Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Keel-, neus- en oorheelkunde

Neus spoelen met zout water

Neus spoelen met zout water

voor kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Ieder kind is weleens verkouden en heeft last van een snotneus of verstopte neus. Soms ontstaat zelfs oorontsteking. Het spoelen van de neus met zout water is een veilige en effectieve manier om tijdens een verkoudheid de neus schoon te houden.

Wanneer spoelt u de neus met zout water?


Tijdens een neusverkoudheid ontstaat slijm in de neus en soms ook in het oor. In dit slijm kunnen de bacteriën, die de verkoudheid veroorzaken goed overleven. Hierdoor kan de infectie zichzelf in stand houden. Door regelmatig bacteriën uit de neus te verwijderen, kunt u het afweersysteem van het lichaam helpen om de verkoudheid te bestrijden. Het spoelen van de neus met zout water is niet alleen de beste manier om de neus schoon te maken, het zorgt er ook voor dat uw kind weer vrijer kan ademhalen. Bovendien blijkt een oorontsteking bij regelmatig spoelen beter te genezen.

Bereiding van de zoutoplossing


U lost een afgestreken theelepel keukenzout op in 200 ml gekookt water. U kunt dit zelf afwegen of u kunt hiervoor speciale zouttabletten gebruiken (te koop bij de apotheek). Zorg ervoor dat de zoutoplossing op lichaamstemperatuur is. De zoutoplossing is 2 dagen houdbaar.

Gebruik van de zoutoplossing
Het spoelen van de neus gebeurt door de zoutoplossing in de neus te spuiten met een injectiespuitje. Zo’n spuitje zonder naald is bij de apotheek verkrijgbaar. Op het spuitje staat een verdeling in millimeters (ml). De hoeveelheid zoutoplossing die u per keer gebruikt om de neus te spoelen, staat in onderstaande tabel.

0 - 1 jaar1 ml per neusgat per keer
1 jaar en ouder2 ml per neusgat per keer


Wij raden u aan om het spoelen van de neus met zout water eerst bij u zelf uit te proberen voordat u dit bij uw kind doet:


Contact


Polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde, (010) 703 60 73 (keuze 3). Bereikbaar van 08.00 en 11.00 en tussen 13.00 en 16.00 uur.

Meer informatie


Zorgwinkel
Aan de Zimmermanweg 3 (naast de hoofdingang) vindt u de zorgwinkel van het Erasmus MC. Hier kunt u terecht voor het kosteloos lenen of huren van zorghulpmiddelen. Ook kunt u hier gezondheid- en verzorgingsartikelen of andere handige hulpmiddelen kopen. Voor meer informatie: bel (010) 704 11 76 of kijk op https://www.zorgwinkelerasmusmc.nl.Foldernummer: 5836237-05_21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien