Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Fysiotherapie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Neglect

Neglect

Informatie en adviezen


Neglect is een waarnemingsstoornis als gevolg van hersenbeschadiging. Hieronder kunt u meer lezen over deze stoornis en over de behandeling.

Wat is neglect?


Neglect is hetzelfde als inattentie. In deze informatie gebruiken we de term neglect.

Een neglect is een waarnemingsstoornis. Dit houdt in dat iemand zich niet of minder bewust is van 1 kant van het lichaam en de omgeving hiervan. De hersenen verwerken niet goed wat iemand aan 1 kant van het lichaam hoort, ziet of voelt. Iemand kan dus bijvoorbeeld wel zien, maar de hersenen verwerken deze prikkels niet goed. Zelf is die persoon zich er niet van bewust dat hij of zij slechts een deel van het lichaam en de omgeving waarneemt.

We noemen de kant van het lichaam waar iemand zich niet of minder van bewust is de aangedane kant van het lichaam. Voorbeelden van neglect zijn:

De tekeningen hieronder geven een voorbeeld van een bloem en klok die nagetekend zijn door iemand met een linkszijdig neglect. Links is het voorbeeld, rechts is het nagetekende.

tekeningen van iemand met linkszijdig neglect

Oorzaak


Neglect is het gevolg van een hersenbeschadiging. Neglect voor de rechterhelft van het lichaam wordt veroorzaakt door schade aan de linkerhersenhelft. Neglect voor de linkerhelft van het lichaam wordt veroorzaakt door schade aan de rechterhersenhelft.

Gevolgen


De ernst van neglect verschilt van persoon tot persoon. De stoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan een behoorlijke belemmering vormen in het dagelijks leven.
Het is belangrijk om bij neglect alert te zijn op de gevolgen. Zeker wanneer er veel prikkels uit de omgeving komen, kunnen prikkels voor 1 zijde wegvallen. Denk bijvoorbeeld aan het oversteken van een druk kruispunt. Als er te veel prikkels binnenkomen, kunnen de prikkels voor 1 zijde wegvallen, waardoor bijvoorbeeld een aankomende auto gemist wordt.


Over de behandeling


In het begin van de behandeling besteden we aandacht aan informatie over neglect. Het is belangrijk dat iemand zich bewust wordt van de waarnemingsstoornis en de gevolgen ervan.

Neglect kan herstellen door het herstelproces van de hersenen. Daarnaast kan iemand met oefeningen en praktische tips leren om zo goed en zelfstandig mogelijk te leven met neglect. Het is niet altijd gemakkelijk om deze waarnemingsstoornis te begrijpen. Iemand moet immers leren om heel bewust om te gaan met prikkels en niet automatisch op zijn waarnemingen te vertrouwen.

Wat is het doel?
Het doel van de behandeling is het bewust compenseren van neglect. Iemand leert om bij het uitvoeren van handelingen de aandacht zoveel mogelijk op de aangedane zijde te richten.

Wat kunnen naasten doen?


Naasten kunnen de behandeling stimuleren door de aandacht te trekken naar de kant waarvan iemand zich niet bewust is.


Heeft u nog vragen?


Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bespreek deze dan gerust met de behandelend fysiotherapeut of neem contact op met de unit fysiotherapie.Foldernummer: 0000718-09_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien