Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Neusprovocatietest

Stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken, noemen we allergenen. Luchtwegallergenen zijn allergenen die zich door de lucht verspreiden. Ze veroorzaken bij sommige mensen klachten aan de neus of de ogen en soms ook astma. Voorbeelden zijn huisstofmijten, pollen, huidschilfers van dieren en schimmelsporen. Bij een neusprovocatietest brengen we u gecontroleerd in contact met de stof of stoffen waarvoor u een allergie zou kunnen hebben. Dit gebeurt met een spray in de neus.

Download PDF

Voorbereiding

Voor vrouwen
Ben u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn? Vertel dit altijd zodat wij er rekening mee kunnen houden. Geeft u borstvoeding? Vertel dit dan ook.

Medicijnen die de uitslag beïnvloeden
Sommige medicijnen kunnen de uitslag van het onderzoek beïnvloeden. Daarom moet u daar op tijd mee stoppen. Het is belangrijk in overleg met uw behandelend arts minimaal 1 tot 3 weken met neussprays te stoppen. Met het gebruik van anti-allergische tabletten of drankjes (antihistaminica) moet u minimaal 3 dagen voor de test ophouden. Dit zijn medicijnen die genoemd staan in de onderstaande lijst.

Middel (Merknaam)
Acrivastine (Semprex)
Alimemazine (Nedeltran)
Cetirizine (Zyrtec)
Cinnarizine (Cinnipirine)
Clemastine (Tavegil)
Cyclizine (Marzine)
Cyproheptadine (Periactin)
Deptropine (Deptropine FNA)
Desloratidine (Aerius)
Dexchloorfeniramine (Polaramine)
Dimenhydrinaat (Dramamine)
Dimetidine (Fenistil)
Ebastine (Kestine)
Fexofenadine (Telfast)
Hydroxyzine (Atarax/Navicalm)
Ketotifen (Zaditen)
Levocetirizine (Xyzal)
Loratidine (Claritine/Allerfre)
Mebhydroline (Incidal)
Meclozine (Suprimal)
Mizolastine (Mizollen)
Oxatomide (Tinset)
Oxomemazine (Doxergan)
Promethazine (Phenergan)
Terfenadine (Triludan (Forte))

Neus in normale toestand
Voor een goed testresultaat moet uw neus in de voor u normale toestand zijn. Bent u verkouden, heeft u griep of een geïrriteerde neus? Neemt u dan contact op met ons om te overleggen of de test door kan gaan.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen


U krijgt een test met neussprays om te onderzoeken of u allergisch bent voor een bepaalde stof.

Wat is het?
Bij een neusprovocatietest komt u via de neus op een gecontroleerde manier in aanraking met de stof of stoffen waarvoor u allergisch zou kunnen zijn. We doen dit onderzoek om duidelijkheid te krijgen over een mogelijke allergie voor allergenen die via de lucht verspreid worden (luchtallergenen). De provocatietest kan nodig zijn als andere onderzoeken, zoals een huidtest en een bloedtest, niet voldoende uitsluitsel geven. En bijvoorbeeld ook bij het vermoeden van een beroepsallergie, een indicatiestelling voor allergeenvaccinatie of de beslissing over aanschaf of wegdoen van huisdieren.

Soorten provocatieonderzoeken
Provocatietesten met luchtwegallergenen zijn mogelijk in:

  • De oogslijmvliezen (conjunctivale provocatie);
  • De neus (nasale provocatie);
  • De longen (bronchiale provocatie).
Wat is het doel?
Het doel van het onderzoek is het aantonen van een direct oorzakelijke relatie tussen het allergeen of een irriterende stof (bijvoorbeeld histamine) en het optreden van neusklachten. Op die manier kunnen we nauwkeurig vaststellen dat u daadwerkelijk reageert op het allergeen. Als dat zo is, zijn er soms ingrijpende maatregelen nodig om het contact met dit allergeen te vermijden (huisdier vermijden, verandering van beroep). Ook is soms langdurige behandeling nodig (allergeenvaccinatie, ook wel allergeenspecifieke immunotherapie genoemd).

Als blijkt dat u aantoonbaar reageert op irriterende prikkels, zoals histamine, kan bepaald worden of uw neusslijmvlies overmatig gevoelig of overprikkelbaar is. Ook dan kunnen min of meer ingrijpende vermijdingsmaatregelen nodig zijn of speciale behandelingen.

Verloop van het onderzoek


Voor de test is het belangrijk dat uw neus opgewarmd is. Het neusslijmvlies moet aangepast zijn aan de omgevingstemperatuur. Als u op de polikliniek binnenkomt, vragen we u daarom een kwartier te wachten. Tijdens de wachtperiode mag u helaas geen koffie drinken omdat dit het resultaat van de test beïnvloedt. Water mag u wel drinken.

Reacties tijdens de test
Tijdens de test krijgt u stap voor stap sprays in beide neusgaten toegediend. Uw neus kan op verschillende manieren reageren:
  • U gaat niezen;
  • De neus gaat lopen;
  • De neus gaat dichtzitten;
  • U voelt slijm in de neus/keel lopen;
  • De ogen gaan tranen en/of prikken en/of jeuken;
  • U krijgt een vol gevoel in het hoofd;
  • U krijgt een drukkend gevoel in het voorhoofd.
Als u gaat niezen tijdens de test, vragen we u het aantal keren dat u niest te tellen. Tijdens de test mag u de neus niet 'ophalen'. U krijgt een trechter om het vocht dat uit uw neus loopt in op te vangen. Het is belangrijk dat u aangeeft of u klachten heeft, zoals uit het lijstje hierboven of andere klachten, zoals algehele malaise (griepgevoel) of kortademigheid. De hoeveelheid sprays die u toegediend krijgt is afhankelijk van de reactie van uw neus: hoe gevoeliger het neusslijmvlies, hoe eerder de neus zal reageren en hoe eerder we stoppen met de test.

U krijgt de sprays met 5 tot 10 minuten tussenpauze. Als afsluiting van de test mag u uw neus snuiten. Daarna controleren we nogmaals welke klachten u heeft. Na de test krijgt u medicatie om eventuele na-effecten (zoals een verstopte neus) snel op te lossen.

Bijwerkingen en complicaties


Tijdens het onderzoek


De neusprovocatie is een veilige test.
Klachten die u kunt verwachten zijn:
  • niesbuien
  • jeuk in neus en ogen
  • neusverstopping
  • loopneus
  • een drukkend gevoel in de neusbijholten
Meestal verdwijnen deze symptomen snel. Zelden treedt een algemene allergische reactie op. U krijgt dan direct hulp van uw arts. Als u na langere tijd nog allergische klachten krijgt, kunt u het beste contact opnemen met uw behandelend arts.

Contact


Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

  • Allergologie, telefoon (010) 704 01 00 (bereikbaar van 8.00 - 12.30 en 13.30 - 16.00 uur)

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

  • Allergologie, telefoon (010) 704 01 00 (bereikbaar van 8.00 - 12.30 en 13.30 - 16.00 uur)