Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


MRI-onderzoek bij uw kind

MRI-onderzoek bij uw kind


Bij Magnetic Resonance Imaging (MRI) maken we gebruik van een zeer sterk magneetveld en radiogolven om signalen in het lichaam op te wekken. Een antenne(spoel) vangt deze signalen op en een computer vertaalt deze weer in beeld. Hiermee krijgen we informatie over het menselijk lichaam waar dit met andere onderzoekstechnieken meestal niet lukt .

MRI-scan

Voorbereiding


Vragenlijst

Om het MRI-onderzoek veilig te laten verlopen, ontvangt u van de polikliniek radiologie een screeningsformulier (vragenlijst). Deze geeft u ingevuld aan de laborant vóór het MRI-onderzoek. Mocht u één of meerdere vragen met ‘ja’ hebben beantwoordt, neemt u dan contact op met de MRI-kamer. Als uw kind metaal in het lichaam heeft, geeft u dit dan door aan de behandelend arts (zie screeningsformulier).

U mag bij het onderzoek aanwezig zijn

Er mag een ouder/begeleider tijdens het maken van de MRI-scan in de onderzoekskamer aanwezig zijn (behalve als het onderzoek onder anesthesie plaatsvindt (zie onder). Bij de MRI werken wij met een zeer sterk magneetveld. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Houdt u daarom rekening met het volgende (zie ook het screeningsformulier):


U mag ook niet met metaal naar binnen. Vóór het betreden van de MRI-ruimte moet u daarom alle metalen of magnetische voorwerpen afdoen en buiten de onderzoekskamer in het kleedhokje laten. Denkt u aan:

MRI-scan onder anesthesie (narcose)
Een kind dat absoluut niet kan stilliggen, krijgt een MRI-scan onder anesthesie (narcose). Bespreek dit van tevoren met uw behandelend arts. Voor anesthesie moet namelijk een andere afspraak worden gemaakt. Tijdens een MRI-onderzoek onder anesthesie kunt u niet bij uw kind in de onderzoekskamer aanwezig zijn, u kunt wel bij uw kind blijven tot hij slaapt.

MRI van de bovenbuik
Voor een MRI van de bovenbuik geldt een dieetvoorschrift: tot 4 uur vóór het onderzoek mag uw kind niets eten en drinken.
Krijgt uw kind een MRI onder anesthesie (narcose), houdt u zich dan aan de dieetvoorschriften van de dagbehandeling/anesthesie.

MRI van de dunne darm
Voor een MRI van de dunne darm krijgt u een andere folder en geldt een dieetvoorschrift.

Wat vertelt u uw kind?
Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:


Wanneer contact opnemen?

Als u verhinderd bent, uw kind erg verkouden is, uitslag of koorts heeft of contact heeft gehad met andere kinderen met een kinderziekte, belt u dan ruim van tevoren (ten minste twee dagen vóór het onderzoek) met het planbureau van de polikliniek radiologie. Soms is het nodig om het onderzoek dan uit te stellen.

Wat neemt u mee?

Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten.

Over het onderzoek


Half uur van tevoren aanwezig

Voor een goed verloop van het programma is het wenselijk dat u een half uur vóór de afgesproken tijd aanwezig bent. Eén van de medewerkers maakt uw papieren voor het onderzoek in orde. Daarna kunt u in de wachtkamer plaatsnemen. Bent u te laat op de dag van het onderzoek, neemt u dan contact op met de MRI-kamer. Wij proberen dan een andere tijd voor u te reserveren. Is dit niet mogelijk, dan krijgt u een afspraak voor een andere dag. U ontvangt hiervan schriftelijk bericht.

Aanprikken infuus bij MRI met contrastvloeistof
Afhankelijk van de reden van het onderzoek kan het zijn dat uw kind MRI-contrastvloeistof toegediend krijgt om bepaalde weefsels beter in beeld te brengen. Uw kind krijgt dan voor het onderzoek een infuus aangeprikt. Mocht uw kind prikken heel pijnlijk vinden, dan kunt u bij de balie van de polikliniek radiologie verdovingspleisters vragen.

Verdovingspleister
Infuus voor contrasttoedining
Verdovingspleister Infuus voor contrasttoediening

Laat uw kind van tevoren nog even plassen

Omdat het onderzoek vrij lang duurt, raden wij u aan om uw kind voor het onderzoek naar het toilet te laten gaan.

Verloop van het onderzoek


Tijdens de meeste MRI onderzoeken ligt uw kind op de rug op een ‘tafel’. De artsen en laboranten kunnen uw kind zien door een raam. Tijdens het maken van de foto’s hoort uw kind kloppende of ratelende geluiden (vergelijkbaar met bijvoorbeeld een boormachine). Uw kind krijgt een koptelefoon of oordoppen om het geluid te dempen en een noodbel om contact met de laborant te maken.

De tafel schuift vervolgens in de MRI-tunnel. Uw kind moet proberen zo stil mogelijk te blijven liggen, want beweging stoort de opname. Tijdens het maken van foto’s van de buik en borstkas vragen wij uw kind om de adem in te houden om bewogen foto’s te voorkomen. Er worden achter elkaar foto’s gemaakt. Daarna krijgt uw kind eventueel MRI-contrastvloeistof via het infuus ingespoten om bepaalde weefsels beter in beeld te brengen. Wij werken snel om optimaal gebruik te maken van het contrastvloeistof.

De contrastvloeistof die gebruikt wordt bij MRI-onderzoek is zeer veilig. Uw kind merkt er dan ook weinig van. Een enkele keer kan er een bijwerking ontstaan zoals warmtebeleving, metaalsmaak of misselijkheid. Dit verdwijnt echter na een paar minuten.

Duur van het onderzoek
De meeste onderzoeken duren ongeveer een half uur tot een uur, dit hangt af van de medewerking en de conditie van uw kind.

MRI van het hoofdMRI van de buik
MRI van het hoofd MRI van de buik


Bewogen MRI van de buik MRI van de buik met stil liggen en adem inhouden
Bewogen MRI van de buikMRI van de buik met stil liggen en adem inhouden

MRI van de buik met contrast voor afbeelding bloedvatenBewogen en niet bewogen foto van het hoofd
MRI van de buik met contrast voor
afbeelding bloedvaten
Bewogen en niet-bewogen foto van het hoofd


Na het onderzoek


Als uw kind nuchter moest zijn voor het onderzoek, dan mag uw kind na het onderzoek weer eten en drinken.

De uitslag


De uitslag van het onderzoek is niet direct beschikbaar. De foto's worden later op de dag bestudeerd en vergeleken met eventuele vorige onderzoeken. Daarna maakt de radioloog een verslag voor de arts bij wie uw kind onder behandeling is. De behandelend arts bespreekt het verslag met u.

Heeft u nog vragen?


Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie gegeven door uw arts. Mocht u na het lezen nog vragen hebben, belt u dan gerust met de polikliniek radiologie.

Contact

Foldernummer: 5776617-05_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien