Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Interne geneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Vrijwillig cross over programma nierdonaties

Vrijwillig cross over programma nierdonaties


Door mee te doen met het vrijwillig cross-over programma maakt u meerdere niertransplantaties mogelijk. De donor helpt zijn ontvanger, én zorgt ervoor dat andere nierpatiënten een kans krijgen op een nieuw leven. Koppels waarbij de donor rechtstreeks aan zijn ontvanger kan doneren, kunnen meedoen aan het vrijwillig cross-over programma.

Hoe werkt het vrijwillig cross-over programma?


Vrijwillige donor 1 geeft zijn nier de ontvanger van het koppel waarbij geen rechtstreekse donatie mogelijk is (ontvanger 2).
De donor van het koppel waarbij rechtstreekse donatie niet mogelijk is (donor 2) geeft zijn nier aan ontvanger.

schema werking


Wat is het doel van het vrijwillig cross-over programma?


Door dit programma is er een extra kans op een niertransplantatie voor donor-ontvanger koppels waarbij een rechtstreekse donatie niet mogelijk is. Soms kan een donor wel een nier doneren, maar past deze nier niet bij zijn ontvanger. Dit komt bijvoorbeeld doordat de
bloedgroep van de donor en ontvanger niet overeenkomen of doordat de ontvanger antistoffen aanmaakt tegen de nier van donor. Dit koppel hoopt op een matchmogelijkheid in het landelijke cross-over programma. Helaas kan niet iedereen geholpen worden via het landelijke cross-over programma. Voor de helft van deze koppels wordt geen oplossing gevonden. Door vrijwillige deelname aan het cross-over programma is er voor deze koppels een grotere kans op een transplantatie.

Wanneer mag u deelnemen aan het vrijwillig cross-over programma?


Om aan het programma deel te nemen, moeten donor en ontvanger beiden goedgekeurd zijn voor donatie en transplantatie. Hierna kunnen wij opzoek naar andere passende donor-ontvanger koppels.

Wat betekent deelname aan het vrijwillig cross-over programma voor u?Resultaten


Het afgelopen jaar hebben 4 koppels meegedaan aan het vrijwillig cross-over programma. Deze koppels kozen niet voor 4 rechtstreekse donaties, maar hebben 7 extra niertransplantatiepatiënten geholpen. Daardoor zijn er in totaal 11 niertransplantaties uitgevoerd.

Vragen


Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Marry de Klerk of uw behandelend transplantatie nefroloog in het Erasmus MC. Telefoonnummer: (010) 703 54 68 / (010) 703 30 02, email: marry.deklerk@erasmusmc.nl

Meer informatie


www.niertransplantatie.info
www.facebook.com/nierdonatie

vrijwillig cross-over programma

Brenda en Jan Willem nemen deel aan het vrijwillig cross-over programma: “Wij hebben gekozen voor het vrijwillig cross-over traject, omdat wij als geen ander weten wat een nierziekte voor invloed heeft opeen leven. En op deze manier geef ik niet alleen Jan-Willem, maar ook nog andere mensen kans op een nieuw leven!”Foldernummer: 0000426-12_17


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien