Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Mallet vinger

Bij een Mallet vinger is het eindkootje van de vinger gebogen. U kunt de vinger ook niet strekken. Meestal geneest de Mallet vinger door het dragen van een spalkje. Een operatie is zelden nodig.

Download PDF

Wat is een Mallet vinger?

Bij een Mallet vinger is de strekpees van het laatste vingerkootje afgescheurd. Soms is alleen het peesje afgescheurd, soms is ook een klein botstukje losgescheurd van het vingerkootje. Dat noemen we een avulsiefractuurtje.

Voor de behandeling maakt dit geen verschil. In beide gevallen staat het eindkootje gebogen en kunt u de vinger niet strekken.

Behandeling

Een operatie is meestal niet nodig. U krijgt gedurende een langere periode een spalkje.

Eerste week

Van de Spoedeisende Hulp krijgt u een standaardspalk voor de hele vinger. Binnen een week komt u terug op de gipskamer voor het aanmeten van een spalkje-op-maat. Dit spalkje zorgt ervoor dat het eindgewricht (DIP-gewricht) in een licht-overstrekte stand staat. Op deze manier komen de peesuiteinden bij elkaar zodat ze weer aan elkaar kunnen groeien. Het tweede gewricht van uw vinger (PIP-gewricht) kunt u in het spalkje wel buigen en strekken. Het spalkje blijft dag en nacht om uw vinger!

Na 3 weken

Na 3 weken komt u terug op de gipskamer. De gipsverbandmeester vervangt het spalkje voor een nieuw, passend model. Dit spalkje mag u er af en toe afhalen om de vinger schoon te maken. Doet u dit wel heel voorzichtig en buig daarbij het topje van de vinger niet! Als u de vinger tijdens deze fase buigt, wordt alle bereikte herstel teniet gedaan! Op de gipskamer legt de gipsverbandmeester u uit hoe u het spalkje van uw vinger moet halen.

Na 6 weken

Na 6 weken test de arts het herstel van de vinger. De verdere behandeling is hiervan afhankelijk:

  • Als de vinger onvoldoende is hersteld, gaat u nog 3 weken dag en nacht door met het spalkje. Daarna wordt het herstel opnieuw getest.
  • Als de vinger voldoende is hersteld, mag u het spalkje overdag af en toe afdoen. U krijgt van de gipsverbandmeester instructies over het oefenen. Alle informatie hierover staat in de folder 'Oefeningen voor de Mallet vinger'.
Tekeing Mallet vinger

Wanneer contact opnemen?

Vragen kunt u bij uw controlebezoek stellen aan de arts of de gipsverbandmeester. Zij helpen en adviseren u graag.

Contact

Gipskamer
Telefoon: (maandag t/m vrijdag van 8.00 uur - 16.30): (010) 703 34 52
E-mail: gipskamer@erasmusmc.nl

Spoedeisende Hulp (SEH)
Telefoon:(alleen 's avonds en in het weekend): (010) 703 35 82