen en complicaties


Lekken
Er kan vocht, voeding of er kunnen maagsappen lekken langs de katheter. Controleer of de katheter strak genoeg is vastgemaakt.

Spruw
Een kind dat alleen sondevoeding krijgt is vatbaarder voor ontstekingen en infecties in de mond. Een veelvoorkomende infectie is spruw, te herkennen aan witte puntjes achter op de tong. Raadpleeg de arts als u denkt dat uw kind spruw heeft.

Wanneer contact opnemen?


Wanneer u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de verpleegkundig consulent W.I.S. Suggesties en opmerkingen zijn altijd welkom.

ContactFoldernummer: 5830143-07_17

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien