Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Urologie


MRI van de prostaat met een gerichte prostaatbiopsie

MRI van de prostaat met een gerichte prostaatbiopsie


U heeft een afspraak gekregen in het Erasmus MC voor een MRI en eventueel een gerichteprostaatbiopsie (een prostaatbiopsie is het wegnemen van een stukje prostaatweefsel voor microscopisch onderzoek). In deze folder willen wij u informeren over de praktische zaken en de onderzoeken zodat u zich daarop kunt voorbereiden.

Naar de MRI


U moet zich 30 minuten vóór de afgesproken tijd melden bij radiologie. Het MRI onderzoek zal als eerste plaatsvinden. Daarna zult u met een arts de MRI uitslag bespreken en zullen er eventueel prostaatbiopten worden genomen.

Let op:

Het MRI onderzoek


Het MRI onderzoek vindt plaats op radiologie. Ter voorbereiding is het belangrijk dat u de bijgevoegde folder “MRI-onderzoek van de prostaat ” volledig leest. Om eventuele risico’s voor u uit te sluiten moet u ook de vragenlijst “screening MRI-onderzoek“ ingevuld meenemen.

Heeft u vragen of de MRI door kan gaan in verband met implantaten, belt u dan met de MRI kamer, telefoon (010) 704 20 06.

Vier uur vóór het MRI onderzoek mag u niets eten, zodat de darmen zo min mogelijk bewegen en de MRI beelden niet verstoord raken.Het MRI onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Vervolgens duurt het ongeveer 2,5 uur om de beelden te beoordelen en de eventuele prostaatbiopten voor te bereiden. Na het MRI onderzoek mag u weer gewoon eten.

De MRI uitslag en mogelijke prostaatbiopsie


Het bespreken van de MRI uitslag en de mogelijke prostaatbiopsie vindt plaats in een onderzoekskamer op de kliniek. U moet zich 30 minuten vóór de afgesproken tijd melden.

Het is belangrijk dat u tevoren de antibiotica heeft ingenomen.

Wat gebeurt er bij een gerichte prostaatbiopsie?


Bij prostaatbiopsie wordt gebruik gemaakt van echografie (onhoorbare en onschadelijke geluidsgolven) om de prostaat op een beeldscherm zichtbaar te maken. Met echografie wordt een 3-dimensionale afbeelding (reconstructie) gemaakt van de prostaat. Deze afbeelding wordt door een computerprogramma gecombineerd met de eerder gemaakte MRI-beelden. Op deze manier kunnen er biopten genomen worden van verdachte plekken die op de MRI zijn gezien, ook wel gerichte prostaat biopten genoemd.

De tekening op bladzijde 3 geeft u een beeld van de prostaat. In feite is de prostaat een klier, die om de urinebuis heen ligt. De prostaat bestaat uit klierbuisjes waarin PSA en prostaatvocht wordt gemaakt. Het prostaatvocht wordt opgeslagen in de zaadblazen. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen met dit prostaatvocht mee naar buiten. Het PSA kan ook worden gemeten in het bloed.

De prostaatbiopsie


U ligt met ontbloot onderlichaam op de onderzoeksbank, op uw linkerzij met opgetrokken knieën (zie afbeelding). Eerst zal de arts met zijn/haar vinger inwendig onderzoek verrichten en naar de prostaat voelen. U kunt hierbij wat aandrang om te plassen ervaren. Hierna brengt hij/zij de echografiestaaf in via de anus. Deze staaf is iets dikker dan een vinger. Het inbrengen kan ongemakkelijk aanvoelen, maar is doorgaans niet pijnlijk. Met de echo zal de prostaat worden bekeken en de 3-dimensionale afbeelding worden gemaakt.Vervolgens zal de prostaat lokaal worden verdoofd. Er zal verdovingsvloeistof ingespoten worden rondom de prostaat via een naald in de echografiestaaf, dit is doorgaans niet pijnlijk. Zodra de verdoving is ingewerkt zullen de biopten worden genomen (met een naald worden dunne sliertjes prostaatweefsel weggenomen). U hoort hierbij steeds een klikkend geluid. Per verdacht gebied zullen er 2-4 biopten worden genomen.

Het gehele onderzoek duurt (inclusief bespreking en aan-/uitkleden) ongeveer 30 minuten.

Betrokken specialisten


Het onderzoek met MRI en prostaatbiopsie is een multidisciplinair onderzoek, dat wil zeggen dat er meerdere specialisten bij betrokken zijn zoals radiologen, urologen en een patholoog.
Voorbereiding op de onderzoeken


Eten en drinken


De vier uur vóór het MRI onderzoek mag u niets eten. Drinken is wel toegestaan. Medicijnen kunt u gewoon innemen met een slokje water. Een beschrijving wat u wel en niet mag eten en drinken leest u in de meegestuurde MRI folder. Na de MRI mag u weer gewoon eten.

Antibiotica


De prostaatbiopsie gaat door de darmwand heen. In de darm zitten bacteriën. Om infectie te voorkomen neemt u antibioticatabletten. U krijgt van uw eigen specialist een recept voor antibioticatabletten en anders ontvangt u van ons antibiotica.

Deze neemt u als volgt in:
  • 2 uur voor de prostaatbiopsie één tablet antibiotica.
  • 4 tot 5 uur na de prostaatbiopsie het 2e tablet antibiotica.
Neemt u contact op met uw specialist als u allergisch bent voor antibiotica.

Half gevulde blaas


Tijdens de prostaatbiop sie moet de blaas bij voorkeur niét leeg zijn. U hoeft niet extra te drinken, maar probeer om een half uur voor de prostaatbiopsie niet meer te plassen. Met een half gevulde blaas is de prostaat namelijk beter te onderzoeken.

Bloed verdunnende medicijnen


Wanneer u bloed verdunnende medicijnen inneemt, is de kans op een nabloeding na de prostaatbiopsie groter. Bij gebruik van een van onderstaande medicijnen, zult u in overleg met uw specialist vóór de prostaatbiopsie hiermee moeten stoppen. Informeer of u tijdelijk alternatieve medicijnen moet gebruiken.

Bloed verdunnend medicijn
Bloed verdunnend medicijn
  • Ascal: niet stoppen
  • Carbasalaatcalcium of Acetetylsalicylzuur: niet stoppen
  • Aspirine of Cardioral: niet stoppen

Na de onderzoeken


Na de prostaatbiopsie mag u meteen naar huis. U kunt zelf naar huis rijden. Het is belangrijk om:


Wanneer moet u contact opnemen?


U moet contact opnemen met uw eigen specialist als u:

Uitslag van de prostaatbiopsie


Een week na de MRI en de prostaatbiopsie worden de resultaten van uw onderzoeken door de radioloog, de uroloog en de patholoog van het prostaatcentrum besproken. De resultaten en het advies van onze specialisten worden vervolgens naar uw behandelend specialist verstuurd. Om de uitslag met uw behandelend specialist te bespreken dient u zelf een afspraak te maken anderhalf tot twee weken na de biopten.

Wetenschappelijk onderzoek


De gegevens uit de onderzoeken die bij u zijn gedaan, kunnen een wetenschappelijkewaarde hebben. Het Erasmus MC doet veel aan wetenschappelijk onderzoek om toekomstige patiënten daarmee beter te kunnen helpen. Daarom kan het zo zijn dat u gevraagd wordt mee te doen met een van onze wetenschappelijke studies.

Vragen?


Heeft u vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek urologie,telefoon (010) 704 01 46 of stuurt u een e-mail naar: prostaatcentrum@erasmusmc.nl

Het Erasmus MC werkt samen met het Sint Franciscus Gasthuis in het Prostaatcentrum zuidwest Nederland.


Foldernummer: 0000499-11_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien