Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen


Laatste zorg na overlijden

Laatste zorg na overlijden


Eén van uw naasten is overleden. Wij willen u meer informatie geven over de laatste zorg. Hier leest u wat de verzorging inhoudt. Als u na het lezen nog vragen heeft, kunt u deze vanzelfsprekend altijd stellen aan de arts of verpleegkundige.

Over laatste zorg na overlijden


De laatste zorg vereist kennis, ervaring, deskundigheid en vooral respect voor zowel de overledene als de nabestaanden. Aan bijzondere wensen van verpleegkundigen, artsen, verzorgende, uitvaartverzorgers en nabestaanden kan in goed overleg met de medewerkers van het mortuarium worden tegemoetgekomen. Na overlijden wordt het mortuarium gebeld om de overledene op te halen. Medewerkers van het mortuarium nemen, na controle van de formulieren, de overledene mee naar het mortuarium. In het mortuarium wordt de overledene verzorgd. U mag vanzelfsprekend mee als uw naaste wordt overgebracht naar het mortuarium, en indien gewenst kunt u helpen of aanwezig zijn bij de laatste zorg.

Wat is laatste zorg


Bij de laatste zorg in het mortuarium worden eerst eventuele wonden gesloten en infuusnaalden en dergeijke verwijderd (noodzakelijke verzorging). Hierna wordt het gehele lichaam gewassen en verzorgd (wenselijke verzorging). Zo worden, indien nodig, de haren en nagels gewassen en verzorgd. Een man wordt eventueel geschoren. Omdat er na overlijden nog altijd vochtverlies kan ontstaan wordt er uit voorzorg onder andere incontinentiemateriaal aangebracht. De overledene wordt hierna eventueel gekleed of krijgt een disposable hemdjas aan als er geen kleding beschikbaar is. Daarna wordt de overledene in een laken gelegd. Om hygiënische redenen wordt de overledene in een koelruimte gelegd tot hij/zij wordt opgehaald door de uitvaartondernemer.

Wenselijke verzorging
Wanneer u wenst dat het Erasmus MC niet de wenselijke verzorging uitvoert, dient u dit na het overlijden kenbaar te maken aan de arts of verpleegkundige. Zij zullen u vragen het daarvoor bestemde formulier te ondertekenen en vervolgens uw wensen kenbaar maken aan de mortuariummedewerker. De door u ingeschakelde uitvaartondernemer dient in dit geval de overledene binnen drie uur na overlijden op te halen vanuit het mortuarium. Wij adviseren u hierbij uw wensen eerst kenbaar te maken bij de uitvaartondernemer vanwege de bijkomende logistieke maatregelen die getroffen moeten worden. Als de overledene langer dan drie uur in het mortuarium verblijft, wordt de wenselijke verzorging alsnog om hygiënische redenen uitgevoerd.

Extra diensten


In opdracht van de nabestaanden en/of uitvaartondernemer kunt u gebruik maken van een aantal extra diensten:

Rouwbezoek / opbaren
Als u dit wilt, kan de overledene worden opgebaard in de opbaarkamer van het mortuarium. Familie en nabestaanden zijn welkom om afscheid te komen nemen van de overledene voordat deze wordt opgehaald voor de uitvaart of door de uitvaartondernemer. Het mortuarium beschikt over een zitruimte, een staruimte met enkele stoelen op de gang, een speelhoekje voor kleine kinderen en sanitaire voorzieningen. U wordt vriendelijk verzocht om voor een rouwbezoek een afspraak te maken met het mortuarium.

Rituele wassing

In het mortuarium is een ruimte beschikbaar voor rituele wassingen. Afhankelijk van uw religieuze achtergrond kunt u in overleg met de mortuariummedewerkers een bepaald ritueel uitvoeren. Er is een wasruimte voor de Imam aanwezig. U wordt vriendelijk verzocht om voor een rituele wassing een afspraak te maken met het mortuarium.

Thanatopraxie
Thanatopraxie is een tijdelijke lichte balseming die sinds 2010 is toegestaan in Nederland. Deze balseming herstelt grotendeels het oorspronkelijke uiterlijk en vervaagt zichtbare kenmerken van een eventuele ziekte. Ook voelt de overledene niet koud aan omdat koeling niet meer nodig is. Aanblik en aanraking zijn voor u als nabestaande daardoor minder confronterend. Voor thanatopraxie is altijd schriftelijk toestemming nodig van de nabestaanden en/of uitvaartondernemer.

Camouflage behandeling
Soms zijn er door een ongeval of val beschadigingen ontstaan. De mortuarium medewerkers kunnen eventuele beschadigingen in het gelaat en op de handen vrijwel onzichtbaar herstellen. Hiervoor is altijd schriftelijk toestemming nodig van de nabestaanden en/of uitvaartondernemer.

Contact

Heeft u nog vragen of wensen, dan kunt u deze bespreken met de arts, verpleegkundige van de afdeling waar uw naaste is overleden, of met de medewerkers van het mortuarium. De medewerkers van het mortuarium zijn u graag van dienst en zullen uw wensen zo goed mogelijk uitvoeren.

Contactgegevens mortuarium
Het mortuarium is altijd telefonisch bereikbaar, ook buiten werktijd. U wordt vriendelijk verzocht om voorafgaand aan een bezoek altijd eerst telefonisch een afspraak te maken. Het mortuarium is telefonisch bereikbaar op 010 – 703 34 84.


Foldernummer: 0000010-02-13


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien