Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Kinderendocrinologie

OGTT (Orale Glucose Tolerantie Test)

OGTT (Orale Glucose Tolerantie Test)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij een OGTT (Orale Glucose Tolerantie Test) kijken we naar de hoogte van de glucose(suiker)waarde in je bloed na het drinken van suikerwater. Deze waarde mag niet te veel stijgen.

Voorbereiding


Nuchter zijn
Voor deze test moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je de avond voor de test vanaf 24.00 uur niets meer mag eten en alleen nog maar water mag drinken.

Emla zalf
Wanneer je prikken eng vindt, kun je Emla zalf op de prikplek doen. Deze zalf verdooft de huid, zodat je minder van de prik voelt. De zalf smeer je thuis een uur van tevoren op je hand of arm. Hoe je dit precies moet doen staat op het papier dat je samen met de zalf thuisgestuurd krijgt.

Wat neem je mee?


Neem iets mee wat je leuk vindt om te doen tijdens de test.

Over het onderzoek


Wat is het doel?
De arts bekijkt met deze test of je suikerstofwisseling goed werkt. Door de glucose en insuline waardes in je bloed te meten, kan de arts zien of je misschien (beginnende) suikerziekte hebt.

Verloop van het onderzoek


Je vader of moeder mag tijdens het onderzoek bij je blijven. Je krijgt een prik in je arm (binnenkant elleboog) of hand voor een infuus (dun plastic buisje). De naald gaat er weer uit en het infuus blijft zitten. Via dit infuus neemt de verpleegkundige een beetje bloed bij je af. Hierna drink je suikerwater. Je mag verder niets anders eten of drinken. Na 120 minuten neemt de verpleegkundige nog een keer bloed af. Soms spreekt de arts met je af om tussendoor ook nog bloed af te nemen.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt de hele ochtend. Je kunt tussendoor wat lezen, een spelletje doen of naar muziek luisteren. Na afloop mag je weer eten en drinken en als de verpleegkundige het goed vindt weer naar huis.

De uitslag


De uitslag is na ongeveer een week bekend. Je (of je vader/moeder) krijgt een telefonische afspraak mee voor het spreekuur van de kinderarts om de uitslag te bespreken.

Contact


Dagverpleging (010) 703 67 95 (bereibaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur).Foldernummer: 0000255-11_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien