Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Laatste zorg na overlijden

Wanneer een dierbare van u in het Erasmus MC overlijdt, volgt er voor u als nabestaande een verdrietige maar ook drukke periode. U krijgt te maken met voor u vaak onbekende zaken. Met deze informatie willen wij u inzicht geven waarmee u allemaal te maken kunt krijgen.

Download PDF

Gesprek met de arts


Nadat een dierbare is overleden, stelt de arts het overlijden vast en vult de benodigde documenten in. Ook legt de arts verschillende mogelijkheden aan u voor. Bijvoorbeeld of u wel of geen toestemming voor obductie (onderzoek naar de oorzaak van overlijden) wilt geven. Maar ook of de overledene of u bezwaar heeft tegen het doneren van organen voor transplantatie. Zodra de arts de formele zaken met u besproken heeft, bespreekt de verpleegkundige uw andere wensen met u.

Ondertussen komen de medewerkers van het mortuarium naar de afdeling om de formele documenten te controleren op veiligheid. Ook zal de verpleegkundige uw eerste wensen aan hen laten overbrengen. U mag al uw vragen stellen aan de medewerkers van het mortuarium.

Het mortuarium van het Erasmus MC


De laatste zorg kan zowel op de afdeling als in het mortuarium plaatsvinden. Vaak gaat de voorkeur uit naar het mortuarium, omdat het daar mogelijk is om de verzorging in alle rust en privacy te doen.

Binnen het mortuarium van het Erasmus MC zijn er verschillende mogelijkheden om aan uw wensen te voldoen. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden. Wordt uw vraag of wens niet genoemd? Bespreek deze dan toch met de medewerker van het mortuarium. Zo kunnen we samen kijken naar een passende oplossing.

Naar het mortuarium


De overledene wordt overgebracht naar het mortuarium in een ziekenhuisbed. Uit respect en privacy wordt hij of zij met een sprei volledig toegedekt. Als u dat wilt, kunt u meegaan naar het mortuarium.

Laatste zorg


Medewerkers van het mortuarium hebben de ervaring, kennis en deskundigheid om de laatste verzorging professioneel uit te voeren. Zij zullen hierbij rekening houden met uw wensen, voor zover dat mogelijk is. Als u bij de laatste zorg aanwezig wilt zijn, kunt u dit bij onze medewerker aangeven.

Noodzakelijke zorg
Tijdens de verzorging kan het zijn dat er medische handelingen verricht moeten worden. Zoals het sluiten van wonden of het verwijderen van infuusnaalden. Dit wordt de noodzakelijke zorg genoemd. Aan de noodzakelijke zorg zijn geen kosten verbonden.

Tijdens de medische handelingen zult u stap voor stap begeleid worden. U kunt er ook voor kiezen om aan te sluiten wanneer deze handelingen zijn verricht. U kunt dan in de familiekamer samen met uw naasten wachten.

Wenselijke zorg
Daarna kunt u samen de overledene verder verzorgen. Denk hierbij aan het wassen van het lichaam, het wassen van de haren, het scheren en het verzorgen van de nagels. Daarna zal de overledene worden aangekleed. Als de kleding nog niet in het ziekenhuis aanwezig is, krijgt de overledene tijdelijk een disposable jas aan.

Dit type zorg noemen we wenselijke zorg. De kosten voor wenselijke zorg worden bij de nabestaanden in rekening gebracht. Ook zijn kosten verbonden aan het koelen van de overledene, na een bepaalde tijd. De medewerker van het mortuarium informeert u hierover.

Specialistische zorg
Het kan zijn dat de overledene door een val of ongeluk beschadigingen heeft opgelopen. In overleg met u kunnen onze medewerkers deze beschadigingen camoufleren. Het is belangrijk dat u hierbij aangeeft of de overledene gewend was om make-up te dragen. Zo kunnen wij de make-up op uw aanwijzingen aanbrengen. Dit geldt ook voor het kapsel. Met behulp van een recente foto is er veel mogelijk.

Rituele wassing
In het mortuarium is een bewassingsruimte voor rituelen aanwezig. U kunt gebruikmaken van de bewassingsruimte na overleg met de medewerker van het mortuarium. Aan het gebruiken van de bewassingsruimte zijn kosten verbonden.

Niet bij de verzorging aanwezig zijn
Wilt u niet bij de verzorging aanwezig zijn? Dan kunt u gebruik maken van de familiekamer, waar koffie en thee voor u wordt klaargezet. Het is uiteraard geen probleem als u niet wilt wachten tot na de verzorging. We zullen u dan gelijk afscheid laten nemen en u terug begeleiden naar de uitgang.

Na afloop van de verzorging is het mogelijk om in de familiekamer, in alle privacy, afscheid te nemen van uw dierbare.

Bezoek

Bent u er nog niet aan toe om een uitvaartorganisatie in te schakelen? Of wilt u de overledene tot de uitvaart in het Erasmus MC laten verblijven? Dat is geen probleem. Het is dan mogelijk om tussendoor een afscheidsbezoek te brengen. Aan dat bezoek en aan het verblijf in het mortuarium (vanaf 3 uur na overlijden) zijn wel kosten verbonden. Als u uw dierbare wilt bezoeken, vragen wij u om van tevoren een afspraak te maken. Zo kunnen onze medewerkers voor rust en privacy zorgen.

Geen gebruik van de diensten van het Erasmus MC


Wilt u geen gebruikmaken van de diensten van het Erasmus MC? Dan vragen we u dit schriftelijk mee te delen aan de medewerker van het mortuarium. Op de afdeling ontvangt u een formulier waar staat aangegeven wat de mogelijkheden zijn. Op dit fomulier is het mogelijk om aan te geven dat zorg door het Erasmus MC niet gewenst is.

Het Erasmus MC is genoodzaakt om de volgende regel te hanteren:
De overledene moet binnen 3 uur na overlijden opgehaald worden door de uitvaartondernemer. Als dit logistiek gezien niet mogelijk is (zoals buiten kantooruren of 's nachts), is het Erasmus MC alsnog verplicht om de wenselijke zorg te verrichten (uit hygiënisch oogpunt). De kosten voor de wenselijke zorg en langer verblijf zullen alsnog bij de nabestaanden in rekening worden gebracht.

Contact


Het mortuarium is altijd telefonisch bereikbaar, ook buiten werktijd: (010) 703 34 84.