Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

MRI-onderzoek van de borst

Download PDF

Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een techniek om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Meestal is deze informatie met andere onderzoekstechnieken niet te verkrijgen. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een zeer sterk magneetveld en radiogolven. Met behulp hiervan worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Een antenne(spoel) vangt deze signalen op waarna een computer ze 'vertaalt' in beeld.

Voorbereiding


Op tijd aanwezig


Het onderzoek vindt plaats bij het specialisme radiologie. Bij binnenkomst meldt u zich bij de balie van radiologie, Nd gebouw, 5e etage. De balie is op werkdagen geopend vanaf 8.00 uur 's morgens. Houdt u rekening met drukte in de parkeergarage en de loopafstand naar radiologie.

Eten en drinken
Voor het onderzoek van de borst geldt geen dieetvoorschrift. Als u medicijnen slikt kunt u deze gewoon innemen.

Infuus
Wij verwachten dat u ongeveer een half uur eerder dan de afgesproken tijd aanwezig bent, zodat er voldoende tijd is om het onderzoek voor te bereiden. Bij dit onderzoek wordt er contrastvloeistof toegediend. Voor het onderzoek wordt er dan een infuus in uw arm ingebracht. Hierna kunt u weer in de wachtkamer plaatsnemen.

Verhinderd


Bent u verhinderd, neemt u dan minstens 2 dagen voor het onderzoek telefonisch contact op met het planbureau radiologie (zie onder het kopje Contact). Ook als u onverhoopt later bent dan gepland, neemt u contact op met het planbureau. We proberen dan een andere tijd voor u te reserveren, of een afspraak op een andere dag te maken. Hierover krijgt u dan bericht per post.

Wat neemt u mee?


  • Uw legitimatie.
  • Gegevens over eventuele implantaten. Als u implantaten heeft, bespreek dit dan eerst met uw arts. Lees ook de uitleg onder het kopje 'geen metaal in de MRI-ruimte'.
  • Kleding zonder metaal, bijvoorbeeld een pyjama of legging met T-shirt.
  • Om uw borsten te ondersteunen kunt u het beste een T-shirt zonder (metalen-)ringen of applicaties aandoen.

Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten.

MRI-screeningsformulier


Om het MRI-onderzoek veilig te laten verlopen, sturen wij u een vragenlijst (het MRI-screeningsformulier). U vult de vragenlijst thuis in en voordat het onderzoek plaatsvindt, geeft u hem aan de laborant. Heeft u 1 of meer vragen met 'ja' beantwoord? Neem dan direct telefonisch contact op met de polikliniek radiologie.

Geen metaal in de MRI-ruimte


Magnetische, metalen en elektrische voorwerpen verstoren de MRI. Ze kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen en zijn dan ook verboden in de onderzoekskamer. Draag daarom tijdens het onderzoek kleding zonder metaal, zoals een legging en een T-shirt.

Dit mag niet mee in de onderzoekskamer:
  • Alles wat elektronica bevat (bijvoorbeeld telefoon, tablet).
  • Sleutels, munten, losse gebitselementen, hoorapparaat, piercings, (haar)spelden, sieraden,
  • Creditcards/(bank)pasjes, parkeerkaart, horloge, aanstekers en dergelijke.
  • Schoenen en kleding met metaal (rits, knopen, haakjes, applicaties en anti-diefstallabels).
  • Denk eraan dat ook de beugel in een bh van metaal is.

Metaal in of op uw lichaam
Heeft u een pacemaker, ICD, neurostimulator, implantaat, insuline- of pijnpomp, (glucose-)sensor of iets anders van metaal in uw lichaam? Bespreekt u dan met uw behandelend arts of dit veilig in de MRI kan. Dit moet vaak ruim van tevoren worden uitgezocht. Op de dag van het onderzoek is dat niet mogelijk, waardoor het onderzoek dan niet kan doorgaan. Vragen hierover vindt u ook terug in het MRI-screeningsformulier.

Metaalsplinters in uw ogen
Als de mogelijkheid bestaat dat u metaalsplinters in uw ogen heeft, moeten we daarvan eerst een foto maken. Bespreekt u dit van tevoren met uw behandelend arts.

Claustrofobie


Het onderzoek duurt ongeveer een halfuur. Al die tijd ligt u heel stil op uw buik op de MRI-tafel in de MRI-tunnel. De tunnel is aan de voor- en aan de achterkant open. Het deel van uw lichaam dat we scannen, komt in het midden van de tunnel. Als u denkt dat u dit niet kunt volhouden omdat u angstig bent in kleine ruimtes of omdat u veel pijn heeft, bespreekt u dit dan ruim van tevoren met uw behandelend arts.

Fysieke beperking


Heeft u een fysieke beperking en verwacht u dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons zal vragen? Meldt dit dan bij het maken van de afspraak. Wij houden hiermee zoveel mogelijk rekening en plannen als dat nodig is extra tijd in voor het onderzoek.

MRI-contrastvloeistof


Voor dit onderzoek is contrastvloeistof nodig. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat we uw bloedvaten en verschillen tussen weefsels, zoals afwijkingen en normaal weefsel, beter kunnen zien. Deze contrastvloeistof is zeer veilig. U merkt er dan ook weinig van.

Mogelijke bijwerkingen
Een enkele keer zorgt de contrastvloeistof voor een bijwerking. U kunt het bijvoorbeeld warm krijgen, een metaalsmaak in uw mond krijgen of misselijk worden. Na een paar minuten zijn deze bijwerkingen weer verdwenen.

Overgevoeligheid
Als u eerder overgevoelig heeft gereageerd op MRI-contrastvloeistof op gadoliniumbasis, moet u dit bespreken met uw behandelend arts. Het is belangrijk dat u dit voorafgaand aan het onderzoek ook vertelt aan de laborant of de radioloog. Ook wanneer u een nierfunctiestoornis heeft, medicatie gebruikt of allergisch bent voor bepaalde stoffen, bespreekt u het best met uw behandelend arts of we bij u veilig MRI-contrastvloeistof kunnen toedienen.

Menstruatie


Als u nog menstrueert, hangt de datum van het onderzoek af van uw menstruatiecyclus. Die is namelijk van invloed op het klierweefsel in uw borsten. De eerste dag van de cyclus, is de dag dat u ongesteld wordt. Het MRI-onderzoek van de borst mag alleen plaatsvinden tussen de vijfde en twaalfde dag van uw menstruatiecyclus. Buiten deze periode neemt u contact op met de afdeling Radiologie om uw afspraak te verzetten.

Als u onregelmatig menstrueert, moet u (ruim) van tevoren bellen om een afspraak te maken. Valt uw afspraak dan buiten de vijfde en twaalfde dag van uw menstruatiecyclus? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie om uw afspraak te verzetten.

Als u helemaal niet meer menstrueert, kan het onderzoek op een willekeurige dag plaatsvinden

Zwangerschap en borstvoeding


Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, kunnen we het onderzoek niet uitvoeren. Zwangerschap en borstvoeding hebben namelijk invloed op het klierweefsel in uw borsten. Neem in dat geval contact op met uw behandelend arts. We verzoeken u ook om contact op te nemen met de afdeling Radiologie.

Over dit onderzoek


Verloop van het onderzoek


Voor het onderzoek
Het is verstandig om voor het onderzoek plaatsvindt nog even naar het toilet te gaan.

Let op: laat alles van metaal en magnetische voorwerpen in het kleedhokje achter als u de MRI-kamer in gaat.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek bent u alleen in de MRI-kamer. Op deze manier ontstaan er zo min
mogelijk storingen in het magneetveld. De artsen en laboranten zien u door een raam.

  • Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik.
  • Als we de foto's maken, hoort u kloppende of ratelende geluiden (vergelijkbaar met bijvoorbeeld een boormachine).
  • U krijgt oordoppen om het geluid te dempen en een noodbel om contact met de laborant te maken.
  • We sluiten de MRI-contrastvloeistof aan op uw infuus
  • Hierna schuiven we de tafel in de MRI-tunnel.
  • Het deel van uw lichaam dat gescand moet worden (uw borst), ligt in het midden van de tunnel.
  • U blijft zo stil mogelijk liggen, want als u beweegt stoort dit de opname.
  • Er worden achter elkaar foto’s gemaakt.
  • We werken snel om zo goed mogelijk gebruik te maken van de contrastvloeistof.

Het onderzoek duurt in totaal een halfuur.

Na het onderzoek


Zodra het onderzoek klaar is, verwijderen we het infuus. U kunt na het onderzoek uw dagelijkse bezigheden hervatten.

Bijwerkingen en complicaties


De mogelijke bijwerkingen van de MRI-contrastvloeistof staan hierboven genoemd onder het kopje MRI-contrastvloeistof. Wij verwachten niet dat u hiervan eenmaal thuis nog last heeft. Mocht u thuis toch last hebben van een bijwerking of andere complicatie, neemt u dan contact op met uw huisarts.

De uitslag


De radioloog bestudeert de foto's en vergelijkt ze met eventuele vorige onderzoeken. Uw behandelend arts ontvangt hiervan een verslag en bespreekt de uitslag met u tijdens uw eerstvolgende afspraak.

Heeft u nog vragen?


Neemt u gerust contact op met de polikliniek radiologie als u nog vragen heeft.

Polikliniek radiologie (van 8.00 - 16.30 uur):
(010) 704 20 06.

Planbureau radiologie (van 8.00 - 16.30 uur):
(010) 704 02 65.