Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Mammografie

Download PDF

Mammografie betekent een röntgenfoto van de borst.

Voorbereiding


Voorbereiding thuis

Wilt u op de dag van de mammografie uw bovenlichaam en in het bijzonder de borsten, niet insmeren met olie of bodylotion? Dit maakt het comprimeren (platdrukken) van de borst moeilijk.

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding e.d)
Als u zwanger bent of als u vermoedt dat u zwanger bent, is het beter om, in overleg met uw arts, het maken van de foto(’s) uit te stellen tot een later tijdstip.

Straling
Röntgenstraling is een natuurlijke straling. Wanneer u op wintersport gaat of in een vliegtuig reist, krijgt u meer straling dan bij het maken van deze foto’s. Toch zal de laborant er op toe zien dat u zo weinig mogelijk straling krijgt, omdat het beperken van de straling van belang is en blijft.

Wat neemt u mee?


Eerdere mammografieën

Heeft u in een ander ziekenhuis al eens mammografieën en/of echo-onderzoeken laten maken? Dan is het van belang dat deze bij uw afspraak in ons ziekenhuis aanwezig zijn. Zo kunnen wij een goede diagnose stellen. Als u dit bij het maken van de afspraak vermeldt, dan kan de behandelend arts deze opvragen.

Over dit onderzoek

Verloop van het onderzoek

Een laborant haalt u op uit het wachtgebied en brengt u naar het kleedhokje. U mag uw bovenlichaam ontbloten en eventuele sieraden om uw hals af doen. De deur van het kleedhokje kan op slot, zodat u uw tas binnen kunt laten staan. Daarna vraagt de laborant u binnen te komen. Als bij u niet eerder een mammografie is gemaakt, krijgt u uitleg over het onderzoek.

Vier foto’s

Wij maken 4 foto’s: van elke borst 2: 1 van boven naar beneden (cranio-caudaal) en 1 van schuin opzij met de oksel erbij (medio-lateraal oblique). Dit noemen we de standaardopnamen. Als u voor het röntgentoestel staat, ziet u een zwarte plaat met daarboven een doorzichtige perspex plaat. Op de zwarte plaat komt uw borst te liggen en de doorzichtige plaat komt daar stevig bovenop: uw borst wordt daartussen platgedrukt (gecomprimeerd).

Comprimeren

Dit comprimeren is heel belangrijk voor de foto: hierdoor wordt het weefsel uit elkaar gedrukt, zodat de foto later door de radioloog goed te beoordelen is. Ook is er op deze manier minder röntgenstraling nodig om een goede foto te maken.

Borstprothesen

De mogelijkheid bestaat dat u borstprothesen heeft. Hiervan kunnen zonder problemen foto's gemaakt worden. Het is zinvol en niet gevaarlijk: de implantaten zijn sterk genoeg om het noodzakelijke comprimeren te doorstaan.

Pijnlijke borsten

Als u erg pijnlijke borsten hebt, is het goed om de laborant hiervan tevoren op de hoogte te brengen. Het lukt doorgaans heel goed om samen te bepalen hoe strak de borst gecomprimeerd kan worden. De laborant vraagt u om aan te geven wanneer het comprimeren te pijnlijk wordt. Om zoveel mogelijk van uw borst op de foto te krijgen, trekt de laborant uw borst stevig naar voren.

Foto’s maken
Als uw borst gecomprimeerd is, gaat de laborant achter de schakeltafel staan en vraagt u om even niet te bewegen. Dit laatste om te voorkomen dat uw borst beweegt tijdens de opname en we een nieuwe foto moeten maken. Het maken van de foto duurt een paar seconden, waarbij u het röntgentoestel hoort zoemen en piepen. Als de opname klaar is, gaat de perspexplaat onmiddellijk los. Zo maken we alle 4 de foto's. Na de laatste foto, mag u zich weer aankleden en kunt u in het wachtgebied plaatsnemen.

Beoordelen foto’s
De laborant beoordeelt de foto’s op techniek en instelling. Als de foto's technisch goed zijn, legt de laborant de foto’s voor aan de radioloog. De radioloog is de arts die gespecialiseerd is in het beoordelen van röntgenfoto’s.

Aanvullend onderzoek
Het kan ook zijn dat de radioloog aanvullende onderzoeken nodig vindt. Dit kunnen extra foto’s zijn, maar ook een echografie van de borst(en) of een punctie. De laborant informeert u hierover. Als het mogelijk is krijgt u deze onderzoeken nog dezelfde dag. Lukt dit niet (door de aard van het onderzoek of doordat het erg druk is), dan maken we in overleg met u en uw behandelend arts een nieuwe afspraak.

De uitslag

De officiële uitslag van de mammografie krijgt u van uw behandelend arts. Hij of zij spreekt met u af wanneer u de uitslag krijgt.