Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

PCA-pomp

Na een operatie of bij pijn, krijg je medicijnen (pijnmedicatie) om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk pijn hebt. De artsen weten alleen niet precies hoeveel pijn je straks voelt, omdat dit bij iedereen verschillend is. Daarom krijg je naast medicijnen ook een PCA- pomp. De medicijnen in de PCA-pomp helpen de pijn te verminderen.

Download PDF

Wat is een PCA-pomp?

PCA betekent Patiënt (ge)Controleerde Analgesie. Analgesie is een ander woord voor pijnstilling. Met de pomp kun je zelf bepalen of je extra medicijnen tegen de pijn nodig hebt.

Hoe werkt het?

Tijdens de operatie krijg je een infuus. Dit is een heel dun, plastic hol buisje dat meestal in je hand zit. Door dit infuus krijg je vóór de operatie het slaapmiddel (narcose), zodat je niets van de operatie merkt en ná de operatie vocht (water) en medicijnen tegen de pijn.

In de PCA pomp zitten extra medicijnen tegen de pijn. De pomp hangt aan een infuuspaal naast je bed. Aan de pomp zit een draad met een knop. De verpleegkundige geeft je de knop, zodra je goed wakker bent. Wanneer je vindt dat je nog te veel pijn hebt, kun je op deze knop drukken. Doe je dit goed, dan hoor je een piepje en geef je jezelf een beetje extra medicijnen via het infuus.

Knop PCA-pomp Op de knop drukken PCA-pomp

De medicijnen werken niet meteen. Het duurt even voordat de pijn minder wordt. De pijn gaat door de medicijnen meestal ook niet helemaal weg. Je voelt nog wel dat je bent geopereerd, maar het is niet meer zo erg dat je er niet van kunt slapen.

Veelgestelde vragen

Mogen de verpleegkundige of je ouders ook op de knop drukken?
Nee. De pomp en de knop zijn alleen voor jou. Jij weet hoeveel pijn je hebt en of je de medicijnen nodig hebt.

Vader en dochter in ziekenhuisbed met PCA-pomp

Kun je jezelf te veel medicijnen geven?
Nee. Als je te snel of te vaak op de knop drukt, geeft de pomp je geen medicijnen.

Kun je verslaafd raken aan de medicijnen?

Nee. Het medicijn dat in de pomp zit is niet verslavend, zolang je het gebruikt bij pijnklachten. Het medicijn dat je krijgt is meestal morfine. Misschien heb jij, of hebben je ouders weleens gehoord dat je verslaafd kunt raken aan morfine. Dat is niet zo. Als je om de pijn te verminderen tijdelijk morfine krijgt, raak je daar niet aan verslaafd.

Hoelang mag je de pomp gebruiken?
Zolang het nodig is om de pijn te verminderen. De pijnconsulent komt iedere dag langs en kijkt hoe vaak je op de knop drukt. Wanneer je na een paar dagen nog maar weinig medicijnen nodig hebt, gaat de pomp weg. Je krijgt nog wel de zetpillen of tabletjes tegen de pijn, die je naast de pomp ook al kreeg.

Heb je nog vragen?

We hopen dat de pomp je helpt tegen de pijn en dat je daardoor sneller beter bent. Heb je nog vragen? Bel dan naar de pijnconsulent.

Contact

Pijnconsulent (010) 70 30 239.