Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Chirurgische oncologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Oncologisch ulcus

Oncologisch ulcus

Wond door een kwaadaardige tumor


Een oncologisch ulcus is een wond die ontstaat door een kwaadaardige tumor, oftewel kanker. Hier vindt u meer informatie over een oncologisch ulcus.

Wat is een oncologisch ulcus?


Bij kanker kunnen er wonden ontstaan. Een oncologisch ulcus is een wond die ontstaat als een kwaadaardige tumor of een uitzaaiing (metastase) onder de huid zit en door de huid heen naar buiten groeit. De wond ziet er meestal grillig en paddenstoelachtig gevormd uit.

Symptomen en gevolgen

Niet iedereen heeft last van dezelfde symptomen of gevolgen. Het verloop is bij iedereen anders.

Over de behandeling


Doel van de behandeling


Helaas is het niet altijd mogelijk om een oncologisch ulcus te genezen. Uw arts zal dit met u bespreken. Afhankelijk van uw situatie bepaalt de arts samen met u het behandelplan. Er zijn verschillende mogelijkheden bij de behandeling:

De wondverpleegkundige van het wondexpertisecentrum


De wondverpleegkundige van het wondexpertisecentrum helpt u bij de keuze van het juiste verband. Met verschillende wondverzorgingsproducten bestrijden ze de symptomen van het oncologisch ulcus.

Met vragen kunt u of uw wijkverpleegkundige altijd terecht bij de wondverpleegkundige (zie de contactgegevens onder het kopje ‘contact’). U kunt een afspraak maken of een foto sturen via de mail. De wondverpleegkundige kan dan via de mail advies geven.

Pijnbestrijding


Als u pijn heeft aan uw wond, zal uw arts u pijnstillende medicijnen geven. Ook zal de wondverpleegkundige kijken of er is gekozen voor het juiste verband. Als uw verband vastkleeft aan uw wond of als het verband moeilijk te verwijderen is, kan dit ook voor pijn zorgen.

In sommige gevallen verwijst uw arts u door naar de huisarts voor de pijnbestrijding. Ook kunnen we u doorverwijzen naar het pijnteam van het Erasmus MC.

Thuiszorg


De wondverpleegkundige bespreekt samen met u wie uw wond thuis het beste kan verzorgen. Het kan zijn dat u dit zelf wil doen, of dat een naaste dit doet. De wondverpleegkundige bespreekt de voor- en nadelen hiervan met u.

U kunt ook voor thuiszorg kiezen. Dan zullen wij een aanvraag doen bij het Bureau Nazorg van het Erasmus MC. U kunt ook uw huisarts vragen om een aanvraag voor thuiszorg te doen. Als de wondverpleegkundigen van het wondexpertisecentrum betrokken zijn, zullen zij zorgen voor een goede overdracht naar de thuiszorg. Daarnaast zorgen ze voor het bestellen van de nodige materialen. Na de eerste bestelling kunt u zelf de materialen bijbestellen bij dezelfde firma.

Contact


Heeft u of uw wijkverpleegkundige vragen over uw wond? Neem dan gerust contact op met de wondverpleegkundigen van het wondexpertisecentrum.

Neem contact op het met wondexpertisecentrum (maandag t/m vrijdag, van 8:00-16:30)


Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)


Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl. Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmcpatio.nl. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:
.


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien