Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Ontslaginformatie na een opname op de verpleegafdeling GE-onco (gastro-enterologische chirurgie)

U bent opgenomen geweest op de verpleegafdeling GE-Onco (gastro-enterologische chirurgie) en u mag weer naar huis. Hier kunt u lezen of alles goed geregeld is voor de periode na uw ontslag uit het ziekenhuis, hoe u kunt werken aan uw herstel, wat u kunt doen als u pijn heeft en in welke situaties u contact moet opnemen met de polikliniek of de verpleegafdeling GE-Onco.

Download PDF

Op de dag van ontslag


  • De verpleegkundige neemt bij ontslag de ontslagchecklist met u door. Op deze checklist kunt u zien welke afspraken en documenten er voor u gemaakt zijn. Ook kunt u zien welke procedures er zijn uitgevoerd voor u vertrekt.
  • De dienstdoende arts geeft u een voorlopig ontslagbericht mee. Tijdens de visite geeft de arts u informatie en instructies voor thuis. Ook krijgt u een voorlopig ontslagbericht. In dit bericht staat informatie over waarom u bent opgenomen en hoe de opname is gegaan.
  • De apothekersassistent neemt met u de ontslagmedicatie door. De apothekersassistent zal u een lijst geven met de medicijnen die u thuis moet slikken en de medicijnen die u al slikt. Op werkdagen is de ontslagapotheek op twee momenten aanwezig: aan het eind van de ochtend of aan het eind van de middag. Afhankelijk van het tijdstip waarop u vertrekt, bezoeken zij u tijdens een van deze rondes.
  • Vergeet niet uw polsband-alarm voor vertrek af te geven. Deze kunt u afgeven aan de verpleegkundige.

Instructie voor de thuissituatie

Pijnstilling
Na een chirurgische ingreep mag u 4 keer per dag 1000mg paracetamol innemen, tenzij de arts hier met u andere afspraken over heeft gemaakt.
Heeft u een recept voor extra pijnstilling? Dan krijgt u hierover instructies van de arts en de apothekersassistent.

Antistolling
De arts zal u vertellen of u door uw ingreep een verhoogd risico op trombose heeft. Als dat zo is, dan krijgt u antistollingsmedicijnen mee in de vorm van injecties.Als u al (orale) antistollingsmedicijnen gebruikt, zal de arts u ook vertellen hoe u deze medicijnen weer moet nemen als u weer thuis bent.
Lees hier meer over antistollingsmedicijnen.

Activiteiten
Blijf in beweging om uw conditie te verbeteren en trombose te voorkomen. Probeer ten minste 3x per dag 10 minuten te bewegen.
De arts geeft tijdens het ontslaggesprek aan hoelang u geen zware dingen mag tillen en niet intensief mag sporten.

Wondzorg/hechtingen
Een operatiewond blijft de eerste 24uur afgedekt met een pleister. Als de wond droog is, hoeft er geen pleister meer op. Hechtingen die niet oplosbaar zijn worden op de poli-afspraak of bij uw huisarts/zorginstelling verwijderd.

Een operatiewond mag nat worden onder de douche. Let op dat u hierbij geen zeep in de wond laat komen. Gedurende 2 weken mag u de wond niet laten weken: u mag in die tijd niet in bad, niet in het zwembad of in de sauna.

Drain
Heeft u een drain, dan heeft u voor uw ontslag een draininstructie en folder van de verpleegkundige gekregen. U kunt de instructies ook lezen in 'naar huis met een drain'.
De gebruikte drainpotten mag u als restafval beschouwen. U kunt de drainpotten ook bij de polikliniek of apotheek afgeven voor afvalverwerking.

Voeding
De dienstdoende arts en/of diëtiste vertellen u voor ontslag in over het te volgen dieet na de operatie, afhankelijk van de ingreep.
Krijgt u een gemalen dieet? Dan geldt dit tot en met de poli-afspraak. Tijdens de poliafspraak hoort u van de arts wat de nieuwe afspraken omtrent het dieet zijn.

Stop met roken
Probeer te stoppen met roken. Door roken neemt de kans op complicaties toe. Ook genezen uw wonden slechter.
Belangrijke aandachtspunten
U neemt contact op als:
  • De pijnklachten niet afnemen na het gebruik van pijnstillers die tijdens de medicatie-instructies met u besproken zijn.
  • Uw wond tekenen van infectie vertoont: gezwollen/warm/rood/pus of bij andere afwijkingen die u niet vertrouwt.
  • Als u koorts krijgt (>38,5 graden).
  • Er problemen of afwijkingen zijn met de drain.

Contact

Heeft u vragen?
Bij twijfel, vragen of lichamelijke klachten voor uw eerste polibezoek, kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling GE-Onco (010) 703 32 56

Na uw eerste polibezoek neem u binnen kantoorurencontact op met:
de polikliniek GE-Onco: (010) 704 05 73 of (010) 704 02 51

Tijdens uw opname kunt u uw vragen stellen aan de afdelingsverpleegkundigen. Zo bent u bij vertrek van de verpleegafdeling goed voorbereid.

Buiten kantooruren neemt u contact op met:
  • de verpleegafdeling GE-Onco (010) 703 32 56
  • de spoedeisende hulp (010) 704 07 04
  • de huisartsenpost
Overige nummers:
Dietetiek, tussen 8.30 - 12.30 uur (010) 703 30 55 of tussen 13.30 - 16.00 uur (alleen bij spoed): (010) 703 00 54
Medireva (wondverbandmaterialen) 0800 - 0 201 201
Mediq (materialen drain-spoelen) via uw specialistisch verpleegkundige of thuiszorgorganisatie.