Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Nucleaire geneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Nier-scan MAG-3

Nier-scan MAG-3

Bij kinderen 0 - 3 jaar


Belangrijk: Een goede voorbereiding is erg belangrijk voor het slagen van het onderzoek. Lees daarom de informatie in deze brief aandachtig door.

Voorbereidingen


Voor dit onderzoek hoeft uw kind niet nuchter te zijn. Indien uw kind medicijnen gebruikt, kunnen die gewoon ingenomen worden.

Voor dit onderzoek moet er eerst een infuus worden geplaatst. Het plaatsen van het infuus gebeurd op de Dagbehandeling van het Sophia Ziekenhuis. De rest van de voorbereiding voor het onderzoek en het onderzoek zelf zal plaats vinden in het Erasmus MC.

Het is belangrijk voor de kwaliteit van het onderzoek dat er extra vocht wordt ingenomen in de vorm van extra voeding (melk), limonade of water.

Waarom moet u op tijd komen?


De radioactieve vloeistof die nodig is voor het onderzoek wordt speciaal voor u kind klaargemaakt. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Radioactiviteit


Radioactiviteit speelt een centrale rol voor de uitvoering van de diagnostische onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De hoeveelheid radioactiviteit is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van het kind. Hierdoor is de hoeveelheid zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is. De stralingsdosis is te vergelijken met de dosis bij een röntgenonderzoek. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Begeleider


Tijdens het onderzoek kan één ouder of begeleider bij het kind blijven, tenzij de laborant die het onderzoek uitvoert anders beslist. De ouder of begeleider mag niet zwanger zijn.

Het onderzoek


Met dit onderzoek wordt de werking van uw nieren onderzocht. U komt op een smal bed te liggen. U krijgt een injectie met een licht radioactieve vloeistof wat via een bloedvat in uw arm wordt toegediend. Direct daarna worden gedurende 20 minuten foto’s gemaakt. Indien mogelijk, gaat u nogmaals plassen en wordt er nog één foto gemaakt. Soms wordt na ongeveer 1 uur nog een extra foto gemaakt.

LET OP: als uw kind katheteriseert vergeet dan niet om voldoende katheterisatie middelen hiervoor mee te nemen. Gebruikt uw kind nog luiers graag voldoende luiers meenemen voor het verschonen.


Hoe kunt u uw kind (tijdens het onderzoek) helpen?

Duur


Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Na het onderzoek


U kunt na het onderzoek naar huis, school of naar uw werk gaan, tenzij u andere onderzoeken of afspraken heeft in het ziekenhuis.

De uitslag van het onderzoek krijgt uw specialist. U krijgt dus de uitslag van haar/hem. Als medisch handelen op korte termijn noodzakelijk is, is er telefonisch contact tussen uw specialist en onze afdeling. Zou u het willen melden bij de balie indien u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan kunnen wij u een brief meegeven, waarin wordt uitgelegd dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.

Eigendommen


Wij raden u aan geen waardevolle bezittingen mee te nemen naar het ziekenhuis. Laat uw eigendommen niet onbeheerd achter.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704


Foldernummer: 0000924-04_22


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien