Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


MRI-onderzoek van de darm bij kinderen

MRI-onderzoek van de darm bij kinderen


Bij Magnetic Resonance Imaging (MRI) maken we gebruik van een zeer sterk magneetveld en radiogolven om signalen in het lichaam op te wekken. Een antenne(spoel) vangt deze signalen op en een computer vertaalt deze weer in beeld. Hiermee krijgen we informatie over het menselijk lichaam waarbij dit met andere onderzoekstechnieken meestal niet lukt .

MRI onderzoek

Voorbereiding


Op tijd aanwezig


Het onderzoek vindt plaats bij het specialisme radiologie in het Sophia Kinderziekenhuis. Wij verwachten dat u minimaal 1 uur voor de afgesproken tijd aanwezig bent. Bij binnenkomst meldt u zich bij de balie van radiologie. De balie is op werkdagen geopend vanaf 8.00 uur 's morgens. Houdt u rekening met drukte in de parkeergarage en de loopafstand naar radiologie.

Contact opnemen
Als u verhinderd bent, als uw kind erg verkouden is, uitslag of koorts heeft of contact heeft gehad met andere kinderen met een kinderziekte, belt u dan ruim van tevoren (ten minste 2 dagen vóór het onderzoek) met het planbureau van de polikliniek radiologie. Soms is het nodig om het onderzoek dan uit te stellen. Ook als u onverhoopt later bent dan gepland, kunt u contact opnemen met het planbureau. We proberen dan een andere tijd voor u te reserveren.

Vragenlijst


Om het MRI-onderzoek veilig te laten verlopen, ontvangt u van de polikliniek radiologie een screeningsformulier (vragenlijst). Deze geeft u ingevuld aan de laborant vóór het MRI-onderzoek. Heeft u 1 of meer vragen met 'ja' beantwoord? Neem dan direct telefonisch contact op met de polikliniek radiologie.

Let op: Heeft uw kind metaal in het lichaam? Geeft u dit dan door aan de behandelend arts (zie screeningsformulier).

Dieet en laxeermiddel


Om de darmen goed te kunnen beoordelen, moeten de darmen leeg zijn. Een goede darmvoorbereiding is dan ook belangrijk. De darmvoorbereiding bestaat uit een combinatie van een dieet met 1 of 2 tabletten met een laxerende werking (Bisacodyl). U kunt de Bisacodyl ophalen bij de balie radiologie in het Sophia kinderziekenhuis. Wij kunnen de tabletten ook meesturen met de afspraakbevestiging.

Dieetvoorschrift
Laxeermiddel Bisacodyl
Op welk moment uw kind de Bisacodyl moet innemen, is afhankelijk van het tijdstip van het onderzoek.
Als uw kind een MRI krijgt onder anesthesie (narcose), moet u zich houden aan het dieetvoorschrift dat u krijgt van de dagbehandeling / anesthesie.

Wat neemt u mee?


Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten.

U mag bij het onderzoek aanwezig zijn


Tijdens het maken van de MRI-scan mag een ouder/begeleider aanwezig zijn in de onderzoekskamer (behalve als het onderzoek onder anesthesie plaatsvindt, zie hieronder). Bij de MRI werken wij met een zeer sterk magneetveld. Magnetische, metalen en elektrische voorwerpen verstoren de MRI. Ze kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen en zijn dan ook verboden in de onderzoekskamer. Houdt u daarom rekening met het volgende (zie ook het screeningsformulier):
U mag ook niet met metaal naar binnen. Vóór het betreden van de MRI-ruimte moet u daarom alle metalen of magnetische voorwerpen afdoen en buiten de onderzoekskamer in het kleedhokje laten. Denkt u aan:

MRI-scan onder anesthesie (narcose)


Een kind dat absoluut niet kan stilliggen, krijgt een MRI-scan onder anesthesie (narcose). Bespreek dit van tevoren met uw behandelend arts. Voor anesthesie moet namelijk een andere afspraak worden gemaakt. Tijdens een MRI-onderzoek onder anesthesie kunt u niet bij uw kind in de onderzoekskamer aanwezig zijn, u kunt wel bij uw kind blijven tot het slaapt. mri scanner


Wat vertelt u uw kind?


Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat het te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat:

Over het onderzoek


Minstens een uur voordat het onderzoek plaatsvindt, bent u aanwezig. Een medewerker maakt uw papieren voor het onderzoek in orde. Daarna kunt u in de wachtkamer plaatsnemen.

Extra medicijn bij het MRI-onderzoek


Door de normale beweeglijkheid van de darmen kan het zijn dat de MRI-beelden niet scherp zijn en niet goed beoordeeld kunnen worden. Daarom dienen wij bij voorkeur het medicijn Buscopan toe, dat ervoor zorgt dat de darmen minder bewegen en de opnamen scherper worden. Uw kind krijgt Buscopan toegediend via een infuus. Vragen hierover vindt u terug op het screeningsformulier.

MRI-contrastvloeistof


Voor dit onderzoek krijgt uw kind een infuus met contrastvloeistof. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat wij de bloedvaten en verschillen tussen weefsels, zoals afwijkingen en normaal weefsel, beter kunnen zien. Deze contrastvloeistof is zeer veilig. Uw kind merkt er dan ook weinig van.

Mogelijke bijwerkingen
Een enkele keer zorgt de contrastvloeistof voor een bijwerking. Uw kind kan het bijvoorbeeld warm krijgen, een metaalsmaak in de mond krijgen of misselijk worden. Na een paar minuten zijn deze bijwerkingen weer verdwenen.

Overgevoeligheid
Als uw kind eerder overgevoelig heeft gereageerd op MRI-contrastvloeistof op gadoliniumbasis, moet u dit bespreken met uw behandelend arts. Het is belangrijk dat u dit voorafgaand aan het onderzoek ook vertelt aan de laborant of de radioloog. Ook wanneer uw kind een nierfunctiestoornis heeft, medicatie gebruikt of allergisch is voor bepaalde stoffen, bespreekt u het best met uw behandelend arts of we bij uw kind veilig MRI-contrastvloeistof kunnen toedienen.

Voor het onderzoek
Om de dunne darm goed te kunnen beoordelen, moeten de darmen tijdens het onderzoek zijn gevuld met waterige, verdunde contrastvloeistof. Daarom krijgt uw kind van ons ruim 1 uur voor het MRI-onderzoek begint ongeveer 1 liter met water verdunde contrastvloeistof te drinken, verdeeld over 1 uur. Tussendoor wordt het infuus bij uw kind geprikt. Mocht uw kind prikken heel pijnlijk vinden, dan kunt u bij de balie van de polikliniek radiologie verdovingspleisters vragen.

Verdovingspleister
Verdovingspleister
Infuus voor contrasttoedining
Infuus voor constrasttoediening

Let op: Omdat het onderzoek vrij lang duurt, raden wij u aan om voor het onderzoek nog even met uw kind naar het toilet te gaan.

Verloop van het onderzoek


Tijdens het onderzoek ligt uw kind op zijn buik.

MRI scan van de darm
MRI-scan
Bewogen MRI van de buik
Bewogen MRI van de buik
Darmen gevuld met waterig contrastvloeistof
Darmen gevuld met waterig contrastvloeistof

Het onderzoek duurt in totaal 30 minuten.

Na het onderzoek


Zodra het onderzoek klaar is, verwijderen we het infuus. Na het onderzoek mag uw kind weer eten en drinken en de dagelijkse dingen doen.

Vervoer naar huis


De toediening van Buscopan kan ervoor zorgen dat uw kind tijdelijk wazig ziet. Dit gaat vanzelf weer over. We adviseren om uw kind niet naar huis te laten fietsen. Naar huis met het openbaar vervoer of in de auto kan wel.

Bijwerkingen en complicaties


De mogelijke bijwerkingen van de MRI-contrastvloeistof staan hierboven genoemd onder het kopje MRI-contrastvloeistof. Wij verwachten niet dat uw kind hiervan eenmaal thuis nog last heeft. Mocht uw kind thuis toch last hebben van een bijwerking of andere complicatie, neemt u dan contact op met uw huisarts. Na toediening van Buscopan kan uw kind last krijgen van wazig zien (zie ook hierboven bij Vervoer naar huis) en het vasthouden van urine. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en van korte duur. Mocht uw kind 6 uur na toediening van Buscopan nog niet kunnen plassen, neem dan contact op met uw huisarts.

De uitslag


De radioloog bestudeert de foto’s en vergelijkt ze met eventuele vorige onderzoeken. De behandelend arts ontvangt hiervan een verslag en bespreekt de uitslag met jullie tijdens de eerstvolgende afspraak.

Heeft u nog vragen?


Deze folder is niet volledig, maar is een aanvulling op de informatie die u van de arts heeft gekregen. Mocht u nog vragen hebben, belt u dan gerust met de polikliniek radiologie.

Contact


Polikliniek radiologie (van 8.00 - 16.30 uur):
(010) 703 61 67.

Planbureau radiologie (van 8.00 - 16.30 uur):
(010) 704 02 65.
Foldernummer: 0000454-05_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien