Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Kindermaag-, darm- en leverziekten


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Oesophagusscopie en gastroscopie onder anesthesie

Oesophagusscopie en gastroscopie onder anesthesie


Een oesophagusscopie is een inwendig onderzoek van de slokdarm. De arts bekijkt eventueel ook gelijk de maag (gastroscopie). Met dit onderzoek probeert de arts te ontdekken waardoor de klachten van uw kind zijn ontstaan.

Voorbereiding


Anesthesiespreekuur en nuchter zijn
Het onderzoek gebeurt onder anesthesie (narcose). Uw kind moet daarom nuchter zijn. Dit betekent dat hij van tevoren niets mag eten en drinken. Leest u als voorbereiding de informatie ‘Anesthesie en de begeleiding van uw kind’ op onze website www.erasmusmc.nl. Zodra de datum van het onderzoek bekend is, nemen wij contact met u op voor het maken van 2 afspraken: 1 voor het anesthesiespreekuur en 1 voor het onderzoek.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat:


Eigen vervoer
Een oesophagusscopie en/of gastroscopie onder anesthesie is een vervelend onderzoek. Achteraf kan uw kind nog pijn hebben. Brengt u uw kind daarom met een taxi of eigen vervoer (auto) naar huis. Neemt u in het laatste geval naast de bestuurder iemand mee om uw kind te begeleiden.

Over het onderzoek


Wat gaan we doen


De arts bekijkt het slijmvlies van de slokdarm met behulp van een buigzame slang (endoscoop) waardoor licht naar binnen schijnt. Met de scoop (kijker) kan de arts foto’s, dia’s of films maken. Via deze slang kan de arts ook heel kleine stukjes slijmvlies wegnemen (biopsie) uit de slokdarm om te laten onderzoeken. Meestal bekijkt de arts ook de maag (gastroscopie). Bij een tweede onderzoek kan de arts nagaan of de toestand van de slokdarm is veranderd of verbeterd ten opzichte van het eerste onderzoek.

Verloop van het onderzoek


Wanneer uw kind aan de beurt is, brengt een gastvrouw/-heer u naar het ok-complex. De anesthesioloog haalt uw kind op en brengt hem onder anesthesie. U kunt mee tot uw kind slaapt en neemt daarna plaats in de wachtkamer.
De gastvrouw/-heer brengt u daarna terug naar de ouderkamer op de dagbehandeling waar u een kopje koffie kunt drinken terwijl u op uw kind wacht.

Tijdens het onderzoek ligt uw kind op de zij op een onderzoektafel. De arts schuift de scoop door de mond naar binnen om de slokdarm en eventueel de maag te kunnen bekijken op een scherm. Meestal blaast de arts tijdens het onderzoek een beetje lucht in via de scoop.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Na het onderzoek


Na afloop van het onderzoek brengt een gastvrouw/-heer u naar uw kind toe in de uitslaapkamer. De anesthesioloog bepaalt wanneer uw kind weer naar de dagbehandeling mag.

Eten en drinken
Na toestemming van de verpleegkundige mag uw kind weer iets drinken. Meestal is dat ongeveer 2 uur na het onderzoek.

Misselijk
Uw kind kan zich na het onderzoek nog een beetje naar voelen. Het is mogelijk dat uw kind misselijk is, pijn heeft of moeite heeft met slikken. Spoort u uw kind aan om boertjes te laten, dat kan helpen. Later op de dag komt de kinderarts-MDL (Maag, Darm, Lever) kijken hoe het met uw kind gaat. Na toestemming mag uw kind mee naar huis.

Bloedspoortjes
Als uw kind moet spugen, kunnen er kleine bloedspoortjes in het braaksel zitten. U hoeft zich hier geen zorgen om te maken.

Wanneer contact opnemen?


Mochten de bloedspoortjes meer worden of u maakt zich toch ongerust, neemt u dan contact met ons op.

De uitslag


Na het onderzoek vertelt de arts u zijn eerste indruk of een voorlopige uitslag. Om de verdere uitslagen van het onderzoek te bespreken, verwachten wij u op het spreekuur. U maakt hiervoor een aparte afspraak.

Contact


Functiekamer gastro-enterologie, (010) 703 67 95 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur).


Foldernummer: 5782095-02_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien