Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Open operatie bij aneurysma in de buikslagader

U wordt geopereerd vanwege een aneurysma in de buikslagader. Hieronder kunt u meer lezen over de gang van zaken rondom de operatie.

Download PDF

Wat is een aneurysma?

Een aneurysma is een verwijding van het bloedvat (zie illustratie). Door deze verwijding wordt de vaatwand zwakker en neemt de spanning in de vaatwand toe. Daarnaast wervelt het bloed in het aneurysma, waardoor een bloedstolsel kan ontstaan. Als het aneurysma groter wordt, kan het scheuren (ruptuur). In het geval van een aneurysma van de buikslagader (aorta) is dit vaak dodelijk. In uw geval hebben we besproken dat we het aneurysma behandelen met een operatie waarin we een kunststof bloedvat inhechten op de plek van het aneurysma.illustratie van een verwijd bloedvat

Voor de operatie

Opnamebureau
De vaatchirurg meldt u aan voor de operatie. Zodra de operatieplanning is gemaakt, neemt het opnamebureau contact met u op. Zij spreken een datum en tijd met u af waarop u op de afdeling verwacht wordt. U krijgt ook een richttijd waarop we verwachten dat de operatie plaatsvindt, maar deze tijd kan op de dag zelf nog veranderen.

Voorbereidende onderzoeken

Als voorbereiding op de operatie nemen we bloed af en meten we uw bloeddruk, hartslag en temperatuur. Soms voeren we ook nog andere onderzoeken uit. De arts bespreekt dit met u.

Medicijnen

Het is belangrijk dat we inzicht hebben in uw medicijninname. Daarom krijgt u alle medicijnen tijdens uw opname van de verpleegkundige. Neem een medicatieoverzicht en al uw medicijnen mee bij de opname. Om trombose te voorkomen, krijgt u tijdens de opname dagelijks een injectie Fraxiparine.

Zorgverleners

Omdat u in een universitair medisch centrum wordt behandeld, komen er ook arts-assistenten (in opleiding tot chirurg) en co-assistenten (in opleiding tot arts) aan uw bed. Heeft u vragen? Dan kunt u zowel bij de artsen als verpleegkundigen terecht.

De dag van de operatie

U meldt zich op de dag van opname bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit deze zuil komt een bonnetje. Op dit bonnetje staat de locatie van de lounge waar u zich kunt melden voor de opname. Hier meldt u zich opnieuw aan bij de zuil. U wordt opgehaald uit de lounge en naar uw kamer gebracht.

Nuchter zijn
Voor uw operatie moet u nuchter zijn. U mag dan niet eten, drinken of roken.
6 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u niet meer eten en roken. U mag dan nog wel heldere dranken drinken. Bijvoorbeeld water, thee en aanmaaklimonade. 2 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u ook niets meer drinken.

Ligt u de dag voor de operatie al in het ziekenhuis? Dan vertelt de verpleegkundige hoe laat u nuchter moet zijn.

Gebruikt u medicijnen? Bespreek dit altijd met uw arts. Sommige medicijnen mag u rond de operatie niet innemen. Moet u de medicijnen innemen? Dit mag altijd met een slokje water. Ook in de tijden dat u nuchter moet zijn.

Meer informatie over nuchter zijn bij een operatie leest u in de folder “Nuchter rondom een operatie

Tijdens de operatie

De verpleegkundige brengt u naar de holding (voorbereidingskamer), waar u verder wordt voorbereid op de operatie. Vanuit daar gaat u naar de operatiekamer.

Tijdens de operatie leggen we het aneurysma vrij met een snee in uw buik. We klemmen de lichaamsslagader af boven en onder het aneurysma. Vervolgens knippen we het aneurysma open en hechten we een kunststof bloedvat in. Daarna sluiten we het bloedvat weer, waardoor het aneurysma om het kunststof bloedvat heen gevouwen wordt.

Het kunststof bloedvat noemen we ook wel een prothese. Zit het aneurysma boven de splitsing van de slagaders naar de benen? Dan krijgt u een buisprothese. Loopt het aneurysma verder door richting de benen? Dan krijgt u een broekprothese.

Na de operatie

In het ziekenhuis

Na de operatie verblijft u meestal eerst op de intensive care. Afhankelijk van uw herstel gaat u vervolgens terug naar de kliniek vaatchirurgie. Daar controleren we regelmatig uw bloeddruk, hartslag en temperatuur. Ook controleren de verpleegkundigen en artsen regelmatig uw wond. De zaalarts komt elke dag bij u langs.

Eten en drinken

U kunt niet direct eten en drinken, omdat de darmen tijd nodig hebben om weer op gang te komen. Daarom begint u met een slokje water en wordt het dieet langzaam uitgebreid. U heeft ook een maagsonde. Deze verwijderen we wanneer er geen of weinig vocht meer uitkomt.

Andere infusen en katheters

Tijdens de operatie krijgt u pijnstilling via een dun slangetje rondom de zenuwen in de rug. Dit slangetje blijft een aantal dagen zitten, totdat u nog maar weinig pijn heeft. Tijdens de operatie krijgt u een blaaskatheter. Deze verwijderen we meestal wanneer we het slangetje in de rug verwijderen. Ook heeft u een of meerdere infusen waarmee we vocht en medicatie toe kunnen dienen.

Mobiliseren

Mobiliseren (bewegen) is belangrijk om complicaties zoals een longontsteking te voorkomen. We breiden het mobiliseren langzaam uit. We vragen ook fysiotherapie voor u aan. De operatiewond kan de eerste dagen nog wat pijnlijk zijn bij bewegen. Verder hoort u geen pijn te hebben. Heeft u dat wel? Laat het dan weten aan de verpleegkundige.

Naar huis

Wanneer u met ontslag mag, is afhankelijk van de genezing van de wond, van het mobiliseren en van uw herstel. Meestal is dit ongeveer een week na de operatie. We gebruiken vaak oplosbare hechtingen. Deze hoeven niet verwijderd te worden. Als u geen oplosbare hechtingen heeft, dan worden deze na 10 tot 14 dagen verwijderd door uw huisarts of op de polikliniek. Bij ontslag krijgt u het volgende mee:
  • een korte brief met informatie over de operatie die u heeft gehad. Deze brief sturen we ook naar uw huisarts.
  • een afspraak voor controle op de polikliniek
  • een afspraak voor de trombosedienst (als u Acenocoumarol of Fenprocoumon gebruikt)
  • een medicatieoverzicht met de medicatie die u op dat moment gebruikt
  • recepten voor eventuele nieuwe medicijnen
  • een verwijzing voor een fysiotherapeut bij u in de buurt (zo nodig)

Weer thuis

Na de operatie kunt u de dagelijkse activiteiten weer oppakken. Uw lichaam geeft aan waar uw grenzen liggen bij activiteiten zoals lopen en fietsen. U mag deze activiteiten weer uitvoeren en kunt ze zelf langzaam opbouwen. Het duurt meestal 3 tot 6 maanden voordat u zich weer helemaal fit voelt.

De eerste weken na de operatie kan uw wond nog pijn doen. Dit is normaal, maar moet in de loop van weken wel minder worden. De eerste 6 weken moet u opletten met tillen, hoesten en persen, omdat dit te veel kracht uitoefent op het litteken in de buikwand. U mag gewoon douchen. Om te voorkomen dat de wond ‘week’ wordt, raden we u aan om de eerste 2 weken niet in bad te gaan.

Na ongeveer 6 weken zijn de in- en uitwendige littekens genezen. Het duurt ongeveer een jaar voordat het litteken is geworden zoals het uiteindelijk wordt.

Voeding en leefstijl

U mag alles eten en drinken, maar om aandoeningen aan hart- en bloedvaten te voorkomen, adviseren wij u om gezond en cholesterol-, zout- en vetarm te eten. Daarnaast is het belangrijk dat u op een gezond gewicht blijft. Onderstaande tips gelden voor iedereen, maar zijn voor u als vaatpatiënt extra van belang:
  • niet roken
  • overgewicht voorkomen
  • te veel stress voorkomen
  • gezond en gevarieerd eten
  • voldoende lichaamsbeweging
  • niet meer dan 1 (vrouwen) à 2 (mannen) glazen alcohol per dag
Professionele begeleiding is mogelijk als u dat wilt. Bijvoorbeeld van een diëtist of stoppen-met-roken-organisatie. Uw behandelend arts of huisarts kan u hier naar verwijzen.

Bijwerkingen en complicaties

Bij elke operatie is er kans op complicaties. Zo is er ook bij deze operatie een kleine kans op algemene complicaties zoals een wondinfectie, blaasontsteking, longontsteking, hartinfarct, trombosebeen of longembolie. Tijdens de operatie kunt u veel bloed verliezen. Daarnaast kunnen er specifieke complicaties voorkomen bij deze operatie:
  • Nabloedingen (naadlekkage). Dit kan ontstaan wanneer de verbinding tussen prothese en slagader lekt. De buik wordt door de lekkage hard, bol en pijnlijk. Om te voorkomen dat u veel bloed verliest, is er zo snel mogelijk een hersteloperatie nodig.
  • Minder goed op gang komen van de darmen. Dit gaat vanzelf over, of met behulp van medicatie.
  • Verstoring van de nierfunctie. Omdat tijdens de operatie de aorta dicht bij de vertakking naar de nieren wordt afgeklemd, kan de functie van de nieren verstoord raken. Soms is dan dialyse (kunstnierspoeling) noodzakelijk, maar vaak herstellen de nieren weer binnen een aantal dagen.
  • Problemen met het hart. Door de tijdelijke afklemming van de aorta kunnen problemen ontstaan met het hart. Het risico op een hartinfarct is bij deze operatie dan ook groter dan gemiddeld.
  • Erectiestoornissen. Bij mannen kan het voorkomen dat na de operatie de erectie verstoord is. Ook kan het zijn dat de zaadlozing wegblijft, ondanks een normale erectie. Dit kan tijdelijk zijn, maar is meestal blijvend.

Wanneer contact opnemen?

Bent u thuis en treden de volgende klachten op?
  • plotseling lekkage van de wond
  • toenemende roodheid en zwelling van de wond
  • aanhoudende pijn
  • koorts
Neem dan contact op via een van de telefoonnummers in uw ontslagbrief.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen?
In de tijd vóór de operatie en na de operatie vanaf uw eerste polikliniekbezoek: bel het hart- en vaatcentrum, (010) 704 05 63
  • In de tijd tussen uw operatie en uw eerste polikliniekbezoek: bel de verpleegafdeling, (010) 704 30 14
  • Geen gehoor? Dan kunt u bellen met (010) 704 07 04

Meer informatie

Zorgwinkel
Aan de Zimmermanweg 3 (naast de hoofdingang) vindt u de zorgwinkel van het Erasmus MC. Hier kunt u terecht voor het kosteloos lenen of huren van zorghulpmiddelen. Ook kunt u hier gezondheid- en verzorgingsartikelen of andere handige hulpmiddelen kopen. Voor meer informatie: bel (010) 704 11 76 of kijk op https://www.zorgwinkelerasmusmc.nl.