Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Cardiothoracale chirurgie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Mobilisatie en ademhalingsoefeningen (postoperatief)

Mobilisatie en ademhalingsoefeningen (postoperatief)


Binnenkort ondergaat u een operatie aan hart of longen. In aanloop naar uw operatie is het belangrijk uw lichaam in een zo goed mogelijke conditie te brengen. Dit doet u door, als het mogelijk is, regelmatige lichaamsbeweging te verrichten: dagelijks wandelen en/of fietsen. Als goede voorbereiding voor uw longen zijn de in deze folder genoemde oefeningen uiterst belangrijk voor zowel hart- als longoperaties. Het stoppen met roken is naast alle voorbereiding belangrijk. Als u stopt met roken, zult u na de operatie minder last van slijm hebben en kunt u beter doorademen en ophoesten. Begin 2 weken voor de operatie met de ademhalings- en hoesttechnieken zoals die in deze folder beschreven staan.

Oefeningen


Pursed lip breathing

Deze techniek stimuleert het dieper door zuchten:

ademoefeningen

Huffen
Deze oefening zal u helpen het slijm beter te mobiliseren.Belangrijk bij deze oefening is om een kussentje bij de hand te houden, deze oefening kan een plotse hoestprikkel opwekken.

Doe deze oefening meerdere malen op een dag. Huffen is een goede techniek om vastzittend slijm los te krijgen. Eventueel krijgt u in overleg met arts of verpleegkundig specialist longmedicatie. Deze verwijdt de luchtwegen en verdunt het slijm om het ophoesten te vergemakkelijken. De medicatie werkt het beste in combinatie met één van de bovenstaande ademhalingsoefeningen.

Mobiliseren na de operatie


Na de operatie is het van belang om zo snel mogelijk uit bed te komen, te zitten in een stoel, over de afdeling te lopen en in beweging te zijn. De dagen na de operatie zal de verpleeg -kundige u helpen en stimuleren om in beweging te komen. Dit alles wordt gedaan om de complicaties van bedlegerigheid te voorkomen en te werken aan uw algehele conditie en herstel. Als er regelmatig afgewisseld wordt tussen op bed liggen, in een stoel zitten en te lopen worden de longen getraind, waardoor slijm zich minder makkelijk ophoopt en de longen beter ontplooien.

Hulpmiddelen


Wanneer u belemmerd wordt in het mobiliseren kunt u verschillende hulpmiddelen krijgen.Denk hierbij aan een rolstoel, rollator of andere transfer hulpmiddelen. Wel adviseren wij, als u een eigen rollator heeft, om deze na de operatie mee te laten brengen. Deze rollator is immers speciaal op u afgesteld waardoor het mobiliseren veilig kan gebeuren.

Na de operatie krijgt u een zwachtel dat aan het voeteinde van uw bed word vast gemaakt, hiermee kunt u zich overeind helpen in bed. Let hierbij wel op wanneer u een wond aan het borstbeen heeft, dat u met 2 handen symmetrisch beweegt. Ook krijgt u een klein 'kussentje', dit is bedoeld om de wond te ondersteunen bij het hoesten. Hiermee kunt u de krachten op de wond beter ondervangen. Daarbij raden wij voor het mobiliseren aan stevig schoeisel mee te nemen zodat u tijdens lopen goede steun krijgt. Slappe pantoffels geven onvoldoende steun en kunnen val-incidenten in de hand werken. In overleg en eventueel onder toezicht kunt u ook gebruikmaken van een hometrainer. Als de arts en/of verpleegkundig specialist vindt dat u fysiotherapie nodig heeft, wordt de fysiotherapeut in consult gevraagd.

Schoonhouden van de longen


De longen vergen veel aandacht in de periode na de operatie. Het is normaal dat kort na de operatie, de longen meer slijm produceren, dit komt vanwege de intubatie, de beademing en door de immobiliteit tijdens en kort na de operatie.Slijm in de longen belemmert de zuurstofuitwisseling in de longen. Daarnaast kan het niet goed ophoesten van slijm resulteren in een longontsteking. Belangrijk is het slijm op te hoesten zodat toename van benauwdheidsklachten of een longontsteking voorkomen wordt. Na de operatie heeft u een wond aan het borstbeen of ribbenkast, dit kan pijnklachten geven bij het ademhalen en hoesten. Het is daarom van belang de pijn onder controle te krijgen door middel van pijnstillers. Bespreek de mogelijkheden van aanvullende pijnmedicatie met uw arts of verpleegkundige bij onvoldoende resultaat op de aan u aangeboden pijnstilling. Na de operatie zult u ondersteuning krijgen door middel van een zuurstofbrilletje of sprietje. De hoeveelheid zuurstof die gegeven wordt proberen we indien mogelijk snel af te bouwen. U kunt de oefeningen doen (zie bladzijde 2) om gecontroleerd de longen te trainen en het slijm op te hoesten.

Weer thuis


Wanneer u weer thuis bent na de operatie mag u veel, maar sommige dingen niet.De eerste 6 weken zijn nodig om het borstbeen te laten genezen en daarom mag u deze niet te zwaar belasten.

Vragen


Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze altijd stellen aan de arts tijdens het gesprek op de polikliniek en/of tijdens het opnamegesprek.

Foldernummer: 0000350-05_14


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien