Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Urologie


Niersteenvergruizing

Niersteenvergruizing


Een behandeling met de niersteenvergruizer vindt plaats in dagbehandeling. Een langer verblijf is in de meeste gevallen niet nodig. Wij leggen graag uit wat u kunt verwachten van de behandeling, hoe u zich kunt voorbereiden en informeren u over eventuele complicaties en nazorg.

Wanneer wordt u behandeld?


Nadat uw behandelend specialist u voor niersteenvergruizing heeft aangemeld, is de wachttijd maximaal 6 weken bij nierstenen en 2 tot 4 weken voor ureterstenen. Tijdens deze wachttijd moet u het secretariaat urologie zo spoedig mogelijk bellen als:

Het secretariaat urologie is te bereiken op telefoonnummer (010) 703 95 00 (keuze 3, op werkdagen tussen 09.00 - 12.00 uur of e-mail niersteenvergruizer@erasmusmc.nl).

Voorbereiding


 • Regel van tevoren het vervoer terug naar huis. U mag beslist niet zelf terugrijden en ook niet alleen met het openbaar vervoer reizen. U krijgt namelijk pijnstillende en rustgevende medicijnen.
 • Het is niet mogelijk om meer dan 1 begeleider mee te nemen naar de dagbehandeling omdat de wachtruimte daar beperkt is. Eventuele extra begeleiders kunnen verblijven in het centrale wachtgebied.
 • Er moet iemand bij u in huis zijn als u weer thuis bent na de behandeling, zodat u de eerste avond en nacht niet alleen bent. Het is mogelijk dat u pijnklachten krijgt van passerende deeltjes steen. Iemand moet u dan kunnen bijstaan, bijvoorbeeld wanneer u naar het ziekenhuis moet.
 • U wordt op de dag van de behandeling 'nuchter' in het ziekenhuis verwacht. Nuchter wil zeggen dat u vanaf de avond tevoren na 24.00 uur niets meer mag eten of drinken. Ook mag u niet roken, uitzondering hierop is dat u tot 3 uur voor de behandeling wel heldere vloeistoffen zonder koolzuur en suiker mag hebben. Koffie is niet toegestaan!
 • Als u medicijnen gebruikt voor hartklachten, hoge bloeddruk en/of maagklachten, moet u deze op de ochtend van de behandeling om 07.00 uur innemen met een klein slokje water.
 • Gebruikt u bloedverdunners, zoals onderstaand, dan spreekt u met ons of uw eigen arts af hoeveel dagen van tevoren u hiermee moet stoppen. Als u van uw voorschrijvend arts niet met de medicatie mag stoppen of als u twijfelt of u bepaalde medicijnen wel of niet mag innemen, neemt dan contact op met het secretariaat.
 • Als u tabletten gebruikt in verband met uw suikerziekte, mag u die op de dag van behandeling niet innemen. Neem de tabletten wel mee naar ons ziekenhuis . Na de behandeling mag u ze weer innemen.
 • Draag comfortabele kleding.
 • Zorg dat u 15 minuten voor de behandeling aanwezig bent.

Bloedverdunners


Remmer bloedplaatjes

 • Acetylsalicylzuur, ASA. Merknaam: Aspirine. Stopdagen voor OK: 5
 • Carbasalaatcalcium. Merknaam: Ascal. Stopdagen voor OK: 5
 • Clopidogrel. Merknaam: Plavix. Stopdagen voor OK: 5
 • Ticagrelor. Merknaam: Brilique. Stopdagen voor OK: 5
 • Prasugrel. Merknaam: Efient. Stopdagen voor OK: 5
 • Dipyridamol. Merknaam: Persantin. Stopdagen voor OK: 1
DOAC (direct werkende orale antistolling)
Vitamine K Antagonist

Wat neemt u mee?


 • Uw legitimatiebewijs.
 • Oproepbrief.
 • Verzekeringspapieren (omdat de mogelijkheid bestaat dat u voor een langere periode opgenomen wordt).
 • Medicijnen die u regelmatig gebruikt.
 • Eventueel iets om te lezen.
 • Extra ondergoed. Uw ondergoed kan wat vies worden door de gel die wordt aangebracht.

Over de behandeling


Wat gaan we doen?
De niersteenvergruizer vergruist uw steen door middel van krachtige schokgolven. Deze schokgolven worden opgewekt in een generator. Een onderdeel van de generator (ballon) plaatsen we tegen uw huid. Op deze ballon komt een gel, die het contact met de huid verbetert. De golven moeten heel nauwkeurig op de steen gericht worden. Hiervoor maken wij gebruik van röntgen of echo. Als de steen moeilijk te vinden is via röntgendoorlichting, kan de arts een röntgencontrastvloeistof inbrengen om de steen beter in beeld te brengen.

Verloop van de behandeling


U meldt zich aan bij de chirurgische dagbehandeling. Daarna wordt u opgehaald door een verpleegkundige. U krijgt een operatie jasje aan. Zodra u aan de beurt bent, wordt u op een bed naar de recovery (verkoeverkamer) gebracht. U krijgt een infuus en de anesthesioloog komt met u kennismaken. Het kan zijn dan u nog even moet wachten voordat de behandeling begint.

Tijdens de behandeling ligt u op uw rug. Tijdens het richten van de golven en de behandeling moet u zo stil mogelijk blijven liggen. De positie van de steen kan anders veranderen en dan wordt de steen niet goed meer vergruisd. Tijdens de gehele behandeling krijgt u een sterke pijnstiller en een rustgevend middel toegediend. Als er iets is, steekt u dan voorzichtig uw hand omhoog. Wij komen dan naar u toe. Door de medicatie voelen de meeste patiënten betrekkelijk weinig pijn. Als u toch pijn voelt, moet u dit melden. U kunt dan als u wilt extra medicijnen tegen de pijn krijgen via het infuus. In sommige gevallen krijgt u een antibioticum. Nadat de steen in beeld is gebracht, duurt de behandeling ongeveer een half uur.

Na de behandeling


Na de behandeling brengen wij u naar de uitslaapkamer. Wij doen nog enkele controles en als alles goed is, gaat u weer naar de kliniek en mag u eten en drinken. Ook vragen wij u om te plassen. De eerste paar keer kan er bloed bij de urine zitten. Dit is normaal. Het steengruis kan nu via de urinewegen het lichaam verlaten. Soms merkt u hier niets van. Als de stukjes steen groter zijn, kunnen zij voor koliek pijn zorgen. U krijgt een recept voor pijnstillers mee naar huis. U moet veel drinken (minstens 3 liter), behalve wanneer u een koliek aanval hebt (dan niets drinken tot de koliek over is). U wordt ook gevraagd uw urine te zeven en de steentjes en/of gruis te bewaren, zodat u dit mee kunt nemen bij het eerstvolgende bezoek aan uw uroloog.

Naar huis


U mag naar huis als het goed met u gaat. Dit houdt in dat u gegeten, gedronken en geplast heeft, niet misselijk of duizelig bent en de anesthesioloog bij u langs is geweest en uw ontslag heeft goedgekeurd. Voordat u de kliniek verlaat, heeft u nog een ontslaggesprek met de verpleegkundige. U krijgt medicijnen en schriftelijke instructies mee. Uw begeleiding haalt u op van de kliniek. Zoals eerder vermeld, mag u vanwege de kalmerende middelen niet zelf autorijden en mag u de eerste avond en nacht niet alleen thuis zijn. De volgende dag bellen wij u om te vragen hoe het met u gaat.

Bijwerkingen en complicaties


Als u tijdens de observatieperiode op de afdeling pijn of koorts krijgt, laten wij u niet dezelfde dag naar huis gaan. Wij nemen u dan ter observatie op in het ziekenhuis.

Wanneer contact opnemen?


Neemt u contact op met uw eigen uroloog als u thuis medische problemen krijgt:

Vervolgafspraak


Voor poliklinische controle bij uw eigen uroloog adviseren wij u om binnen 2 tot 4 weken na de behandeling zelf een afspraak te maken.

Contact


Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen heeft over de niersteenvergruizing of aanvullende informatie wenst, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met het opnamebureau niersteenvergruizer (010) 703 95 00 (keuze 3, bereikbaar tussen 09.00 - 12.00 uur).

Meer informatie


Op de website van het Erasmus MC kunt u meer informatie vinden, waaronder een film over de behandeling:
Foldernummer: 5311064-09_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien