Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Nazorg na hartkatheterisatie via de lies en PCI-behandeling

Download PDF

Onlangs onderging u in het Erasmus MC een hartkatheterisatie (ofwel 'CAG') of een PCI-behandeling. We hebben voor u op een rij gezet waarmee u rekening moet houden als u weer thuis bent.

Na de behandeling

De behandeling vond plaats via de liesslagader. Hoewel de kans klein is, kan er soms een nabloeding ontstaan. Voorkom dat het wondje gaat bloeden door er voorzichtig mee om te gaan.

De eerste weken na de ingreep

Lopen
Wij raden u aan om de dag na de ingreep weinig te lopen. Kleine stukjes in en om het huis zijn geen probleem, maar loop geen langere afstanden.

Traplopen
Probeert u zo min mogelijk trappen te lopen. Loopt u de trap op, doet doe dat dan rustig, trede voor trede.

De lies niet te veel belasten
Til geen zware dingen en maak niet teveel bewegingen (bijvoorbeeld fietsen, de auto besturen, stofzuigen, ramen zemen). Ondersteun de wond als u moet niezen, hoesten of persen door met uw hand lichte druk uit te oefenen op de plaats waar de lies is aangeprikt.

3 dagen na de behandeling
Drie dagen na de behandeling kunt u weer lichte werkzaamheden en activiteiten uitvoeren, mits er geen sprake is van grote belasting voor de lies.

3 tot 4 dagen na de behandeling
U verschoont elke dag de pleister in de lies, totdat de huid weer is genezen. U kunt gewoon weer douchen of een bad nemen.
  • Als de lies is gesloten met een angioseal moet u voorkomen dat de plek waar de lies is geprikt verweekt. U mag de eerste 4 dagen niet in bad of in de sauna. Zorg dat u de eerste 90 dagen na de behandeling altijd de 'Patiëntenkaart Angioseal' bij u heeft.
5 dagen na de behandeling
Vanaf de vijfde dag na de ingreep kunt u weer seksueel contact hebben. Dit is absoluut ongevaarlijk.

2 weken na de behandeling
U mag u weer beginnen met sporten en/of het verrichten van zware lichamelijke arbeid.

Wanneer contact opnemen

Uw lies kan wat dik en blauw zijn en de blauwe plek kan zich verspreiden over uw hele been. Hierover hoeft u zich niet ongerust te maken. Het is ook mogelijk dat er een paar druppels bloed lekken uit de plek waar u geprikt bent. Ook dat is onschuldig.

Neem contact op met uw huisarts of in bel in nood 112

U belt uw huisarts of in nood 112:
  • Als de wond in uw lies pompend of in golven gaat bloeden. Dit kan een slagaderlijke bloeding zijn. Raak niet in paniek, maar druk, tot er hulp arriveert, met uw vingers of vuist de slagader dicht 1 à 2 cm boven de plaats waar het bloedt, of laat dit doen door een huisgenoot.
  • Bij plotselinge toenemende zwelling in de lies. Tot er hulp is drukt u stevig met uw vuist op de ontstane bobbel (of u laat dit doen door een huisgenoot.
  • Bij gevoelloosheid, pijn of huiduitslag van de lies.
  • Als u koorts krijgt.

Contact opnemen met de huisarts


Pijn of druk op de borst na hartkatheterisatie
Hartkatheterisatie is geen behandeling van uw klachten, maar een diagnostisch onderzoek. Als u na het onderzoek pijn of druk op de borst krijgt en de klachten aanhouden, neemt u een tabletje (of pufje) nitrobaat onder de tong. Houden de klachten aan, dan neemt u na 10 minuten nog een tabletje of pufje. Verdwijnen de klachten dan nog niet, of komen ze terug, neem dan contact op uw huisarts. Indien nodig neemt uw huisarts contact op met uw cardioloog.

Pijn of druk op de borst na PCI-behandeling
Het is mogelijk dat u na de behandeling weer pijn of druk op de borst krijgt. Als de klachten aanhouden, neemt u een tabletje (of een pufje) nitrobaat onder de tong. Houden de klachten aan, dan neemt u na 10 minuten nog een tabletje of pufje. Verdwijnen de klachten dan nog niet, of komen ze terug, neem dan contact op uw huisarts. Indien nodig neemt uw huisarts contact op met uw cardioloog.

Vragen en klachten


Vragen

Met vragen over deze informatie kunt u terecht bij medium care cardiologie.

Opmerkingen en klachten
Wij willen graag dat uw verblijf bij ons zo prettig mogelijk verloopt. Opmerkingen of klachten kunt u het beste bespreken met de betrokken medewerker en met ons unithoofd. Komt u er na overleg niet uit, dan kunt u bij ons secretariaat of bij de receptie in de Centrale Hal een klachtenformulier ophalen.

Contact

Medium care cardiologie dagbehandeling / kortdurend verblijf cardiologie: (010) 703 53 49

Alarmnummer: 112