Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Orthopedie en sportgeneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Patellaluxatie

Patellaluxatie


Omdat uw knieschijf is ontwricht (patellaluxatie), heeft u een kniekoker gekregen. Wat is een patellaluxatie? En wat is het doel van de behandeling met de kniekoker? U leest het in de informatie hieronder, samen met twee bijzonder belangrijke oefeningen.

Wat is een patellaluxatie?


De patella (knieschijf) bevindt zich in een gootje van uw dijbeen, bij de knie. De patella zit in de strekpees van de knie verweven (pees van de quadriceps). Rondom de patella zorgen bepaalde banden voor stabiliteit. Bij een luxatie (ontwrichting) komt de patella naast het gootje aan de buitenkant van de knie te staan. Hierdoor rekken de banden op.Over de behandeling


De kniekoker zorgt ervoor dat de patella op zijn plaats blijft en niet meer kan 'luxeren'. Ook zorgt de kniekoker ervoor dat u uw been niet kunt buigen. Hierdoor krijgen de banden rondom de patella rust en kunnen ze genezen. U draagt de kniekoker in principe 2 weken. Hierna krijgt u op de gipskamer een speciale kniebrace: een elastische dikke kous met een pelotte (een kussentje dat druk uitoefent) erin. De knie kunt u wel buigen en de pelotte zorgt ervoor dat de patella in het gootje blijft. U draagt de brace tot aan de controleafspraak bij uw arts (meestal is dat 3 weken later).

De kniebrace mag met douchen af.

‘s Nachts moet u de kniebrace af doen.

Oefeningen


Het is belangrijk dat de strekspier van het bovenbeen (quadriceps) sterk is, want deze spier is door middel van de pees verbonden aan de patella. Omdat de patella naar de buitenkant van de knie is gedraaid, is met name het deel van de quadriceps dat aan de binnenkant van het been zit erg belangrijk. Dat deel moet goed ontwikkeld worden zodat de patella niet meer zo gemakkelijk naar de buitenkant kan draaien.

De oefeningen hieronder zorgen ervoor dat de gehele quadriceps en het deel van de spier dat aan de binnenkant van het been zit, sterk worden.

Oefening 1


Oefening 2


Wanneer contact opnemen?


Vragen kunt tijdens uw controlebezoek stellen aan uw arts of aan de gipsverbandmeester. Zij helpen en adviseren u graag.

Contact


Gipskamer (maandag t/m vrijdag van 8.00 uur - 16.30):
(010) 703 34 52 of gipskamer@erasmusmc.nl

Spoedeisende Hulp (SEH) (alleen 's avonds en in het weekend):
(010) 703 35 82


Foldernummer: 0000414-05_15


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien