Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Voortplantingsgeneeskunde


Opwekken van een eisprong met tabletten Clomifeencitraat

Opwekken van een eisprong met tabletten Clomifeencitraat


Wat is ovulatie-inductie?


Ovulatie-inductie is d e medische term voor het opwekken van de eisprong.

Wat is de kans op zwangerschap?


Bij de behandeling met clomifeencitraat krijgt ongeveer 80% van de vrouwen een eisprong. Ruim de helft van deze vrouwen wordt zwanger.

Wat moet u doen voorafgaand aan de ovulatie-inductie?


U slikt 1x per dag 0,4 mg foliumzuur om de kans op aangeboren afwijkingen te verkleinen. Verder bent u reeds afgevallen en/of u probeert een gezond gewicht te behouden. Een normaal gewicht bevordert de werking van clomifeencitraat en verbetert bovendien uw kansen op zwangerschap.

Wat zijn de risico ’s en bijwerkingen?


Bij het innemen van clomifeencitraat hebt u bij een zwangerschap een licht verhoogde kans (10%) op een meerlingzwangerschap. Dit komt doordat de eierstokken wat overgestimuleerd worden en er soms meerdere eicellen vrijkomen. Dit is ook de reden dat we met een lage dosis beginnen en zo nodig ophogen. Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn: tijdelijke cysten in de eierstokken, hoofdpijn, opvliegers, stoornissen in de gezichtsscherpte, duizeligheid en (tijdelijke) haaruitval.

Start van de ovulatie-inductie


U krijgt van de arts een recept clomifeencitraat tabletten van 50 mg en eventueel een recept norethisteron tabletten (Primolut®) mee.

Als u wel spontaan menstrueert
De eerste dag van helderrood bloedverlies is cyclusdag 1.

Als u niet spontaan menstrueert
U doet zelf een zwangerschapstest in de urine. Als de test negatief is start u met de norethisteron tabletten (Primolut ®). U neemt 3 keer per dag 1 tablet van 5 mggedurende 10 dagen. Enkele dagen na de laatste tablet krijgt u vaginaal bloedverlies. De eerste dag van helderrood bloedverlies is cyclusdag 1. U neemt 1x per dag rond hetzelfde tijdstip 1 tablet op cyclusdag 3 tot en met 7. U houdt een menstruatiekalender bij (zie verderop in deze informatie)); het is de bedoeling dat uw cyclus korter wordt dan 36 dagen. Dit gebeurt niet altijd meteen tijdens de eerste behandelingscyclus; bij een deel van de vrouwen wordt de dosis clomifeencitraat de volgende cyclus opgehoogd naar 100 mg (2 tabletten) en eventueel daarna naar 150 mg (3 tabletten).

Wat te doen als uw cyclus korter is dan 35 dagen?


Neem na de eerste behandelingscyclus contact op met de polikliniek van het Voortplantingscentrum voor het maken van een telefonische afspraak met uw arts. De arts zal dan een afspraak met u maken om bloed te testen 1 week na de te verwachten eisprong in de volgende cyclus.
Op de dag van de afspraak meldt u zich tussen 8:30 uur en 16:30 uur bij balie 3 (het laboratorium van de polikliniek). U kunt na het bloedprikken een afspraak maken voor de uitslag en evaluatie van de clomifeencitraat (ongeveer 2 weken na afname bloed) aan de balie van de polikliniek van het Voortplantingscentrum.
Ondertussen start u opnieuw met 50 mg (1 tablet) op cyclusdag 3 t/m 7.

Wat te doen als u na 35 dagen nog niet menstrueert met 1 tablet (50mg) Clomid?


U doet eerst een zwangerschapstest:

Klachten


Heeft u klachten, belt u dan naar de polikliniek van het Voortplantingscentrum.

Herhaalrecept aanvragen


Wil u een herhaalrecept aanvragen voor clomifeencitraat of norethisterontabletten, belt u dan naar de polikliniek van het Voortplantingscentrum, telefoonnummer (010) 704 01 16, bereikbaar van 08.30 - 11.30 en van 12.30 - 15.30 uur.

Vragen


Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek van het Voortplantingscentrum op telefoonnummer (010) 704 01 16, bereikbaar van 08.30 - 11.30 en van 12.30 - 15.30 uur.

Uw menstruatiekalender
menstruatiekalender

Voorbeeld invullen menstruatiekalender
voorbeeld invullen menstruatiekalender

Foldernummer: 0000459-01_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien