Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Neonatologie

Voor het eerst naar huis met uw baby

Voor het eerst naar huis met uw baby

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw baby mag mee naar huis. Wij hebben een aantal praktische zaken over de verzorging van uw baby op een rijtje gezet.

Consultatiebureau


U krijgt van ons een overdracht mee, waarin het verloop van de opname kort staat beschreven. Na de ziekenhuisopname neemt het consultatiebureau contact met u op om een afspraak te maken voor een intakegesprek.

Met vragen over de verzorging van uw baby kunt u terecht bij de kraamverzorgster of het consultatiebureau.

Voeding


Bij zowel borst- als flesvoeding geeft u uw baby in het begin 7 voedingen per 24 uur.

Flesvoeding


Borstvoeding


Bij het consultatiebureau kunt u altijd terecht voor voedingsadviezen. U kunt hier uw baby tussendoor wegen. Er zijn twee borstvoedingsverenigingen, waar u terecht kunt voor advies: ’La Leche League’, www.lalecheleague.nl en ‘Borstvoeding Natuurlijk’, www.borstvoedingnatuurlijk.nl.

Darmkrampjes


Er kan sprake zijn van darmkrampjes wanneer:

Dit komt zowel bij borst- als bij flesvoeding voor. Het kan helpen om uw baby te troosten, tegen u aan te houden of iets warms op het buikje te leggen. U kunt ook proberen om uw baby 10 ml venkelthee te geven bij de voeding. Dit mag u maximaal 2 keer per dag gebruiken, want het kan de darmen helemaal stilleggen.

Adviezen voor de verzorging


In bad


De huid


Als de huid van uw baby erg droog is, voegt u een dopje badolie aan het badwater toe. Zeep droogt de huid uit. Het is daarom beter uw baby niet met zeep te wassen. Na het baden kunt u de huid van uw baby verzorgen met wat (ongeparfumeerde) bodylotion.

De navel


Het naveltje houdt u schoon met een gaasje met alcohol 70%. Hiermee dept u de navelstomp rondom schoon. De navelstomp valt tussen de zevende en de veertiende dag af. Nadat de navelstomp is afgevallen, gaat u door met deze verzorging totdat de navel helemaal droog blijft. Als de navel ruikt of rood ziet, kunt u het consultatiebureau of de huisarts bellen om te vragen of zij naar de navel willen kijken.

De ogen


Bijna elke baby heeft af en toe last van ontstoken ogen. U kunt de ogen schoonmaken met watjes en afgekoeld, gekookt water. Met een nat watje veegt u in één keer van de buitenkant van het oog naar de neus toe. Elk watje gebruikt u éénmaal. Als het na een paar dagen niet beter gaat, raadpleegt u dan uw huisarts.

De nagels


De eerste zes weken mag u de nagels van uw baby niet knippen. De nagels zijn daar nog te zacht voor. Door knippen kan er makkelijk een wondje ontstaan dat gaat ontsteken. U mag de nageltjes wel vijlen.

Over het slapen


Pasgeboren baby’s slapen licht. Jonge baby’s slapen bijna de hele dag, ze worden alleen wakker voor de voeding en vallen daarna snel in slaap.

Enkele tips voor het slapen leest u hieronder:

Over het huilen


Huilen is voor baby’s de enige manier om zich te uiten en aandacht te vragen. Huilen voor de voedingstijd is heel normaal. Wanneer uw baby na de voeding huilt kan dit komen door darmkrampjes zoals hierboven beschreven onder ‘voeding’.

Adviezen voor de omgeving


Belangrijk: om de kruik op lekken te controleren, laat u de kruik even liggen zonder kruikenzak. De kruik met kruikenzak legt u met de dop naar beneden bij het voeteneind van de wieg. Mocht de kruik dan toch onverhoopt gaan lekken, dan loopt het water in het matras.

Naar buiten


Wanneer uw baby voor het eerst mee naar buiten mag, hangt af van de conditie van uw baby en de weersomstandigheden. Zorgt u ervoor dat uw baby niet afkoelt, maar pak uw baby ook niet te warm in. Uw baby moet vrij kunnen ademen, zeker wanneer u hem of haar in een draagzak vervoert.

Heeft u nog vragen?


Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neemt u dan contact op met het consultatiebureau.Foldernummer: 6138616-03_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien