Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Coronavirus


Naar huis met een besmetting met het coronavirus

Naar huis met een besmetting met het coronavirus


Naar huis met een besmetting met het coronavirus

U bent opgenomen geweest in het Erasmus MC en positief getest op het coronavirus (SARS-CoV-2 virus). Samen met de artsen en verpleegkundigen is besloten dat u naar huis kunt en dat u thuis in isolatie kunt uitzieken. Ook uw gezinsleden moeten thuisblijven.

Vervoer


Als u opgehaald wordt door uw naasten, moet u een mondneusmasker dragen bij het verlaten van het ziekenhuis. Dit masker krijgt u van de verpleegkundige.

Wordt u zieker of heeft u medische hulp nodig?


Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe, maar bel de huisarts. Is er sprake van een levensbedreigende situatie, bel dan 112.

Leefregels


Hieronder geven wij een aantal leefregels voor u, zoals deze worden voorgeschreven door het RIVM bij isolatie in huis ten aanzien van het coronavirus.

Als u niet meer opgenomen bent en in uw eigen woonomgeving verblijft, dan gelden de regels van het RIVM. Zij hebben speciale regels voor patiënten die positief zijn getest en ook voor huisgenoten.

Lees alstublieft de informatie op de website van het RIVM goed door. Als u niet bij deze gegevens kunt, vraag dan of de verpleegkundige van onze afdeling deze gegevens voor u uitprint.

Leefregels voor uw huisgenoten/gezinsleden


Voor uw huisgenoten/gezinsleden geldt dat zij 10 dagen thuis in quarantaine moeten blijven na het laatste onbeschermde contact met u. Uw huisgenoten kunnen er ook voor kiezen om zich te laten testen op dag 5 na hun laatste onbeschermde contact met u. Als de testuitslag negatief is, dan kan de thuisquarantaine worden gestopt. Uw huisgenoten kunnen zich laten testen bij de GGD. Maak een afspraak via 0800-2035.

Ook voor uw huisgenoten gelden leefregels. Deze zijn terug te vinden op: https://lci.rivm.nl/informatiebriefhuisgenootthuis. Als de huisgenoten/gezinsleden vragen hebben, kunnen zij contact opnemen met de coronalijn van de GGD, 010-4438031.

Leefregels voor u


Wij geven u een aantal leefregels, gebaseerd op de regels van het RIVM voor patiënten met het coronavirus die thuis mogen uitzieken.

 • Blijf thuis, ontvang geen bezoek.
 • Probeer contact met uw huisgenoot/gezinsleden zoveel mogelijk te vermijden en blijf op 1,5 meter afstand van elkaar. Dit is inclusief knuffelen, kussen of seksueel contact.
 • Slaap zo mogelijk niet in hetzelfde bed.
 • Was regelmatig uw handen met water en zeep. Doe dit vooral als:
  • uw handen vies zijn
  • voor het (klaarmaken van) eten en na het aanraken van rauw vlees
  • na een toiletbezoek
  • na hoesten, niezen in de handen, na het snuiten van de neus
 • Hoest en/of nies in uw elleboog. Gebruik wegwerpzakdoeken of tissues.
 • Zorg dat uw huisgenoten en verzorger niet in aanraking komen met uw ontlasting, urine en andere lichaamsvloeistoffen.
 • Houd uw wasgoed en handdoeken apart en doe de was op minimaal 40°C met een volledig wasprogramma en normaal wasmiddel.
 • Gebruik uw eigen aparte bestek, borden en glazen. En was uw vaat gescheiden met heet water en standaard afwasmiddel of in de vaatwasmachine op een uitgebreid wasprogramma.
 • Maak iedere dag alles schoon wat u aanraakt zoals: nachtkastjes en slaapkamermeubilair, deurklinken en lichtknopjes en de badkamer en het toilet. Maak schoon met een gewoon schoonmaakmiddel. Doe de schoonmaakdoek daarna direct in de was en was uw handen met water en zeep.
Let op: dit is een selectie van de regels op de website van het RIVM. Lees alle regels daar alstublieft goed door.

Wanneer mag ik weer uit thuisisolatie?


U mag weer uit isolatie als u 24 uur geen klachten meer heeft die passen bij COVID-19 én het minimaal 7 dagen geleden is dat u ziek werd. Heeft u een verminderde weerstand? Dan mag u pas uit isolatie als u 24 uur geen klachten meer heeft die passen bij COVID-19 én het minimaal 14 dagen geleden is dat u ziek werd. Dat betekent: geen koorts, geen neusverkoudheid en niet hoesten. Volg de algemene adviezen op die op dit moment gelden in Nederland over school en werken op www.rijksoverheid.nl.

Meer informatie


U vindt alle leefregels voor thuis op: www.lci.rivm.nl/informatiepatientthuis.
Foldernummer: 02-2021


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien