Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Keel-, neus- en oorheelkunde


Operatie neustussenschot - septumcorrectie

Operatie neustussenschot - septumcorrectie


Bij een septumcorrectie zetten wij een scheef neustussenschot weer recht. De doorgang van de neus verbetert, waardoor klachten als een verstopte neus of hoofdpijn verminderen of verdwijnen. Onderstaande informatie helpt u bij het voorbereiden op de operatie.

Wat is het neustussenschot?


Het neustussenschot (neusseptum of kortweg septum) zit in het midden van de neus. Het verdeelt de doorgang in 2 helften. De bovenkant grenst aan de neusrug, de onderkant aan het gehemelte, de voorkant aan de neuspunt en de achterkant aan de neus- en keelholte. De lengte van het neustussenschot is van voor naar achter 7 tot 10 cm. Het bestaat voor een deel uit kraakbeen en voor een deel uit bot. Het kraakbeen zit aan de voorkant, daar is de neus beweeglijk. Het biedt steun aan de neuspunt en de neusrug. Het neustussenschot is helemaal bedekt met slijmvlies dat vochtig is door de productie van neusslijm. Dit slijm wordt door trilhaartjes op het neusslijmvlies naar achteren (neus-keelholte) gebracht en daar ingeslikt.

Welke klachten geeft een scheef neustussenschot?


De meeste mensen hebben een recht neustussenschot. Door een klap tegen de neus kan de neus scheef gaan staan en de doorgang van de neus belemmeren. Bij een scheef neustussenschot ontstaan de volgende klachten:

Onderzoek en diagnose


Soms is een scheef neustussenschot aan de buitenkant duidelijk te zien. De neus staat scheef of de neuspunt en/of de neusrug is onvoldoende gesteund. Dat het tussenschot scheef staat, is meestal pas duidelijk nadat de behandelend arts er goed naar heeft gekeken. De arts bekijkt uw neus met een neusspeculum of een neusendoscoop.

Over de operatie


Bij een septumcorrectie opereren we inwendig. U krijgt aan de buitenkant van uw neus dus geen litteken. De operatie vindt altijd plaats onder anesthesie (narcose). De meeste mensen gaan na een septumcorrectie dezelfde dag weer naar huis.

Wat we gaan doen


In de neus maken we het slijmvlies van het neustussenschot los. Dit gebeurt met een klein sneetje in het slijmvlies. Hierna kan het scheefstaande kraakbenige en benige deel worden bereikt en rechtgezet. We verwijderen de delen die uitsteken en corrigeren de kromme delen. Het neustussenschot wordt daarna (tijdelijk) op de goede plek gehouden door in de neus ingebrachte gazen (tampons). Zo kunnen het slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar vastgroeien. Vaak worden er aan de buitenkant van de neus pleisters geplakt ter ondersteuning.

Combinatie met andere operaties


Soms combineren we een septumcorrectie met een andere operatie aan de neus of neusbijholten. Bijvoorbeeld een operatie waarbij we nauwste plaats van de neus verruimen (een zogenaamde spreader graft) of waarbij een gat in het neustussenschot wordt gesloten. Het kan ook nodig zijn om de vorm van de neus te veranderen, bijvoorbeeld na een trauma of als onderdeel van een aangeboren afwijking, zoals schisis. Informatie hierover staat in de folder 'Septorhinoplastiek'.

Na de operatie


De dagen na de operatie lekt er bloederig vocht door het pleisterverband. Dit is normaal, u hoeft zich niet ongerust te maken.
U kunt last hebben van niezen of niesbuien door de tampons in uw neus. Deze prikkelen het neusslijmvlies. U kunt het beste met open mond niezen. Eventueel kan de behandelend arts medicijnen voorschrijven om het niezen tegen te gaan.

Controleafspraak op de polikliniek


Na enkele dagen verwijderen we op de polikliniek de pleisters en tampons. Tijdens de 6 weken daarna spoelt u 3 tot 4 keer per dag uw neus met zout water. Neem daarvoor 1 afgestreken theelepel zout op 1 glas lauw water. Meer hierover leest u in de folder 'Neus spoelen met zout water'. Tijdens deze periode mag u uw neus niet snuiten, maar wel ophalen.

Nog vragen?

Als u na de operatie vragen heeft, neem dan gerust contact op met de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde. Wij helpen u graag.

Bijwerkingen en complicaties


Hoe goed een operatie ook is uitgevoerd, er kunnen altijd complicaties ontstaan. Denk aan bloedingen, een infectie of een gestoorde wondgenezing. De kans dat complicaties optreden, is heel klein, maar die kans wordt groter wanneer u zich niet houdt aan de voorschriften van uw behandelend arts. Ook wanneer u bloedverdunnende medicijnen blijft gebruiken (zoals aspirine, Ascal, S introm of Marcoumar), is de kans op complicaties groter. Sommige mensen hebben een doof gevoel van de boventanden. Dan zijn er kleine gevoelszenuwen beschadigd. Dit verdwijnt vanzelf, het normale gevoel komt meestal binnen een paar weken terug.

Wanneer contact opnemen?


Als u pijn heeft in de neus in combinatie met koorts, neemt u contact op met de polikliniek keel- neus- en oorheelkunde.

Contact


Polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde: (010) 704 01 20.
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur.


Foldernummer: 6183914-12_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien