Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Anesthesiologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Met pijnstillers naar huis

Met pijnstillers naar huis

Polikliniek anesthesiologie


U gaat naar huis na een operatie of ingreep. U heeft nog pijn en gebruikt medicijnen hiervoor. Deze medicijnen heten pijnstillers. Het gebruik van pijnstillers moet u thuis verminderen tot u het uiteindelijk kunt stoppen. Hieronder kunt u lezen over het meten van pijn, over de verschillende soorten pijnstillers en over het verminderen van pijstillers.

Het meten van pijn


Pijn kan gemeten worden met een pijnscore tussen 0 en 10.

Het doel is dat pijn te verdragen is. Dit betekent dat u bij ademhaling, hoesten, bewegen en slapen niet belemmerd wordt door de pijn. Als u voldoende diep kunt ademen, hoesten, bewegen en slapen, is dit dragelijke pijn, ondanks het cijfer dat u het geeft.

Soorten pijnstillers


U krijgt een recept mee naar huis voor (één of meerdere van) de onderstaande pijnstillers. Elk medicijn kan bijwerkingen geven. Als u hier last van krijgt, kunt u contact opnemen met de afdeling waar u opgenomen bent geweest.

Oxycodon Retard (Oxycontin®)


Oxycodon Immediate Release (Oxynorm®)Naproxen 250 mg of 500 mg


Arcoxia 60 mg of 90 mg

  • Werking: pijstillend en ontstekingsremmend
  • Werkzaam: 22 tot 24 uur
  • Werkt binnen: 1 à 2 uur
  • Tijden van inname: 1 keer per dag, om 8.00 uur
  • Meest voorkomende bijwerking: hypertensie (hoge bloeddruk), hartkloppingen, vocht vasthouden, maag-darmklachten (misselijkheid, zuurbranden, buikpijn)

Paracetamol 1000 mg

Het verminderen van pijnstillers


Het is van belang dat u begint met het verminderen van pijnstillers zodra de pijn voor u dragelijk is. Als u meerdere pijnstillers gebruikt begint u altijd met het verminderen van het sterkste medicijn. Verminder en stop als laatste met het minst sterke medicijn.

Schema voor het verminderen van pijnstillers


Begin met het verminderen van het sterkste pijnstiller. Als de pijn ondragelijk wordt tijdens het verminderen, kunt u het minderen met één dag uitstellen. Als de pijn ondragelijk blijft waardoor u de pijnstillers niet kunt minderen, neemt u contact op met de afdeling waar u opgenomen bent geweest. Als u nauwelijks of geen pijn heeft, mag u de pijnstillers sneller minderen dan in het schema is aangegeven. De voorgeschreven pijnstillers zijn voor een korte periode. Het streven is deze in ieder geval (maar vaak sneller) volledig te kunnen stoppen binnen 14 dagen.

Oxycodon Retard (Oxycontin®) en Oxycodon Immediate release (Oxynorm®)


Het verminderen van de langwerkend Oxycontin® en kortwerkend Oxynorm® gebeurt tegelijkertijd. Bij pijnpieken mag u zo nodig maximaal 6 keer per dag Oxynorm® gebruiken. Wanneer 4 keer per dag Oxynorm® te weinig is, dan is het verminderen te snel gegaan en moet u terug naar de vorige stap.

Het schema om te verminderen, is als volgt:

Oxycontin® Oxynorm®
Stap 1Om 8.00 en 20.00 uur: 20 mg per inname10 mg per inname (maximaal 6 keer per dag, zonder vaste tijden)
Stap 2Om 8.00 en 20.00 uur: 10 mg per inname 5 mg per inname (maximaal 6 keer per dag, zonder vaste tijden)
Stap 3Om 8.00 en 20.00 uur: 5 mg per inname 5 mg per inname (maximaal 6 keer per dag, zonder vaste tijden)
Stap 4Stop met het gebruik van Oxycontin®5 mg per inname, maximaal 3 keer per dag. Stop met het gebruik van Oxynorm® als u geen pijnpieken meer heeft.

Let op:

Naproxen


Het schema om te verminderen, is als volgt:

8.00 uur14.00 uur22.00 uur
Stap 1250 mg250 mg250 mg
Stap 2250 mg250 mg
Stap 3250 mg
Stap 4Stop met het gebruik van Naproxen

Let op:


Paracetamol


Het schema om te verminderen, is als volgt:

8.00 uur12.00 uur18.00 uur22.00 uur
Stap 11000 mg1000 mg1000 mg 1000 mg
Stap 21000 mg 1000 mg
Stap 31000 mg
Stap 4Stop met het gebruik van paracetamol

Let op:

Belangrijk bij alle schema’s om pijnstillers te verminderen


Heeft u na de laatste stap elke keer op hetzelfde moment pijn, bijvoorbeeld alleen in de avond of alleen bij bepaalde activiteiten? Dan kunt u alleen voor dat moment (ongeveer 30 minuten van tevoren) de pijn medicijnen nog innemen voordat u helemaal stopt met de pijnstillers.

Andere pijnmedicatie


Gebruik geen andere pijnstillers naast de medicijnen die de arts vanuit het Erasmus MC voorschrijft. Hiermee bedoelen we medicijnen die vrij te koop zijn bij de drogist of apotheek. Als u paracetamol mag gebruiken en geen recept hiervoor heeft gekregen, moet u de paracetamol wel bij de drogist of apotheek halen. Breng uw arts altijd op de hoogte als u medicijnen voor andere klachten gebruikt. De arts zal aangeven of u deze medicijnen mag blijven gebruiken of niet.

Tot slot


Wij hopen dat u voldoende informatie heeft gekregen. Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling waar u opgenomen bent geweest. Wanneer u op uw eerstvolgende controle komt bij uw arts, kunt u nog vragen stellen over uw medicijngebruik of eventuele pijnklachten.


Foldernummer: 0000485-10_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien