Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Marcaïnisatie

Het injecteren van pijnstilling in een gewricht

Marcaïnisatie is het injecteren van medicatie (pijnstilling) in het heupgewricht of andere gewrichten in het lichaam. Ook het afnemen van gewrichtsvocht valt hieronder.

Download PDF


Over dit onderzoek

De orthopeed dient pijnstillende medicatie toe via een naald in het heupgewricht. Wanneer we vermoeden dat u een infectie heeft, nemen we ook gewrichtsvocht af.

Het doel van dit onderzoek

We testen of de pijn vermindert na de injectie. Zo kunnen we uitsluiten of de pijn vanuit het heupgewricht komt.

Voorbereiding

Eten en drinken

U kunt gewoon eten en drinken voor deze behandeling. U hoeft niet nuchter te zijn.

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)

Tijdens de behandeling gebruiken we röntgenstraling. Als (de kans bestaat dat) u zwanger bent, kunt u beter geen röntgenonderzoek doen. Bij twijfel kunt u de behandeling het beste binnen 10 dagen na de eerste dag van uw menstruatie doen. U kunt uw afspraak verzetten als dat nodig is.

Bij deze behandeling dienen we contrastmiddel met jodium toe. Een heel kleine hoeveelheid van dit middel kan in de moedermelk komen, maar het maagdarmkanaal van de baby neemt dit niet op. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Bent u overgevoelig of allergisch voor jodiumhoudende stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding door middel van medicatie nodig zal zijn. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e)?

Bloedverdunners

Als u bloedverdunners gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen of de stollingswaarden moet laten bepalen door bloed te laten prikken. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Kleding

Omdat we in een steriele omgeving werken, is het noodzakelijk om in schone en gewassen kleding naar de onderzoekskamer te komen. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.



Toilet

Het is handig om voor het onderzoek nog even naar het toilet te gaan. Tijdens het onderzoek is dit erg lastig.

Verloop van het onderzoek

U gaat op uw rug op de doorlichtingstafel liggen. We brengen met röntgenstraling de heup in beeld. Dit doen we om te bepalen waar we de medicatie gaan toedienen. Met een stift geven we dit op de huid aan. Vervolgens dekken we een steriele tafel op. De huid rondom de heup desinfecteren we en bedekken we met een steriele doek. U krijgt een plaatselijke verdoving, hierdoor kunt u geen scherpe pijn meer voelen. Wel kunt u nog voelen dat de arts bezig is, dit voelt aan als duwen.

De arts brengt een naald in het gewricht van de heup met behulp van röntgenstraling. Om de positie van de naald te controleren gebruiken we contrastvloeistof. Wanneer de naald zich op de juiste positie bevindt, brengen we via dezelfde naald ook de medicatie in. Op dat moment kan u een drukkend gevoel van binnenuit ervaren.

Als we vermoeden dat u een infectie heeft, nemen we ook vocht af via de naald in het gewricht.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek neemt ongeveer 30 minuten in beslag.

Direct na afloop

Na het onderzoek wacht u 10-20 minuten in de wachtkamer om aan te kijken hoe het gaat. Als gevolg van de procedure kunt u spierzwakte en best wat pijn ervaren.

De uitslag

U krijgt een nieuwe (telefonische) afspraak bij de orthopeed voor de uitslag.

Na het onderzoek

De pijnstilling is tijdelijk. Het duurt ongeveer 0.5-1 dag.

Wanneer de pijn uit de heup komt zult u door de pijnstilling geen pijn hebben. Als de pijn niet uit de heup komt zult u alsnog pijn ervaren.

Naar huis

Wij adviseren om niet zelfstandig met de auto terug te rijden.

De orthopeed vraagt aan u een pijndagboekje bij te houden voor de uren en dagen na de injectie. Het pijndagboekje bespreekt u op de poli.



Bijwerkingen en complicaties

Een enkele keer treden er complicaties op. Complicaties die tijdens het onderzoek op kunnen treden zijn;
  • Een infectie.
  • Een bloeduitstorting of zenuwbeïnvloeding/letsel.
  • Een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel.

Wanneer contact opnemen?

Krijgt u thuis onverhoopt toch een complicatie? Belt u dan naar de polikliniek Orthopedie.

Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende assistent van de orthopedie.

Contact

Polikliniek Orthopedie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 36.

Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704