Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Neuro-angiografie

Neuro-angiografie


Een neuro-angiografie is een röntgenonderzoek, waarbij de bloedvaten van de hersenen zichtbaar worden gemaakt door middel van het inspuiten van een contrastvloeistof.

Voorbereiding


Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek mag u uitsluitend een licht ontbijt gebruiken: een kopje thee met een beschuitje als het onderzoek 's ochtends plaatsvindt en een lichte lunch als het onderzoek 's middags plaatsvindt.

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding en dergelijke)

Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek plaatsvinden binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Kleding
Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.


Over dit onderzoek


Wat we gaan doen


Wat is het doel?
Het doel van dit onderzoek is om de bloedvaten van de hersenen af te beelden om een eventuele afwijking, bijvoorbeeld een uitstulping van de wand van een slagader (aneurysma) of een vaatkluwen (AVM), nauwkeurig te kunnen beoordelen.

Verloop van het onderzoek


Als u op de röntgenkamer bent, scheert een laborant zo nodig uw liezen, omdat u daar meestal wordt aangeprikt. Hij of zij desinfecteert daarna uw lies (reinigen met alcohol) en dekt u toe met steriele doeken. Dit is om infectie te voorkomen. De radioloog geeft u eerst een prik in de liesstreek voor de plaatselijke verdoving, dit kan gevoelig zijn. Daarna prikt de radioloog in de ader/slagader van uw lies en schuift een dun slangetje (katheter) in. Daarna wordt onder röntgendoorlichting de katheter op de juiste plaats geschoven.

Hierna krijgt u de contrastvloeistof ingespoten. Deze vloeistof geeft een warm gevoel op verschillende plaatsen in uw lichaam. Ook kunt u tijdelijk een vieze smaak in de mond krijgen. Dit alles verdwijnt binnen een minuut. Tijdens het inspuiten van de vloeistof maken wij foto’s. Het is belangrijk dat u heel stil blijft liggen voor het slagen van het onderzoek. Na het maken van de foto’s worden ze direct bekeken op een monitor. Het kan zijn dat er nog aanvullende foto’s nodig zijn, waarbij u opnieuw contrastvloeistof krijgt. Wanneer het onderzoek klaar is, halen wij het slangetje uit uw bloedvat en wordt het gaatje in het bloedvat dichtgemaakt met een kleine hechting. Dit kunt u nog even voelen.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer één uur.

Na het onderzoek


Nazorg en controles


Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar uw kamer, waar u nog ongeveer één uur bedrust moet houden om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te houden. Er is steeds iemand aanwezig om te kijken of u iets nodig heeft en om te controleren of alles goed gaat. U mag daarna, in overleg met uw afdelingsarts, weer gewoon eten en drinken.

Bijwerkingen en complicaties


Tijdens het onderzoek


Onderzoeken waarbij katheters in de bloedvaten worden ingebracht, verlopen meestal zonder problemen. Een enkele keer zijn er bijverschijnselen, zoals een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter werd ingebracht of een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel. Hoogst zelden ontstaan complicaties die kunnen leiden tot afsluiting van een bloedvat, bijvoorbeeld stolselvorming. Het team dat het onderzoek uitvoert, is echter gespecialiseerd in het voorkomen en het behandelen van dergelijke problemen. De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de geringe kans op dergelijke complicaties goed af tegen de voordelen van de belangrijke informatie die de angiografie geeft.

Na het onderzoek thuis


Krijgt u thuis toch een complicatie? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van interventie radiologie. Bij spoed buiten kantoortijden belt u naar het algemeen nummer van het Erasmus MC. U vraagt dan naar de dienstdoende radioloog.

De uitslag


De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij bespreekt de uitslag met u.

Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.
Foldernummer: 0000276-11_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien