Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Vaatchirurgie


Operatie aan de halsslagader (carotisdesobstructie)

Operatie aan de halsslagader (carotisdesobstructie)


U krijgt een operatie aan de halsslagader. Dit noemen we ook wel een carotisdesobstructie. Hieronder kunt u meer lezen over de gang van zaken rondom de operatie.

Over de operatie


De operatie aan de halsslagader is nodig, omdat de halsslagader vernauwd is door atherosclerose. In de operatie nemen we deze vernauwing weg.

Atherosclerose (ook wel: slagaderverkalking)


Bij atherosclerose verkalkt de binnenwand van de slagader. Hierdoor raakt de slagader vernauwd of zelfs volledig afgesloten en krijgen de weefsels onder de verstopping te weinig bloed. Risicofactoren voor atherosclerose zijn onder andere:

slagaderverkalking (geel) zorgt voor vernauwing van het bloedvat

Afbeelding: slagaderverkalking (geel) zorgt voor vernauwing van het bloedvat

Voor de operatie


Opnamebureau

De vaatchirurg meldt u aan voor de operatie. Zodra de operatieplanning is gemaakt, neemt het opnamebureau contact met u op. Zij spreken een datum en tijd met u af waarop u op de afdeling verwacht wordt. U krijgt ook een richttijd waarop we verwachten dat de operatie plaatsvindt. Maar deze tijd kan op de dag zelf nog veranderen.

Voorbereidende onderzoeken
Als voorbereiding op de operatie nemen we bloed af en meten we uw bloeddruk, hartslag en temperatuur. Soms voeren we ook nog andere onderzoeken uit. De arts bespreekt dit met u.

Medicijnen
Het is belangrijk dat we inzicht hebben de uw medicijninname. Daarom krijgt u alle medicijnen voor tijdens uw opname van de verpleegkundige. Neem een medicatieoverzicht en al uw medicijnen mee bij de opname. Om trombose te voorkomen, krijgt u tijdens de opname dagelijks een injectie Fraxiparine.

Zorgverleners
Omdat u in een universitair medisch centrum wordt behandeld, komen er ook arts-assistenten (in opleiding tot (vaat)chirurg) en co-assistenten (in opleiding tot arts) aan uw bed. Heeft u vragen? Dan kunt u zowel bij de artsen als verpleegkundigen terecht.

De dag van de operatie
U meldt zich op de dag van opname bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit deze zuil komt een bonnetje. Op dit bonnetje staat de locatie van de lounge waar u zich kunt melden voor de opname. Hier meldt u zich opnieuw aan bij de zuil. U wordt opgehaald uit de lounge en naar uw kamer gebracht.

Op de dag van de operatie bent u vanaf 00.00 uur nuchter. Dit betekent dat u niet mag eten, drinken of roken. Medicijnen kunt u met een slokje water innemen (in overleg met de verpleegkundige of de arts). Voor de operatie begint, krijgt u op de afdeling een operatiejasje aan. Tijdens de operatie mag u geen sieraden, piercings of kunstgebit dragen.

Tijdens de operatie


De verpleegkundige brengt u naar de holding (de voorbereidingskamer), waar u verder wordt voorbereid op de operatie. Vanuit daar gaat u naar de operatiekamer.

Bij een carotisdesobstructie heffen we de vernauwing in de slagader naar de hersenen, de arterie carotis interna, op. We klemmen de slagader af, openen deze en halen de kalk weg die de vernauwing veroorzaakt. Vervolgens sluiten we de wond weer met oplosbare hechtingen.

Tijdens de operatie houden we uw hersenactiviteit nauwlettend in de gaten. Als we zien dat er niet genoeg bloed naar de hersenen stroomt, plaatsen we tijdelijk een slangetje dat het bloed omleidt. Dit slangetje noemen we een shunt.

Na de operatie


In het ziekenhuis


Na de operatie blijft u enkele uren op de uitslaapkamer. Vervolgens gaat u terug naar de Post Anesthesia Care Unit (PACU) of naar de extra-care-afdeling. Daar controleren we continu uw bloeddruk en hartslag via een monitor, 24 uur lang. Als dit in orde is, mag u de volgende ochtend naar de kliniek vaatchirurgie. Daar blijft u meestal nog 1 dag. Het kan zijn dat u nog een slangetje (drain) in uw hals heeft. Deze drain voert bloed af vanuit het operatiegebied. Deze verwijderen we meestal binnen 24 uur. Als u eenmaal in de kliniek vaatchirurgie bent, mag u ook weer uit bed. We vragen regelmatig aan u of het gevoel in de mond, armen en benen normaal is. Dit is nodig omdat er tijdens en na de operatie een kleine kans is dat u een beroerte krijgt. De verpleegkundigen en artsen controleren regelmatig de wond in uw hals.

Belangrijk
Het is belangrijk dat u het aan de verpleegkundige meldt als u hoofdpijn, tintelingen of uitvalsverschijnselen van bijvoorbeeld uw arm krijgt. Dit kan een eerste symptoom van een complicatie zijn. We moeten dit dan verder onderzoeken.

Naar huis


Wanneer u met ontslag mag, is afhankelijk van de genezing van de wond, van het mobiliseren (bewegen) en van uw herstel. Meestal is dit na 2 dagen. De hechtingen lossen vanzelf op. Bij ontslag krijgt u het volgende mee:

Weer thuis


Na de operatie kunt u de dagelijkse activiteiten langzaam maar zeker weer oppakken. Er zijn geen beperkingen. U mag gewoon douchen. Om te voorkomen dat de wond ‘week’ wordt, raden we u aan om de eerste 2 weken niet in bad of zwembad te gaan. In principe hoeft u geen pleister meer op de wond te plakken. Bespreekt u met de neuroloog welke regels er zijn rondom het besturen van een auto en andere voertuigen.

Voeding en leefstijl


Goede leef- en eetgewoonten kunnen het ontstaan van nieuwe problemen aan uw bloedvaten helpen voorkomen. U mag alles eten en drinken. Maar om aandoeningen aan hart- en bloedvaten te voorkomen, adviseren wij u om gezond en cholesterol-, zout- en vetarm te eten. Daarnaast is het belangrijk dat u op een gezond gewicht blijft. Onderstaande tips gelden voor iedereen, maar zijn voor u als vaatpatiënt vooral van belang:

Professionele begeleiding is mogelijk als u dat wilt. Bijvoorbeeld van een diëtist of stoppen-met-roken-organisatie. Uw behandelend arts of huisarts kan u hier naar verwijzen.

Bijwerkingen en complicaties


Bij elke operatie is er kans op complicaties. Zo is er ook bij deze operatie een kleine kans op algemene complicaties zoals een wondinfectie, blaasontsteking, longontsteking, hartinfarct, trombosebeen of longembolie. Daarnaast kunnen er specifieke complicaties voorkomen bij deze operatie:

Wanneer contact opnemen?


Bent u thuis en treden de volgende klachten op?

Neem dan contact op via een van de telefoonnummers in uw ontslagbrief.

Heeft u nog vragen?


Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen?Foldernummer: 0000730-11_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien