Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Vaatchirurgie


Open operatie bij aneurysma in de buikslagader

Open operatie bij aneurysma in de buikslagader


U wordt geopereerd vanwege een aneurysma in de buikslagader. Hieronder kunt u meer lezen over de gang van zaken rondom de operatie.

Wat is een aneurysma?


Een aneurysma is een verwijding van het bloedvat (zie illustratie). Door deze verwijding wordt de vaatwand zwakker en neemt de spanning in de vaatwand toe. Daarnaast wervelt het bloed in het aneurysma, waardoor een bloedstolsel kan vormen. Als het aneurysma groter wordt, kan het scheuren (ruptuur). Vaak is dit dodelijk.

In uw geval hebben we besproken dat we het aneurysma behandelen met een operatie waarin we een kunststof bloedvat inhechten op de plek van het aneurysma.
illustratie van een verwijd bloedvat

Voor de operatie


Opnamebureau
De vaatchirurg meldt u aan voor de operatie. Zodra de operatieplanning is gemaakt, neemt het opnamebureau contact met u op. Zij spreken een datum en tijd met u af waarop u op de afdeling verwacht wordt. U krijgt ook een richttijd waarop we verwachten dat de operatie plaatsvindt. Maar deze tijd kan op de dag zelf nog veranderen.

Voorbereidende onderzoeken

Als voorbereiding op de operatie nemen we bloed af en meten we uw bloeddruk, hartslag en temperatuur. Soms voeren we ook nog andere onderzoeken uit. De arts bespreekt dit met u.

Medicijnen

Het is belangrijk dat we inzicht hebben de uw medicijninname. Daarom krijgt u alle medicijnen voor tijdens uw opname van de verpleegkundige. Neem een medicatieoverzicht en al uw medicijnen mee bij de opname. Om trombose te voorkomen, krijgt u tijdens de opname dagelijks een injectie Fraxiparine.

Zorgverleners

Omdat u in een universitair medisch centrum wordt behandeld, komen er ook arts-assistenten (in opleiding tot chirurg) en co-assistenten (in opleiding tot arts) aan uw bed. Heeft u vragen? Dan kunt u zowel bij de artsen als verpleegkundigen terecht.

De dag van de operatie

U meldt zich op de dag van opname bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit deze zuil komt een bonnetje. Op dit bonnetje staat de locatie van de lounge waar u zich kunt melden voor de opname. Hier meldt u zich opnieuw aan bij de zuil. U wordt opgehaald uit de lounge en naar uw kamer gebracht.

Op de dag van de operatie bent u vanaf 00.00 uur nuchter. Dit betekent dat u niet mag eten, drinken of roken. Medicijnen kunt u met een slokje water innemen. Voor de operatie begint, krijgt u op de afdeling een operatiejasje aan. Tijdens de operatie mag u geen sieraden, piercings of kunstgebit dragen.

Tijdens de operatie


De verpleegkundige brengt u naar de holding (voorbereidingskamer), waar u verder wordt voorbereid op de operatie. Vanuit daar gaat u naar de operatiekamer.

Tijdens de operatie leggen we het aneurysma vrij met een snee in uw buik. We klemmen de lichaamsslagader (ook wel: aorta) af boven en onder het aneurysma. Vervolgens knippen we het aneurysma open en hechten we een kunststof bloedvat in. Daarna sluiten we het bloedvat weer, waardoor het aneurysma om het kunststof bloedvat heen gevouwen wordt.

Het kunststof bloedvat noemen we ook wel een prothese. Zit het aneurysma boven de splitsing van de slagaders naar de benen? Dan krijgt u een buisprothese. Loopt het aneurysma verder door richting de benen? Dan krijgt u een broekprothese.

Na de operatie


In het ziekenhuis


Na de operatie verblijft u meestal op de intensive care. Afhankelijk van uw herstel gaat u vervolgens terug naar de kliniek vaatchirurgie. Daar controleren we regelmatig uw bloeddruk, hartslag en temperatuur. Ook controleren de verpleegkundigen en artsen regelmatig uw wond. De zaalarts komt elke dag bij u langs.

Eten en drinken

U kunt niet direct eten en drinken, omdat de darmen tijd nodig hebben om weer op gang te komen. Daarom begint u met een slokje water en wordt het dieet langzaam uitgebreid. U heeft ook een maagsonde. Deze verwijderen we wanneer er geen of weinig vocht meer uitkomt.

Andere infusen en katheters

Tijdens de operatie krijgt u pijnstilling via een dun slangetje rondom de zenuwen in de rug. Dit slangetje blijft een aantal dagen zitten, totdat u weinig pijn meer heeft. Tijdens de operatie krijgt u een blaaskatheter. Deze verwijderen we meestal wanneer we het slangetje in de rug verwijderen. Ook heeft u een of meerdere infusen waarmee we vocht en medicatie toe kunnen dienen.

Mobiliseren

Mobiliseren (bewegen) is belangrijk om complicaties zoals een longontsteking te voorkomen. We breiden het mobiliseren langzaam uit. We vragen ook fysiotherapie voor u aan. De operatiewond kan de eerste dagen nog wat pijnlijk zijn bij bewegen. Verder hoort u geen pijn te hebben. Heeft u dat wel? Laat het dan weten aan de verpleegkundige.

Naar huis


Wanneer u met ontslag mag, is afhankelijk van de genezing van de wond, van het mobiliseren en van uw herstel. Meestal is dit ongeveer een week na de operatie. De hechtingen blijven minimaal 10 tot 14 dagen zitten. Deze worden verwijderd door uw huisarts of op de polikliniek. Bij ontslag krijgt u het volgende mee:

Weer thuis


Na de operatie kunt u de dagelijkse activiteiten weer oppakken. Uw lichaam geeft aan waar uw grenzen liggen bij activiteiten zoals lopen en fietsen. U mag deze activiteiten weer uitvoeren en kunt ze zelf langzaam opbouwen. Het duurt meestal 3 tot 6 maanden voordat u zich weer helemaal fit voelt.

De eerste weken na de operatie kan uw wond nog pijn doen. Dit is normaal, maar moet in de loop van weken wel minder worden. De eerste 6 weken moet u opletten met tillen, hoesten en persen, omdat dit te veel kracht uitoefent op het litteken in de buikwand. U mag gewoon douchen. Om te voorkomen dat de wond ‘week’ wordt, raden we u aan om de eerste 2 weken niet in bad te gaan.

Na ongeveer 6 weken zijn de in- en uitwendige littekens genezen. Het duurt ongeveer een jaar voordat het litteken is geworden zoals het uiteindelijk wordt.

Voeding en leefstijl


U mag alles eten en drinken. Maar om aandoeningen aan hart- en bloedvaten te voorkomen, adviseren wij u om gezond en cholesterol-, zout- en vetarm te eten. Daarnaast is het belangrijk dat u op een gezond gewicht blijft. Onderstaande tips gelden voor iedereen, maar zijn voor u als vaatpatiënt extra van belang:

 • niet roken
 • overgewicht voorkomen
 • te veel stress voorkomen
 • gezond en gevarieerd eten
 • voldoende lichaamsbeweging
 • niet meer dan 1 (vrouwen) à 2 (mannen) glazen alcohol per dag
Professionele begeleiding is mogelijk als u dat wilt. Bijvoorbeeld van een diëtist of stoppen-met-roken-organisatie. Uw behandelend arts of huisarts kan u hier naar verwijzen.

Bijwerkingen en complicaties


Bij elke operatie is er kans op complicaties. Zo is er ook bij deze operatie een kleine kans op algemene complicaties zoals een wondinfectie, blaasontsteking, longontsteking, hartinfarct, trombosebeen of longembolie. Daarnaast kunnen er specifieke complicaties voorkomen bij deze operatie:

 • Nabloedingen (naadlekkage). Dit kan ontstaan wanneer de verbinding tussen prothese en slagader lekt. De buik wordt door de lekkage hard, bol en pijnlijk. Om te voorkomen dat u veel bloed verliest, is er zo snel mogelijk een hersteloperatie nodig.
 • Minder goed op gang komen van de darmen. Dit gaat vanzelf over, of met behulp van medicatie.
 • Verstoring van de nierfunctie. Omdat tijdens de operatie de aorta dicht bij de vertakking naar de nieren wordt afgeklemd, kan de functie van de nieren verstoord raken.
 • Problemen met het hart. Door de tijdelijke afklemming van de aorta kunnen problemen ontstaan met het hart.

Wanneer contact opnemen?


Bent u thuis en treden de volgende klachten op?

 • plotseling lekkage van de wond
 • toenemende roodheid en zwelling van de wond
 • aanhoudende pijn
 • koorts
Neem dan contact op via een van de telefoonnummers in uw ontslagbrief.

Heeft u nog vragen?


Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen?


Meer informatie


Zorgwinkel
Aan de Zimmermanweg 3 (naast de hoofdingang) vindt u de zorgwinkel van het Erasmus MC. Hier kunt u terecht voor het kosteloos lenen of huren van zorghulpmiddelen. Ook kunt u hier gezondheid- en verzorgingsartikelen of andere handige hulpmiddelen kopen. Voor meer informatie: bel (010) 704 11 76 of kijk op https://www.zorgwinkelerasmusmc.nl.Foldernummer: 0000725-10_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien