Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Interne geneeskunde
Endocrinologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Metopirontest

Metopirontest

Functietest Endocrinologie


U krijgt binnenkort een metopirontest. Voor de test nemen we u (kort) op in het ziekenhuis, op de verpleegafdeling. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de test, de test zelf en wat u na de test kunt verwachten.

Doel van de test


Met deze test kijken we of de hypofyse de bijnieren voldoende aansturen. De hypofyse is een kleine klier in je hersenen. De hypofyse geeft met een hormoon een signaal door aan de bijnieren om het hormoon cortisol te maken. Als dit niet goed werkt, maken de bijnieren te weinig cortisol. U heeft dan te weinig cortisol in uw bloed.

Om dit te onderzoeken krijgt u capsules Metopiron. Metopiron verlaagd het gehalte van cortisol in het lichaam. Dit is voor de hypofyse een seintje om meer hormonen aan te maken om zo de cortisolwaarde weer op peil te brengen. Om te onderzoeken of dit gebeurt, meten we verschillende waardes in het bloed.

Voorbereiding voor de test


Nuchter
Voor de metopirontest moet u nuchter zijn. U mag vanaf 22.00 uur de avond voor de test niets meer mag eten en drinken. U mag ook niet meer roken.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen (bijvoorbeeld tabletten, inhalators of neussprays) met corticosteroïden, zoals hydrocortison en prednison? Deze mag u vanaf een bepaalde tijd vóór de test niet meer gebruiken. Hoelang die tijd is, hoort u van uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. Pas ná de metopirontest mag u de medicijnen weer gebruiken. Weet u niet zeker of uw medicijnen corticosteroïden bevatten? Vraag dit dan aan uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

Gebruikt u nog andere medicijnen? Al uw medicijnen mag u in principe innemen met een slokje water, tenzij uw behandelend arts of verpleegkundig specialist anders met u heeft afgesproken.

Uitvoering van de test


De dag voor de test wordt u rond 16.00 uur opgenomen in het ziekenhuis. U krijgt dan een infuusnaald in uw arm. Via de infuusnaald nemen we het bloed af. Om 00.00 uur ‘s nachts brengt de verpleegkundige u de Metopiron capsules. U neemt deze in met yoghurt of melk.
De volgende ochtend nemen we bloed af via het infuus.

Tijdens de metopirontest moet u zich houden aan deze “leefregels”:
Vlak na de bloedafname zal de verpleegkundige uw bloeddruk en pols meten. Een uur na de bloedafname zal de verpleegkundige nogmaals uw bloeddruk en pols meten. Zijn uw bloeddruk en pols goed? Dan mag u naar huis.

Bijwerkingen van de test


Na inname van de Metopiron capsules kunt u misselijk en duizelig worden. Voelt u zich ineens niet lekker? Vertel dit dan direct aan de verpleegkundige. De meeste mensen slapen hier goed doorheen en merken geen bijwerkingen. Let wel op bij het uit bed stappen ’s nachts (om naar het toilet te gaan), vanwege de kans op duizeligheid. De verpleging houdt u gedurende de nacht goed in de gaten.

Nazorg


Na de test bekijkt de arts of u tabletten hydrocortison nodig heeft tot de uitslag van de test bekend is. Hydrocortison heeft dezelfde werking als het bijnierschorshormoon cortisol.

U kunt na de test zelfstandig naar huis.

Uitslag van de test


De uitslag van de metopirontest krijgt u tijdens een volgende afspraak op de polikliniek.

Heeft u medicijnen (hydrocortison) meegekregen na de test? Dan hoort u tijdens deze afspraak of u door moet gaan met de medicijnen.

Heeft u geen medicijnen (hydrocortison) meegekregen na de test? Dan hoort u tijdens deze afspraak of u medicijnen nodig heeft.

Afspraak verzetten


Kunt u niet naar de afspraak komen? Bel dan naar de verpleegafdeling om de afspraak te verzetten (voor telefoonnummer zie kopje 'contact').

Contact


Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur op het volgende telefoonnummer:
Polikliniek Endocrinologie (010) 704 05 70
Verpleegafdeling (010) 703 31 46Foldernummer: 0000983-05_22


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien