Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Neurologie


Spreekuur neuromusculaire ziekten

Spreekuur neuromusculaire ziekten


U heeft een afspraak op het spreekuur neuromusculaire ziekten van de polikliniek neurologie. Neuromusculaire ziekten zijn aandoeningen van de zenuwen of de spieren van armen, benen en / of gelaat. Tijdens het spreekuur worden verschillende onderzoeken gedaan.

Wat zijn neuromusculaire ziekten?


De term neuromusculaire ziekten omvat verschillende aandoeningen aan zenuwen (neuro) en spieren (musculair). Deze aandoeningen worden vaak spierziekten genoemd. Vaak ontstaat krachtverlies en soms ook een verminderd of een veranderd gevoel in de ledematen.

Spreekuur neuromusculaire ziekten


Voor patiënten met een mogelijke neuromusculaire ziekte heeft het Erasmus MC een gespecialiseerd spreekuur. Dit spreekuur bundelt een aantal onderzoeken en verkort daarmee zoveel mogelijk de wachttijden voor het eerste polikliniek-bezoek, aanvullend onderzoek en een eventuele behandeling.

Let op: bent u verhinderd? Laat dat dan zo snel mogelijk weten. Dan kunnen wij een andere patiënt inplannen.

Programma


Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich zoals aangegeven in de afspraakbrief. Onderdelen van het programma:

Houdt u er rekening mee dat dit een vol programma duurt. Het is handig om een lunchpakket mee te nemen.

Eerste consult neuroloog


Uw eerste gesprek is met de neuromusculair neuroloog of met een arts-in-opleiding tot neuroloog (aios). Een aios staat altijd onder supervisie van een (neuromusculair) neuroloog.

Let op: als de arts aanwijzingen vindt die erop duiden dat uw klachten een andere oorzaak hebben, bespreekt hij tijdens dit eerste consult de volgende stappen met u. Het EMG-onderzoek en het bloedonderzoek worden dan wellicht verplaatst of komen te vervallen.

EMG-onderzoek


Wanneer de neuroloog tijdens het consult op de polikliniek vermoedt dat u een neuromusculaire ziekte heeft, wordt een aanvullend EMG(electromyogram)-onderzoek gedaan en soms een bloedonderzoek. Een EMG is een onderzoek naar de werking van de zenuwen en spieren. Meer informatie over dit onderzoek vindt u bij 'EMG-onderzoek'.

Voorbereiding thuis
Het onderzoek
Gedurende het EMG-onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. Voor het onderzoek naar de zenuwen plakken we elektroden op uw huid en stimuleren we de zenuw op bepaalde plekken op de arm en op het been met een elektrische stimulator. Meestal is het nodig om de stroomsterkte van deze elektrische schokjes langzaam op te voeren. Door de elektrische schokjes gaat uw arm bewegen. Vervolgens prikken we met een dunne naald een of enkele spieren aan.

Het onderzoek duurt ongeveer 45 - 90 minuten.

Vervolgconsult neuroloog


Tijdens het vervolgconsult bespreekt de arts de uitslagen van het EMG en de (mogelijke) diagnose en behandelmogelijkheden met u. Zo nodig worden nog vervolgonderzoeken gedaan. Als blijkt dat u een neuromusculaire ziekte heeft, bepaalt de arts in overleg met u wat een passende behandeling is.

Vragen?


Heeft u nog vragen? Of is iets niet helemaal duidelijk? Vraag uw behandelend arts om uitleg, of bel de polikliniek neurologie. Wij helpen u graag.

Contact


Polikliniek neurologie: (010) 704 0130
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30 uur
poli.neurologie@erasmusmc.nl


Foldernummer: 0000521-05_17


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien