Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Chirurgische oncologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Naar huis met een drain

Naar huis met een drain


U gaat met een drain of met meerdere drains naar huis. Maar wat is een drain eigenlijk, hoe verzorgt u deze en hoe kunt u de drain en drainpot vervangen als er problemen zijn? Wij leggen het u graag uit.

Over de drain


Wat is een vacuümdrain?


Drain
Langs de drain (slangetje) loopt wondvocht uit het wondgebied in een drainpot. Deze drainpot is vacuüm. Dit kunt u zien aan het harmonicadopje dat helemaal is ingetrokken tot ‘MAX’. Is de drainpot niet meer vacuüm, dan staat het harmonicadopje omhoog tot ‘MIN’. U moet dan de drainpot vervangen.

Harmonicadopje van de drain

In de drain kunt u draderige stolsels zien. Dit is niet erg. Het kan soms wel de drain verstoppen. U kunt dit controleren door de pot omhoog te bewegen. Als de vloeistofkolom in de drain beweegt is deze doorgankelijk. Beweegt de vloeistofkolom niet, dan is de drain verstopt en moet u de drain met pot verwisselen.

Wanneer mag de drain eruit?


De behandelend arts bepaalt wanneer de drain er weer uit mag. Dit hangt af van de hoeveelheid vocht die via de drain afloopt en verschilt per operatie.

Bij u mag de drain eruit als er gedurende ___________ dag(en) __________cc vocht is afgelopen.

Als deze hoeveelheid is bereikt, neemt u contact op met de polikliniek snijdende oncologie. Neemt u buiten kantooruren contact op met de kliniek waar u was opgenomen (zie onder het kopje contact voor de telefoonnummers).

Aflezen drainproductie

Tabel voor het invullen van drainproductie
Kies elke dag een vast tijdstip (bijvoorbeeld voor het naar bed gaan) om de hoeveelheid drainproductie in de pot af te lezen. Op de drainpot staat het aantal cc door middel van streepjes aangegeven. U noteert in de tabel de totale inhoud van de pot en wat er steeds per 24 uur bijkomt. Bijvoorbeeld: de inhoud van de pot is op de eerste dag 100 cc. Op de tweede dag zit er 150 cc in de pot. Er is dus 50 cc bijgekomen. Wanneer u in de loop van de dag de drainpot heeft verwisseld, bijvoorbeeld omdat deze niet meer vacuüm was, noteert u de productie tot die tijd. U telt ’s avonds de productie van de rest van de dag hierbij op.

Neemt u bij het eerstvolgende polikliniekbezoek aan de chirurg de ingevulde tabel mee. Wilt u alle volle drainpotten met de klem dicht inleveren. Wij verwerken deze met het speciale ziekenhuisafval.

Pijnmedicatie


Wij raden u aan de voorgeschreven pijnmedicatie in te nemen.  

Verzorging van de drain


Wijkverpleegkundige


Wij kunnen voor u een wijkverpleegkundige regelen die de drain bij u thuis verzorgt en er samen met u ervoor zorgt dat de drain goed werkt. U krijgt dan een schriftelijke overdracht en een uitvoeringsverzoek mee. Het is belangrijk dat u weet in welke gevallen u de verpleegkundige moet waarschuwen, bijvoorbeeld wanneer de drain niet meer vacuüm is. Wij raden u aan de draininstructies ook aan de wijkverpleegkundige te laten lezen.

Drainpakket


U krijgt per drain een tas (drainzorgpakket) mee naar huis met artikelen die nodig zijn om de drain te verzorgen:
Hoe vaak?
1 keer per dag

Klaarzetten
Meporepleister van 6 x7 cm

Hoe?
* U kunt gerust douchen met de drain. Verwijder voor het douchen de witte pleister op de insteekplaats van de drain. Laat het water eerst 30 seconden lopen. Dit verwijdert het stilstaande water in de leiding en voorkomt besmetting met bacteriën die in stilstaand water kunnen groeien.

Vervangen van de drainpot


Wanneer nodig?
Klaarzetten
Hoe?

Vervangen van drain en pot


Wanneer nodig?

Klaarzetten
Hoe?


Contact


Wanneer contact opnemen?


Neem contact op met de desbetreffende polikliniek (buiten kantooruren met de kliniek waar u was opgenomen) als:
Tijdens kantooruren:
Let op! We nemen de telefoon op met "Erasmus MC kankerinstituut". Dat komt omdat de chirurgisch oncologische polikliniek voor alle patiënten de wondcontrole van de drain en het verwijderen van de drain verzorgt. Buiten kantooruren:
's Avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met de kliniek waar u opgenomen bent geweest:
Als u een wijkverpleegkundige heeft
Kunt u contact opnemen met deze wijkverpleegkundige

Als u bekend bent bij de mammacareverpleegkundige
Kunt u tijdens kantooruren op maandag tot en met donderdag contact opnemen met de mammacareverpleegkundige: (06) 33 32 49 18

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)


Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl. Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmcpatio.nl. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:
.
Foldernummer: 5853848-09_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien